Deel

Het Huis met de Pilaren

Column: Rob van de Pas

Het Huis met de Pilaren

Een Rondje Horeca als column? Nou nee, noem het gerust een klein historisch uitstapje. Dit jaar is het namelijk 45 jaar geleden dat ik als 15-jarig puistenknijpertje mijn eerste voorzichtige ontdekkingen deed in het Bergense uitgaansleven. In die tijd mocht je nog gewoon een biertje en bitterballen bestellen, zonder dat één van de obers of andere cafébezoekers daar wat van vonden. Integendeel, als je in een leuk gesprek terechtkwam, kreeg je van die oudere kunstenaars aan de leestafel in het Huis met de Pilaren zelfs wat aangeboden.

Bij één van die gasten kwam ik er pas veel later achter dat hij een bovengemiddelde aandacht voor zeer jonge mannelijke cafébezoekers had. Hij wilde namelijk dat ik én mijn drie lokale vriendjes naast de biertjes óók glaasjes met ijskoude jenever gingen drinken. Gelukkig bleek die combinatie geen stabiele succesformule voor de prefrontale cortex van Robbie. Toen de gruizig kijkende kunstenaar ons vroeg om nog wat te gaan drinken in zijn atelier met erotiserende kunstwerken bleek het kijkglas behoorlijk vol en hadden we inmiddels steeds meer moeite om elkaar te verstaan én te begrijpen. Slingerend op mijn fiets zónder licht ben ik die avond veilig én als maagd thuisgekomen. Ik geloof niet dat één van mijn kroegmaatjes nog in dat atelier van die, inmiddels overleden, kunstenmaker is geweest. We hebben er ook niet meer over gesproken, geloof ik?

Toch was die beruchte avond in De Pilaren een dusdanig spannende ervaring, dat ik er 45 jaar ben blijven komen. Soms met enige regelmaat, maar soms ook maanden én zelfs kwartalen niet. Dan werden we, in de goede zin van het woord, weggelokt door Jules Steenis van Palermo, Rob Plomp van de Horse Pub, Hans Kamm van NERO’s Place en later door Paul de Wit van Fabbrica. De cafés uit mijn jeugd, ze bestaan helaas niet meer. Maar Het Huis met de Pilaren, met Ad Besseling als grote roerganger, is er nog altijd.

De laatste paar jaar ben ik er weer vaker te vinden. Ben inmiddels zelf ouder dan het interieur en de leuke meiden in de bediening lachen meewarig om de dubbelzinnige opmerkingen van deze kunstenmaker. Biertje, wijntje, bitterballen, kopje koffie of hapje eten op de historische plek waar ooit de Belgische chansonnier Jacques Brel een avondje zwaar transpirerend én licht geagiteerd heeft staan zingen. En als je daar dan dineert, met uitzicht op de verlichte Ruïnekerk, is een aan tafel bereide ‘Tournedos Stroganoff’ een absolute must. Garnalencocktail vooraf en een Dame Blanche als toetje. En als je er dan toch zit? Een onvervalste Irish Coffee, maar dan wél graag met vers geslagen room. Want die spuitbussen met slagroom hadden ze 45 jaar geleden ook niet.

Dus ná 60 jaar in dit leven maak ik het testament op van mijn caféjeugd, niet dat ik geld of goed heb weg te geven, want als politiek correcte jongen heb ik nooit gedeugd.
Maar ik heb nog wel wat mooie idealen, goed van snit hoewel ze wel wat uit de mode zijn.
Wie ze hebben wil, die mag ze in de Huiskamer van Bergen komen halen, vooral jonge hipsters vinden ze misschien nog fijn.

En dan heb ik ook nog enkele goede oude vrienden, maar die hebben al genoeg van mij gehad.
Dus ik gun ze nu het loon dat ze verdienden, alle drank die ze van mij hebben gejat.

Verder niets, er zijn alleen nog een paar dingen, die ik houd omdat geen mens er iets aan heeft.
Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen, die neem je mee zolang je in dit mooie dorp Bergen leeft…

Met dank aan Boudewijn de Groot.
Robbie

Meer 'Columns':

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Terug