Het aantal miljonairs in Nederland, en dus ook in Bergen, is weer verder toegenomen

Alkmaar telt 845 miljonairs en de veel kleinere gemeente Bergen 1.218

Het aantal miljonairs in Nederland, en dus ook in Bergen, is weer verder toegenomen

Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland begin 2016 112.000 miljonairshuishoudens telde, het grootste aantal sinds 2006. Het CBS telde de huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer, maar rekende de waarde van het eigen huis en de eventuele hypotheekschuld niet mee.

Het Noord-Hollandse Laren was de plaats met relatief de meeste miljonairs. Bergen staat naar inwonersaantal gerekend in de top 10. Gekeken naar de provincies telde Zeeland naar verhouding de meeste miljonairs.

Sinds het CBS in 2006 miljonairs telt, is hun aantal elk jaar toegenomen, met uitzondering van 2009. Op 1 januari 2006 waren er 72.000. Het bureau tekent erbij aan dat 1 miljoen euro in 2016 een andere waarde had dan in 2006.

Miljonairs zijn gemiddeld ouder dan niet-miljonairs, becijferde het bureau verder. “In 2016 waren de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens gemiddeld bijna 7,5 jaar ouder dan die van de overige huishoudens. Minder dan 5 procent van de miljonairs is jonger dan veertig jaar.”

De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens zijn vaak hoogopgeleid: bijna de helft genoot hoger onderwijs, aldus het CBS, dat de tellingen verrichtte op verzoek van de bank Van Lanschot.

Bron: CBS