Deel

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald...

Het is te voorkomen én terug te draaien

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald...

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen. Van hem verscheen onlangs het boek Het einde van Alzheimer in Nederlandse vertaling. Volgens hem kan de ziekte worden voorkomen én in sommige gevallen zelfs worden teruggedraaid.

Tien vragen aan Bredesen.

Wat is Alzheimer precies?
“Alzheimer wordt gezien als een ziekte die ontstaat door de opeenhoping van kleverige plaque in het brein, gemaakt van een eiwitfragment dat bèta-amyloïd heet. Die stof tast de synapsen, de verbindingen tussen de hersencellen, aan. Met cognitieve achteruitgang als gevolg.”

U zegt ‘wordt gezien’? Ziet u dat anders?
“Dat er plaque ontstaat, staat buiten kijf. Alleen hebben we ons nooit voldoende afgevraagd waarom die plaque ontstaat. Onderzoek richtte zich altijd op het verwijderen ervan. Als we het amyloïd aanpakken, kunnen we Alzheimer stoppen, was de gedachte. Maar tot nog toe heeft geen enkel onderzoek dat de amyloïdhypothese volgde, geleid tot een effectief middel tegen de ziekte van Alzheimer.”

En cholinesteraseremmers en memantine dan? Doen die Alzheimermiddelen niks?
“Die middelen vertragen de ziekte in sommige gevallen, maar pakken de onderliggende oorzaken niet aan. Ze voorkomen ook niet dat de ziekte verergert. Laat staan dat ze Alzheimer genezen.”

Wat wilt u eigenlijk zeggen? Dat Alzheimer een andere oorzaak heeft?
“Een grote ontdekking tijdens ons onderzoek was dat Alzheimer niet ontstaat doordat er iets fout gaat in de hersenen, maar juist doordat het brein zichzelf beschermt. Daarvoor maakt het amyloïd aan.”

“Dat gebeurt bij drie typen bedreiging: ontsteking door infecties, dieet of andere oorzaken; een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, hormonen en andere moleculen die het brein ondersteunen; en blootstelling aan giftige stoffen zoals metalen en biotoxines. Bij langdurige blootstelling aan één of meerdere van die factoren kan het beschermingsmechanisme op hol slaan en schade aanrichten.”

Een grote ontdekking tijdens het onderzoek van Dale Bredesen was dat Alzheimer niet ontstaat doordat er iets fout gaat in de hersenen. (Foto: 123RF)

Wat betekent dat inzicht?
“Dat we Alzheimer niet kunnen oplossen door het eiwit op te ruimen. We moeten eerst de factoren aanpakken die ervoor zorgen dat het systeem zichzelf wil verdedigen.”

Betekent het dat Alzheimer te voorkomen of zelfs te genezen is?
“De gezondheid van ons brein wordt in hoge mate beïnvloed door de drie soorten verstoringen die ik eerder noemde. En door ons vermogen om ze bij aanvang te dwarsbomen of te verjagen als ze zich al hebben gemanifesteerd. Daarop blijken we zelf invloed uit te kunnen oefenen.”

“Dat Alzheimer zo veel voorkomt, komt doordat we een ander leven leven dan waarvoor we evolutionair gezien zijn gebouwd.”

Dale Bredesen, onderzoeker Alzheimer
“In mijn boek zet ik een individueel behandelprogramma uiteen, ReCODE genaamd. Inmiddels volgen vierduizend mensen die cognitief achteruitgingen of Alzheimer hadden dat programma. Bij velen van hen treden verbeteringen op wat betreft cognitieve functies. Die verbeteringen blijken bovendien blijvend te zijn.”

Wat houdt het programma in?
“Voor iedereen geldt een iets andere aanpak, omdat er zoals gezegd drie soorten verstoringen aan de cognitieve achteruitgang ten grondslag kunnen liggen. ReCODE is een individueel protocol. Het gaat uit van het principe dat de beschermingsreactie van het brein tegen dreiging valt te voorkomen door leefstijlaanpassingen op het gebied van onder meer slaap, beweging, stressmanagement, voeding en blootstelling aan toxische stoffen.”

