Deel

advertentie

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald…

Het is te voorkomen én terug te draaien

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald…

Het beeld dat Alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen. Van hem verscheen onlangs het boek Het einde van Alzheimer in Nederlandse vertaling. Volgens hem kan de ziekte worden voorkomen én in sommige gevallen zelfs worden teruggedraaid.

Tien vragen aan Bredesen.

Wat is Alzheimer precies?
“Alzheimer wordt gezien als een ziekte die ontstaat door de opeenhoping van kleverige plaque in het brein, gemaakt van een eiwitfragment dat bèta-amyloïd heet. Die stof tast de synapsen, de verbindingen tussen de hersencellen, aan. Met cognitieve achteruitgang als gevolg.”

U zegt ‘wordt gezien’? Ziet u dat anders?
“Dat er plaque ontstaat, staat buiten kijf. Alleen hebben we ons nooit voldoende afgevraagd waarom die plaque ontstaat. Onderzoek richtte zich altijd op het verwijderen ervan. Als we het amyloïd aanpakken, kunnen we Alzheimer stoppen, was de gedachte. Maar tot nog toe heeft geen enkel onderzoek dat de amyloïdhypothese volgde, geleid tot een effectief middel tegen de ziekte van Alzheimer.”

En cholinesteraseremmers en memantine dan? Doen die Alzheimermiddelen niks?
“Die middelen vertragen de ziekte in sommige gevallen, maar pakken de onderliggende oorzaken niet aan. Ze voorkomen ook niet dat de ziekte verergert. Laat staan dat ze Alzheimer genezen.”

Wat wilt u eigenlijk zeggen? Dat Alzheimer een andere oorzaak heeft?
“Een grote ontdekking tijdens ons onderzoek was dat Alzheimer niet ontstaat doordat er iets fout gaat in de hersenen, maar juist doordat het brein zichzelf beschermt. Daarvoor maakt het amyloïd aan.”

“Dat gebeurt bij drie typen bedreiging: ontsteking door infecties, dieet of andere oorzaken; een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, hormonen en andere moleculen die het brein ondersteunen; en blootstelling aan giftige stoffen zoals metalen en biotoxines. Bij langdurige blootstelling aan één of meerdere van die factoren kan het beschermingsmechanisme op hol slaan en schade aanrichten.”

Een grote ontdekking tijdens het onderzoek van Dale Bredesen was dat Alzheimer niet ontstaat doordat er iets fout gaat in de hersenen. (Foto: 123RF)

Wat betekent dat inzicht?
“Dat we Alzheimer niet kunnen oplossen door het eiwit op te ruimen. We moeten eerst de factoren aanpakken die ervoor zorgen dat het systeem zichzelf wil verdedigen.”

Betekent het dat Alzheimer te voorkomen of zelfs te genezen is?
“De gezondheid van ons brein wordt in hoge mate beïnvloed door de drie soorten verstoringen die ik eerder noemde. En door ons vermogen om ze bij aanvang te dwarsbomen of te verjagen als ze zich al hebben gemanifesteerd. Daarop blijken we zelf invloed uit te kunnen oefenen.”

“Dat Alzheimer zo veel voorkomt, komt doordat we een ander leven leven dan waarvoor we evolutionair gezien zijn gebouwd.”

Dale Bredesen, onderzoeker Alzheimer
“In mijn boek zet ik een individueel behandelprogramma uiteen, ReCODE genaamd. Inmiddels volgen vierduizend mensen die cognitief achteruitgingen of Alzheimer hadden dat programma. Bij velen van hen treden verbeteringen op wat betreft cognitieve functies. Die verbeteringen blijken bovendien blijvend te zijn.”

Wat houdt het programma in?
“Voor iedereen geldt een iets andere aanpak, omdat er zoals gezegd drie soorten verstoringen aan de cognitieve achteruitgang ten grondslag kunnen liggen. ReCODE is een individueel protocol. Het gaat uit van het principe dat de beschermingsreactie van het brein tegen dreiging valt te voorkomen door leefstijlaanpassingen op het gebied van onder meer slaap, beweging, stressmanagement, voeding en blootstelling aan toxische stoffen.”

Kan het ook preventief worden ingezet? Kunnen we voorkomen dat we Alzheimer krijgen?
“Of we Alzheimer krijgen, is van verschillende factoren afhankelijk. Onder andere erfelijke factoren spelen een rol. Maar we kunnen de risicofactoren aanpakken: chronische ontstekingen, chronische infecties, chronische blootstelling aan giftige stoffen zoals kwik of mycotoxines, insulineresistentie zoals bij een voorfase van diabetes of diabetes type 2 en tekorten aan voedingsstoffen of hormonen. Als we het risico op die aandoeningen of tekorten verkleinen, verkleinen we ook het risico op Alzheimer.”

Wat hoopt u met uw boek en onderzoek te bereiken?
“Ik hoop dat het bijdraagt aan een beter begrip van de ziekte van Alzheimer. Ik wil met dit boek de kennis delen die ik in de afgelopen decennia heb opgedaan tijdens mijn eigen onderzoeken en die van anderen.”

“Ik wil de mensen ook praktische handvatten bieden zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Er zijn relatief eenvoudige manieren om elk van de drie verstoringen te identificeren, te meten en te behandelen om de hersenfunctie te optimaliseren. Dat wilde ik op een toegankelijke manier samenbrengen in dit boek. Met als ultiem doel: een wereld waarin Alzheimer niet meer voorkomt.”

Als het waar is wat u zegt, waarom omarmt de hele medische wereld uw inzichten dan niet?
“Dat komt doordat het vaak lang duurt voor nieuwe inzichten voet aan de grond krijgen. Met de uitspraak dat cognitieve achteruitgang kan worden teruggedraaid, schuif ik tientallen jaren aan conventionele wijsheid opzij. Het zijn boude beweringen waar een gezonde dosis scepsis tegenover staat. Dat is ook goed. Zo werkt het in de wetenschap. Er moeten heel veel onderzoeken worden gedaan voordat iets voldoende bewezen wordt geacht. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat meer onderzoekers ermee aan de slag gaan.”

“De basis ligt er: onze peerreviewed onderzoeken zijn gepubliceerd in vooraanstaande medische tijdschriften. Het eerste verscheen in Aging in 2014, en werd bevestigd door drie opeenvolgende wetenschappelijke essays in 2015 en 2016. Vorig jaar verscheen een onderzoek in Journal of Alzheimer’s Disease & Parkinsonism. Het gaat traag, maar in de toekomst zal het bewijs zich opstapelen.”

Bestaat er een toekomst zonder Alzheimer?
“Dat de ziekte van Alzheimer zo veel voorkomt, komt doordat we een ander leven leven dan waarvoor we evolutionair gezien zijn gebouwd. We zijn niet gemaakt voor een suikerrijk en groentearm dieet of een levensstijl waarbij we veel zitten, weinig slapen, veel stress ervaren en onszelf blootstellen aan giftige stoffen. Als we al die dingen optimaliseren, wordt Alzheimer op den duur een zeldzame ziekte.”

Alzheimer Nederland stelt op haar website vraagtekens bij het protocol van Bredesen. Volgens de organisatie is sowieso meer onderzoek nodig om de positieve effecten te kunnen claimen. Bovendien is er volgens de organisatie niet per se een duur protocol nodig voor de leefstijlaanpassingen waarvan wél bewezen is dat ze ons tegen cognitieve achteruitgang beschermen.

