Deel

advertentie

Het begin

Het begin

Het is inmiddels twee weken 2021. Ik weet nog toen het 1976 werd. Het jaar waarin de eerste aflevering van Starsky and Hutch werd uitgezonden, Gustaaf zijn Sylvia trouwde, Menten verdween, Carter de presidentsverkiezingen won, China zijn eerste waterstofbom testte en ik een week op zeilkamp mocht. Een week op een eiland in de buurt van Sneek, samen met twintig eensgezinde pubermeisjes die met hun raadselachtige, non-stop gegiechel de rest van de wereld kunnen buitensluiten. Vijf jongens, slechts een paar jaar ouder dan wij, bleken de instructeurs die ons op speelse wijze de grondbeginselen van het zeilen gingen bijbrengen. Jongens, doortrokken van masculiene energie. Ik geloof dat mijn mond een week lang openstond zonder dat er iets van enige rede uitrolde. Maar vooral dromerig verliefd op het water, zette ik alle zeilen bij met een klaarwakkere blik.

Deze happening kwam mij vorige week als in een noordelijke rukwind weer levendig voor de geest. Ik voel dat ik dat even uit moet leggen. Mijn lief is schipper van een geweldig Waarschip. En omdat hij nog niet heel lang mijn lief is, val ik diep in de wereld van het nautische.
‘Pak jij de fenders?’
‘Ja.’ Ik weet ondertussen wat het zijn en waar die aan dek verstopt zitten.

In 1981 ging ik nog eens. Ditmaal gleed ik over de Friese Meren op valkjes en verbleven we met een groep jongeren in Heeg. Geen smakelijke instructeurs deze keer, slechts één stille baard-mans, enkel gericht op discipline. In de houten barakken waar ook onze stapelbedden zich be-vonden, was een ruimte waar we zelf kookten en ’s avonds bij kaarslicht dansten op ‘I feel love, I feel love, I feel love, I feel love, I feel love’. U kent ‘m. Bonkende, vlammende 128 BPM tot het ochtendlicht.

‘Trek jij even aan die lijn?’
‘Deze?’
‘Nee.’
‘Die?’
‘Nee.’
‘Ik vat ‘m, je bedoelt deze.’ Al zeilend mag er natuurlijk geen verwarring ontstaan over wat je aan het doen bent dus al heeft mijn lief een stapel boeken over zeilavonturen naast mijn hoofd-kussen gestapeld, ik dacht maar te beginnen met niet geheel onbelangrijke termen.
‘Kan jij even afmeren?’
‘Zeker.’ I can do this, I can do this.. Ik werp de lijn richting de bolders op de kade. En ik doe het steeds bij-na goed. Maar als de lijn voor de derde keer z’n doel mist en te water plonst zodat ik het doorweekt omhoog moet halen, zijn mijn handschoenen voor de rest van de dag nat. Experientia docet.. Ik laat heimelijk sissend een vloek aan mijn lippen ontsnappen. Maar dat ziet hij. En lacht. ‘Pesterd’, roep ik en het is alsof ik mezelf zie staan ploeteren. Ik word melig dus slap van leden. En zo kan ik helemaal geen touwen meer gooien. Correctie, lijnen.

Nieuwjaarsochtend op Vlieland, 2021. Hoewel het ver na middernacht is, blijf ik wakker. In het vooronder lig ik stil te luisteren naar bewegend water. Een beetje als vroeger, als ik bij een vriendinnetje logeerde en nieuwe geluiden van een vreemd huis langzaamaan vertrouwder aan gingen voelen. Zo daal ik glimlachend en stilletjes af naar slaapstand en ga hogere zeeën bevaren.

Marion van Dam

 

advertentie

Meer 'Columns':

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug