Deel

Het Huis met de Pilaren

Column: Rob van de Pas

Het Huis met de Pilaren

Een Rondje Horeca als column? Nou nee, noem het gerust een klein historisch uitstapje. Dit jaar is het namelijk 45 jaar geleden dat ik als 15-jarig puistenknijpertje mijn eerste voorzichtige ontdekkingen deed in het Bergense uitgaansleven. In die tijd mocht je nog gewoon een biertje en bitterballen bestellen, zonder dat één van de obers of andere cafébezoekers daar wat van vonden. Integendeel, als je in een leuk gesprek terechtkwam, kreeg je van die oudere kunstenaars aan de leestafel in het Huis met de Pilaren zelfs wat aangeboden.

Bij één van die gasten kwam ik er pas veel later achter dat hij een bovengemiddelde aandacht voor zeer jonge mannelijke cafébezoekers had. Hij wilde namelijk dat ik én mijn drie lokale vriendjes naast de biertjes óók glaasjes met ijskoude jenever gingen drinken. Gelukkig bleek die combinatie geen stabiele succesformule voor de prefrontale cortex van Robbie. Toen de gruizig kijkende kunstenaar ons vroeg om nog wat te gaan drinken in zijn atelier met erotiserende kunstwerken bleek het kijkglas behoorlijk vol en hadden we inmiddels steeds meer moeite om elkaar te verstaan én te begrijpen. Slingerend op mijn fiets zónder licht ben ik die avond veilig én als maagd thuisgekomen. Ik geloof niet dat één van mijn kroegmaatjes nog in dat atelier van die, inmiddels overleden, kunstenmaker is geweest. We hebben er ook niet meer over gesproken, geloof ik?

Toch was die beruchte avond in De Pilaren een dusdanig spannende ervaring, dat ik er 45 jaar ben blijven komen. Soms met enige regelmaat, maar soms ook maanden én zelfs kwartalen niet. Dan werden we, in de goede zin van het woord, weggelokt door Jules Steenis van Palermo, Rob Plomp van de Horse Pub, Hans Kamm van NERO’s Place en later door Paul de Wit van Fabbrica. De cafés uit mijn jeugd, ze bestaan helaas niet meer. Maar Het Huis met de Pilaren, met Ad Besseling als grote roerganger, is er nog altijd.

De laatste paar jaar ben ik er weer vaker te vinden. Ben inmiddels zelf ouder dan het interieur en de leuke meiden in de bediening lachen meewarig om de dubbelzinnige opmerkingen van deze kunstenmaker. Biertje, wijntje, bitterballen, kopje koffie of hapje eten op de historische plek waar ooit de Belgische chansonnier Jacques Brel een avondje zwaar transpirerend én licht geagiteerd heeft staan zingen. En als je daar dan dineert, met uitzicht op de verlichte Ruïnekerk, is een aan tafel bereide ‘Tournedos Stroganoff’ een absolute must. Garnalencocktail vooraf en een Dame Blanche als toetje. En als je er dan toch zit? Een onvervalste Irish Coffee, maar dan wél graag met vers geslagen room. Want die spuitbussen met slagroom hadden ze 45 jaar geleden ook niet.

Dus ná 60 jaar in dit leven maak ik het testament op van mijn caféjeugd, niet dat ik geld of goed heb weg te geven, want als politiek correcte jongen heb ik nooit gedeugd.
Maar ik heb nog wel wat mooie idealen, goed van snit hoewel ze wel wat uit de mode zijn.
Wie ze hebben wil, die mag ze in de Huiskamer van Bergen komen halen, vooral jonge hipsters vinden ze misschien nog fijn.

En dan heb ik ook nog enkele goede oude vrienden, maar die hebben al genoeg van mij gehad.
Dus ik gun ze nu het loon dat ze verdienden, alle drank die ze van mij hebben gejat.

Verder niets, er zijn alleen nog een paar dingen, die ik houd omdat geen mens er iets aan heeft.
Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen, die neem je mee zolang je in dit mooie dorp Bergen leeft…

Met dank aan Boudewijn de Groot.
Robbie

Meer 'Columns':

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

1 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug