Deel

advertentie

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn, met ontblote huid, en de zon moet ook wel voldoende hoog staan. Daarom hebben mensen op het noordelijk halfrond in het vroege voorjaar de laagste bloedwaarden van vitamine D, en zijn deze aan het einde van de zomer vaak een stuk hoger.

Beïnvloeden de wisselende vitamine D-spiegels onze vatbaarheid voor het coronavirus? Onderzoekers zijn doorgaans terughoudend. Er is eigenlijk geen vitamine of mineraal te bedenken dat géén rol speelt in het menselijke immuunsysteem. Een gezonde leefstijl en voeding voorzien in wat je nodig hebt; het toevoegen van extra vitamines geeft dus weinig meerwaarde en kan zelfs schadelijk zijn, luidt vaak de waarschuwing.
Voor vitamine D ligt dat net iets anders, zegt Willem Koert. “Hele volksstammen hebben een tekort aan vitamine D. We komen gewoon te weinig buiten om er genoeg van aan te maken. Volgens het Voedingscentrum zouden veel mensen vitamine D-supplementen moeten gebruiken om dat tekort op te heffen.”

Koert is een gespecialiseerde medische wetenschapsjournalist, die het onderzoek naar het coronavirus nauwgezet volgt. Die onderzoeken worden nu met zo’n haast gepubliceerd, dat ze vaak nog niet door collega’s zijn getoetst. En dus moeten ook journalisten extra voorzichtig zijn, als ze erover schrijven.
“De publicaties beginnen inmiddels aardig op te stapelen”, aldus Koert. Hij verwijst naar oudere studies waaruit blijkt dat supplementen met vitamine D de kans op griep en verkoudheid verminderen. En meerdere recente studies vinden opvallend sterke verbanden tussen vitamine D en de ernst van het ziektebeloop van COVID-19 – de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten
De nieuwste onderzoeksresultaten komen van een Amerikaanse onderzoeksgroep van Northwestern University. Zij vergeleken patiëntgegevens uit ziekenhuizen in Azië, Europa en de VS en concluderen dat patiënten in landen met relatief hoge sterfte, zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, beduidend lagere vitamine D-bloedwaarden hadden dan patiënten in landen waar de sterfte lager is. Vitamine D zou het immuunsysteem op peil houden, en tegelijk een gevaarlijke overreactie afremmen – de gevreesde cytokinestorm.
“Voor vitamine D is zonblootstelling een belangrijke factor”, vertelt hoofdonderzoeker Vadim Backman aan NU.nl. “Aan het einde van de winter is vitamine D veel lager dan in de zomer. Maar klimatologisch kom je gekke patronen tegen, zoals een lagere vitamine D-waarde in Italië dan bij mensen in Zweden en Finland. Dat komt omdat dieet en suppletie óók een rol spelen – net als culturele factoren, zoals of mensen zonnen.”
Dieetfactoren zijn bijvoorbeeld de consumptie van vette vis, waar ook vitamine D in zit, of groene groenten. In die laatste zit vitamine K, dat volgens Backman de effectiviteit van vitamine D versterkt.

Eerdere studies in Azië vonden al dat coronapatiënten met relatief lichte klachten vaak fors hogere vitamine D-spiegels hadden dan mensen die ernstig ziek werden. Het verschil in risico zou bijna een tienvoud zijn. Wel houd je kans op schijnverbanden – zo kan een lage vitamine D-spiegel ook duiden op de aanwezigheid van andere ziekten, die tevens de ernst van het coronavirus bepalen.

Zorg voor voldoende vitamine D in het bloed
Voor immunoloog Carla Peeters komen de nieuwe studies niet als een verrassing: “Een lage vitamine D-status is vaker in verband gebracht met ernstiger luchtweginfecties, ook door griepvirussen. Met de voorlopige verbanden die worden gevonden met het coronavirus is het dus aan te bevelen om te zorgen voor voldoende vitamine D in het bloed.”
Maar het is nooit de enige nutriënt die nodig is voor een goed werkend afweersysteem, voegt ze toe. “Het gaat vaak over een combinatie van factoren waardoor het immuunsysteem verzwakt kan zijn.”

Een wintervoorraad vitamine D opbouwen in de zomerzon
Toch kan door verlaagd vitamine D een uitbraak in het vroege voorjaar volgens Peeters gevaarlijker zijn. “De concentraties zijn voor veel mensen in de periode van februari tot april te laag en soms voor de hoogste risicogroepen, zoals ouderen, zelfs veel te laag.”
“Voor een goed werkend immuunsysteem is het voor alle mensen belangrijk om dagelijks in de zon te komen, zonder te verbranden. Maar zelfs dan is het de vraag of de opgespaarde hoeveelheid vitamine D aan het begin van de herfst genoeg is om in het volgende voorjaar nog over voldoende vitamine D te beschikken. Mensen voor wie het niet mogelijk is om voldoende vitamine D via zonlicht op te bouwen hebben suppletie nodig.”

Koert noemt het opgetelde bewijs uit de wetenschappelijke literatuur inmiddels behoorlijk overtuigend. “Ook vanwege alle andere gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan, zouden mensen met een tekort moeten overwegen om naast zomerse zonblootstelling aanvullend vitamine D te slikken.” Hij raadt aan de site van het Voedingscentrum te raadplegen, waar advies staat over doseringen.
Daarbij is zorgvuldigheid belangrijk, besluit Peeters: “De hoeveelheid vitamine D die nodig is voor het bereiken van een goede concentratie, verschilt sterk van persoon tot persoon.”

Bron: NU.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

1 mei 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

31 januari 2020

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 januari 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in

Wat is de beste leeftijd om je kind een eigen mobiel te geven?

24 januari 2020

Vijf dingen die je moet bedenken voordat je je kind een smartphone geeft

Tegenwoordig krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Het brengt allerlei voordelen maar ook risico's met zich mee.

Terug