Kan het ook preventief worden ingezet? Kunnen we voorkomen dat we Alzheimer krijgen?
“Of we Alzheimer krijgen, is van verschillende factoren afhankelijk. Onder andere erfelijke factoren spelen een rol. Maar we kunnen de risicofactoren aanpakken: chronische ontstekingen, chronische infecties, chronische blootstelling aan giftige stoffen zoals kwik of mycotoxines, insulineresistentie zoals bij een voorfase van diabetes of diabetes type 2 en tekorten aan voedingsstoffen of hormonen. Als we het risico op die aandoeningen of tekorten verkleinen, verkleinen we ook het risico op Alzheimer.”

Wat hoopt u met uw boek en onderzoek te bereiken?
“Ik hoop dat het bijdraagt aan een beter begrip van de ziekte van Alzheimer. Ik wil met dit boek de kennis delen die ik in de afgelopen decennia heb opgedaan tijdens mijn eigen onderzoeken en die van anderen.”

“Ik wil de mensen ook praktische handvatten bieden zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Er zijn relatief eenvoudige manieren om elk van de drie verstoringen te identificeren, te meten en te behandelen om de hersenfunctie te optimaliseren. Dat wilde ik op een toegankelijke manier samenbrengen in dit boek. Met als ultiem doel: een wereld waarin Alzheimer niet meer voorkomt.”

Als het waar is wat u zegt, waarom omarmt de hele medische wereld uw inzichten dan niet?
“Dat komt doordat het vaak lang duurt voor nieuwe inzichten voet aan de grond krijgen. Met de uitspraak dat cognitieve achteruitgang kan worden teruggedraaid, schuif ik tientallen jaren aan conventionele wijsheid opzij. Het zijn boude beweringen waar een gezonde dosis scepsis tegenover staat. Dat is ook goed. Zo werkt het in de wetenschap. Er moeten heel veel onderzoeken worden gedaan voordat iets voldoende bewezen wordt geacht. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat meer onderzoekers ermee aan de slag gaan.”

“De basis ligt er: onze peerreviewed onderzoeken zijn gepubliceerd in vooraanstaande medische tijdschriften. Het eerste verscheen in Aging in 2014, en werd bevestigd door drie opeenvolgende wetenschappelijke essays in 2015 en 2016. Vorig jaar verscheen een onderzoek in Journal of Alzheimer’s Disease & Parkinsonism. Het gaat traag, maar in de toekomst zal het bewijs zich opstapelen.”

Bestaat er een toekomst zonder Alzheimer?
“Dat de ziekte van Alzheimer zo veel voorkomt, komt doordat we een ander leven leven dan waarvoor we evolutionair gezien zijn gebouwd. We zijn niet gemaakt voor een suikerrijk en groentearm dieet of een levensstijl waarbij we veel zitten, weinig slapen, veel stress ervaren en onszelf blootstellen aan giftige stoffen. Als we al die dingen optimaliseren, wordt Alzheimer op den duur een zeldzame ziekte.”

Alzheimer Nederland stelt op haar website vraagtekens bij het protocol van Bredesen. Volgens de organisatie is sowieso meer onderzoek nodig om de positieve effecten te kunnen claimen. Bovendien is er volgens de organisatie niet per se een duur protocol nodig voor de leefstijlaanpassingen waarvan wél bewezen is dat ze ons tegen cognitieve achteruitgang beschermen.

Dale Bredesen is een onderzoeker op het gebied van de werking van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. Hij was verbonden aan de universiteit van Californië, gaf leiding aan het Programma over Veroudering van het Burnham Instituut en is sinds 1998 verbonden aan het Buck Instituut. Daarnaast is hij chief medical officer bij MPI Cognition.
Zijn boek Het einde van Alzheimer, een leefstijlprogramma om cognitieve achteruitgang te voorkomen’ verscheen bij Uitgeverij Scriptum.

Bron: NU.nl

Meer 'Lifestyle':

Wat een detox-dieet voor jou kan betekenen...

17 januari 2020

PCB’s, pesticiden en zware metalen verwijderen

Het Detox-dieet heeft als doel om geleidelijk af te vallen door het lichaam op natuurlijke manier te ontgiften, met onder andere biologische groente en fruit.

En... hoe staat het met jullie dry januari?

17 januari 2020

Moeilijker dan je dacht om te stoppen... dit artikel kan je helpen

"Ah joh, neem er nog eentje. Doe niet zo saai. Laat je eens lekker gaan.’"We hebben het bijna allemaal weleens mee gemaakt.

Waarom iedereen 1 keer per week zou moeten zwemmen

10 januari 2020

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat we een gooi doen naar goede voornemens

Naast stoppen met roken, staat meer bewegen bij velen op het to do-lijstje. Misschien wil je afvallen, je lichaam versterken of wat aan je conditie doen.

En... hoe zit het met jouw goede voornemens?

3 januari 2020

Traditiegetrouw stromen de sportscholen deze maand weer vol, om aan het eind van de maand alweer een stuk leger te zijn

Veel goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is. Januari is dan ook de slechtste maand om met je voornemen te starten blijkt uit onderzoek.

Zo... klaar met de feestdagen, nu gaan we weer bewegen

3 januari 2020

Wat een simpele wandeling voor lichaam en geest kan betekenen

Wandelen kent bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Er gebeurt een aantal dingen met je lichaam wanneer je iedere dag zo’n 30 minuten zou wandelen.

Waarom dichtbij de zee wonen ons gelukkig maakt. Filmpje

20 december 2019

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend, maar...

Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel

Je wilt wel een kerstboom, maar niet de rotzooi...

20 december 2019

Bestellen doe je bij BonBonBoom op de Breelaan

Bij veel mensen staat de kerstboom al volledig versierd in huis. Nu is het de kunst om die boom - wanneer het een échte betreft - de komende weken...

Gezellig met de familie rond de kersttafel?

13 december 2019

Tips... om het ook echt gezellig te houden

Stress, hoge verwachtingen, oude ruzies die ineens weer boven tafel komen... Meestal is het gezellig, maar de feestdagen kunnen ook...

De állerleukste kerstevenementen van 2019

13 december 2019

Op de bank hangen is geen optie...

Het is december en dat betekent dat er deze maand kerstmarkten, kerstevenementen en kerstfestivals plaatsvinden.

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven...

29 november 2019

Verschil tussen Franse vrouwen en de rest van de wereld

Afgelopen zomer zei een kleine druktemaker van drieënhalf tegen me: "Jij bent oud". Zijn vader schrok en bood zijn excuses aan...

Koufront in aantocht

29 november 2019

Zo kom jij zonder kou de winter door

In de koude herfst- en wintermaanden wil je het liefst emigreren naar een warm land. De regen, de kou en het donker buiten moedigen je...

Waarom je liever lief hebt in de winter...

22 november 2019

Romantisch bankhangen

De temperaturen dalen en plots krijg je steeds meer de behoefte om je te nestelen op de bank, het liefst samen met iemand. Je bent niet de enige die...

Zie je op tegen de komende feestdagen?

22 november 2019

Verplichte tradities en de verwachtingen...

Voor veel mensen zijn de feestdagen een periode waarin het verlies van een geliefde, kind, familielid of goede vriend extra wordt gevoeld.

De herfst- en winterkleuren van 2019/2020

15 november 2019

Door: Gaby

Elk jaar is er weer een andere mode in de herfst /winter. Dit vind ik altijd wel interessant om te weten! Meestal zie je dit al in de nazomer in de winkels.

Eet déze 22 (!) ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort

15 november 2019

Door: Evelyn van Hasselt

Voel je een verkoudheid of griep opkomen? Je eerste gedachte is misschien om naar de drogist te hollen voor een voorraadje medicijnen.

May-Britt Mobach bracht 24 uur in Bergen door. Bergen is mijn nieuwe New York

8 november 2019

Blooming - Sissy-Boy - Summum - Marc Cain - Bergerac - PT Post - Fabels

Bergen was mijn nieuwe New York. Als in: een plek waarvan iedereen verwachtte dat je er geweest was maar die je nog nooit bezocht had.

Last van stress op het werk of privé?

Maak kennis met de speciale ontstress behandelingen in Schoorl!

In het kader van de week van de werkstress, 11 - 15 november 2019, organiseert Lida Schilder speciale ontstress behandelingen in haar praktijk Sewa Sthaan te Schoorl.

Eigenlijk wil je al heel lang iets anders met je interieur, maar hoe dan?

1 november 2019

Zondag 3 november geeft Rosanne Logtenberg van Interieurcode vrijblijvend interieuradvies bij Bergerac

Inloop van 12.00 tot 17.00. Vergeet niet een plattegrond en/of interieurfoto's mee te nemen. Kom gezellig langs en laat je inspireren.

Tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

1 november 2019

En daar kijken we in Bergen niet van op...

Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders.

Wat je het beste kunt doen om een burn-out te voorkomen

1 november 2019

Werken aan meer plezier in je leven is daarbij een belangrijke leidraad

"Vaak wordt gedacht dat je de negatieve gevolgen van stress het best kunt bestrijden door ervoor te zorgen dat je minder...

De temperaturen gaan weer dalen... wat doet dat met je lichaam?

25 oktober 2019

Je lichaam en je gemoedstoestand krijgen het nodige te verduren

Heb jij in de winter altijd vaker last van hoofdpijn dan in andere seizoenen? Dit kan best: een van de oorzaken van hoofdpijn is namelijk de vernauwing...

Voldoende alcohol genuttigd tijdens de Kunst10Daagse?

25 oktober 2019

Hoogste tijd om te detoxen en te bestellen bij een Bergense onderneming

Voor een geweldige start van de dag, kies voor een Ginger of Celery shot boordevol vitamines en energie!

Herfstdip, winterblues, depressie: wanneer heb je er last van?

18 oktober 2019

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Laat de hark en bladblazer maar in de schuur staan

11 oktober 2019

Bladeren... afval dat dus geen afval is

De herfst is nu volop het land in gedwarreld, het zijn topdagen voor de ophalers van groenafval om hun spierballen te trainen.

Slapen is voor luiwammesen?

11 oktober 2019

Een middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar net als de Belgische regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige baby...

We willen allemaal graag een dagje ouder worden...

4 oktober 2019

Wat is de invloed van lifestyle op je gezondheid?

Alles wat door de mond binnenkomt, heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 oktober 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Herfsttrends 2019: dit zijn de grootste modetrends van dit najaar

27 september 2019

Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe seizoen?

Helaas duurt het niet lang meer voordat we gedag moeten zeggen tegen de zomer. En dat betekent dat we onze truien, jassen en laarzen weer uit de kast kunnen plukken.

Veganisme

20 september 2019

Vegan is in opkomst. Is het een trend, eventjes hip of een blijvertje?

Tijdens een lezing op 26 september verkennen Eveline Bogaard en Elfrieda Peetoom de achtergronden van deze leefstijl.

Slaap jij naast een snurker?

20 september 2019

Hoe verschrikkelijk is het wanneer je de hele nacht wakker ligt door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen

Buiten het feit dat slapen naast een snurker het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Leefstijl als medicijn

13 september 2019

Integrale geneeswijze bij Health Stories

De typische cliënt die bij Health Stories komt wil geen pil voorgeschreven krijgen maar leefstijl kiezen als medicijn...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

13 september 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Heb jij iets met drank of drugs?

6 september 2019

Oud-Bergenaar Maarten Dammers schreef een blog over zijn verleden én heden

Clean Worden Was Nooit Mijn Probleem, Clean Blijven Was Mijn Probleem.

Positieve mensen leven volgens onderzoekers dus écht langer

30 augustus 2019

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen

Positieve mensen zouden beter met hun emoties kunnen omgaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek.

Terug