Dale Bredesen is een onderzoeker op het gebied van de werking van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. Hij was verbonden aan de universiteit van Californië, gaf leiding aan het Programma over Veroudering van het Burnham Instituut en is sinds 1998 verbonden aan het Buck Instituut. Daarnaast is hij chief medical officer bij MPI Cognition.
Zijn boek Het einde van Alzheimer, een leefstijlprogramma om cognitieve achteruitgang te voorkomen’ verscheen bij Uitgeverij Scriptum.

Bron: NU.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Juist in deze lockdown kunnen we wel wat positieve energie gebruiken

22 januari 2021

10 tips om je innerlijke kracht te verbeteren

Ken je sterke punten, zo weet je waar je in uitblinkt en bij welke situaties je alles onder controle hebt.

Wat mogen kinderen wel in deze lockdown? (filmpje)

22 januari 2021

Een slaapfeestje, mag dat eigenlijk?

Mag je nog buiten spelen? Of met je vrienden afspreken? Veel van jullie hebben vragen over de nieuwe lockdown. En dan vooral over wat er wel en niet mag. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een beetje goed nieuws: je kunt nog best veel doen!

Advertorial: Winter… de hoogste tijd om je huis weer eens te restylen

15 januari 2021

Rosanne Logtenberg van Interieurcode.nl helpt je daar graag bij

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis, eenvoud en ruimte.

De deprimerendste dag van het jaar is op maandag 18 januari

15 januari 2021

Neerslachtig, somber, down of depri... loop het van je af voor het goede doel

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2021 is dat maandag 18 januari.

U twijfelt over vaccinatie?

8 januari 2021

Diederik Gommers legt uit hoe het precies werkt

Diederik Gommers heeft zijn honderdduizenden volgers proberen gerust te stellen vanwege hun vaccinatie-bezorgdheid.

Lockdown en de verveling die toeslaat

8 januari 2021

We zijn verslaafd aan de kick van nieuwe ervaringen...

Op vaste momenten opstaan, werken, de kinderen ophalen, eten en gaan slapen: erg avontuurlijk klinkt het niet, maar een vast ritme helpt je dag te structureren.

Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de zorgverzekering

1 januari 2021

Voordelen van niet meer roken

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Bekijk de mogelijkheden en kies een methode die goed bij je past. Stoppers die begeleiding krijgen, hebben meer kans op succes.

Begin het jaar goed met kracht- en conditietraining in 30 minuten

1 januari 2021

Bij Fit4lady doe je een circuittraining met steps voor de conditie en apparaten voor de kracht

Superefficiënt én effectief. En: het blijft uitdagend.

De perfect gedekte kersttafel? Hier vind je een aantal goede tips!

Hoewel het vooral belangrijk is dat het eten goed smaakt, wil het oog echter ook wat...

Wil jij je gasten verwelkomen aan een mooie kersttafel? Dan heb je zeker baat bij de volgende tips.

Kerstvieren in coronatijd, hoe gaan we dat doen?

18 december 2020

Dat kan dus wel en dit dus niet...

Gezellig met zijn allen aan tafel zit er komende Kerstmis niet in. Met familie en vrienden cadeautjes uitpakken rond de boom evenmin.

Ben je een beetje winter-corona gedeprimeerd?

11 december 2020

Deze online depressietest is bedoeld voor jongeren en volwassenen

Merk je dat je last krijgt van sombere gevoelens zodra de dagen korter beginnen te worden?

De kersttrends voor dit jaar (filmpje)

11 december 2020

Bij deze video hoort een blog met foto's en uitleg over elke trend

Wat worden de kersttrends dit jaar? In deze supersnelle sneak preview video ontdek je het!

Zie je op tegen de kerstdagen? We hebben wat opwekkende tips

4 december 2020

Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is

Kerst is niet voor iedereen vrolijk. Zie je op tegen kerst met je (schoon)familie? In dit artikel vind je onmisbare tips om toch een heerlijke dag te hebben. Weg met die kerststress!

Wat is waarheid?

20 november 2020

Is het de jouwe of is het de mijne?

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk?

