Herman Gorter, “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”

Columniste Annejet van der Zijl schreef een prachtig verhaal

Het beeld van de dichter staat op de Zeeweg richting Bergen aan Zee, tegenover de schaapskooi. Impressionist Pieter Altena schilderde de bekende Bergense dichter.

Columniste Annejet van der Zijl schreef een prachtig verhaal.
De allermooiste weg van Nederland slingert volgens Annejet van der Zijl door de duinen bij Bergen aan Zee. Vakantiegangers rijden erover naar het strand, onder het wakend oog van een levenslustige dichter.

Het meest opgewekte standbeeld dat ik ken, is dat van Herman Gorter in Bergen. En dat is een hele prestatie voor zo’n bronzen beeld, want als iets dat materiaal aankleeft, dan is het wel starheid en gewichtigheid – geen wonder dat dictators en tirannen er zo dol op zijn. Zie daar, als bronzen beeld, dus maar eens lichtvoetig bij te blijven.
En toch lukt dat Herman Gorter. Sterker nog: elke keer als ik hem zie, krijg ik goede zin. Dat is, denk ik, te danken aan een buitengewoon gelukkige combinatie van factoren. Ten eerste natuurlijk de persoon zelf. De dichter mag dan al ruim negentig jaar niet meer onder ons zijn, zijn levenslust klinkt nog altijd door in de verder maar al te vaak door zwaarmoedigheid geplaagde Nederlandse letteren. Wie wordt er niet vrolijk van de eerste zin van zijn klassieker Mei: ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’?

Klik hier voor meer informatie over Pieter Altena.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.