Wijn drinken én ervoor betaald krijgen…

20 november 2020

Een droombaan voor iedere wijnliefhebber!

Ja, je leest het goed: wijn drinken én een lekker zakcentje verdienen. Voor de toekomstige winefluencer van Rueda Wijnen komt deze droom gewoon uit!

Heb je wel eens overwogen om in de winter in de Noordzee te gaan zwemmen?

13 november 2020

Dit doet het met lichaam en geest...

Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou...

Een verhoogt libido door het eten van een oester?

13 november 2020

Welke libidoverhogende planten en dieren werken echt?

Door de eeuwen heen brouwden mensen allerlei 'natuurlijke' middeltjes om hun libido (of dat van hun partner) te verhogen. Wat werkt en wat is kwakzalverij?

Lekker genieten in eigen omgeving: Schoorl… altijd zichzelf gebleven

6 november 2020

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen

Onder de hoogste en bijna breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied...

Werken aan een gezondere levensstijl?

6 november 2020

Marije, "Je bent meer dan welkom in mijn praktijk in Bergen"

Afslankconsulent Marije Verberne: "In mijn praktijk let ik er op dat het maximum van zes gram zout per dag niet overschreden wordt."

Voordat je het weet, staan de kerstdagen voor de deur. En dan…

6 november 2020

Nederlanders worstelen met de plannen voor een van onze favoriete feestdagen

Normaal kan de voorpret nu al voorzichtig beginnen, maar dit jaar ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Een lange tafel met familie of grootouders bezoeken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Ben jij ook zo rusteloos?

6 november 2020

Coronacrisis maakt ontspannen moeilijker...

De coronapandemie vraagt veel van ons. Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen en hebben veel Nederlanders last van een vermoeid gevoel.

Griep 2020 – Alles wat je moet weten over het virus en dit seizoen

30 oktober 2020

Wat is griep precies?

Een loopneus, hoge koorts en pijn in je hele lichaam. Hoewel het immuunsysteem en vaccins tegen griep hun best doen, worden elke jaar miljoenen mensen getroffen door griep

Heb ik griep of is het corona?

30 oktober 2020

Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Corona: Spanningen thuis voorkomen en oplossen…

23 oktober 2020

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden

Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Advertorial: De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen

23 oktober 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Mogelijk heeft malariamiddel positief effect bij coronavirus

23 oktober 2020

In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine

Positief coronanieuws: het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling...

Dit weekend weer wintertijd: Sommigen hebben het er maar lastig mee!

23 oktober 2020

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover...

De wintertijd kan je biologische ritme flink verstoren. Met wat discipline kun je zo’n ritme definitief verschuiven.

Ruiken en proeven in de natuur

16 oktober 2020

Natuur en gezondheid

Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur.

Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder

16 oktober 2020

Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Juist nu je immuunsysteem versterken

9 oktober 2020

Immuniteit leunt op meer dan alleen vitamine C

Een sterk immuunsysteem is nu meer dan ooit van essentieel belang. Onderzoekers van het Peter Doherty Insitute for Infection and Immunity hebben...

Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

9 oktober 2020

Zes miljoen Nederlanders krijgen een uitnodiging voor een griepvaccinatie

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken.

Jeugd: wat betekent het coronavirus voor jou?

2 oktober 2020

Het zijn vreemde tijden. Zeker voor jongeren verandert er veel

De module is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken.

De herfst is misschien wel de mooiste periode van het jaar om te wandelen

2 oktober 2020

Van heide tot bos...

Voor veel wandelaars is de herfst het favoriete seizoen. Het is niet meer zo warm. En de bossen kleuren prachtig rood, groen en geel. Waar kan je nu het beste wandelen?  

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

25 september 2020

Herfstdepressie; ben jij er ook gevoelig voor?

De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het wordt koud. Je trekt jezelf wat meer terug, je bent wat sneller moe en hebt ook minder energie.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug