Deel

advertentie

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn, met ontblote huid, en de zon moet ook wel voldoende hoog staan. Daarom hebben mensen op het noordelijk halfrond in het vroege voorjaar de laagste bloedwaarden van vitamine D, en zijn deze aan het einde van de zomer vaak een stuk hoger.

Beïnvloeden de wisselende vitamine D-spiegels onze vatbaarheid voor het coronavirus? Onderzoekers zijn doorgaans terughoudend. Er is eigenlijk geen vitamine of mineraal te bedenken dat géén rol speelt in het menselijke immuunsysteem. Een gezonde leefstijl en voeding voorzien in wat je nodig hebt; het toevoegen van extra vitamines geeft dus weinig meerwaarde en kan zelfs schadelijk zijn, luidt vaak de waarschuwing.
Voor vitamine D ligt dat net iets anders, zegt Willem Koert. “Hele volksstammen hebben een tekort aan vitamine D. We komen gewoon te weinig buiten om er genoeg van aan te maken. Volgens het Voedingscentrum zouden veel mensen vitamine D-supplementen moeten gebruiken om dat tekort op te heffen.”

Koert is een gespecialiseerde medische wetenschapsjournalist, die het onderzoek naar het coronavirus nauwgezet volgt. Die onderzoeken worden nu met zo’n haast gepubliceerd, dat ze vaak nog niet door collega’s zijn getoetst. En dus moeten ook journalisten extra voorzichtig zijn, als ze erover schrijven.
“De publicaties beginnen inmiddels aardig op te stapelen”, aldus Koert. Hij verwijst naar oudere studies waaruit blijkt dat supplementen met vitamine D de kans op griep en verkoudheid verminderen. En meerdere recente studies vinden opvallend sterke verbanden tussen vitamine D en de ernst van het ziektebeloop van COVID-19 – de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten
De nieuwste onderzoeksresultaten komen van een Amerikaanse onderzoeksgroep van Northwestern University. Zij vergeleken patiëntgegevens uit ziekenhuizen in Azië, Europa en de VS en concluderen dat patiënten in landen met relatief hoge sterfte, zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, beduidend lagere vitamine D-bloedwaarden hadden dan patiënten in landen waar de sterfte lager is. Vitamine D zou het immuunsysteem op peil houden, en tegelijk een gevaarlijke overreactie afremmen – de gevreesde cytokinestorm.
“Voor vitamine D is zonblootstelling een belangrijke factor”, vertelt hoofdonderzoeker Vadim Backman aan NU.nl. “Aan het einde van de winter is vitamine D veel lager dan in de zomer. Maar klimatologisch kom je gekke patronen tegen, zoals een lagere vitamine D-waarde in Italië dan bij mensen in Zweden en Finland. Dat komt omdat dieet en suppletie óók een rol spelen – net als culturele factoren, zoals of mensen zonnen.”
Dieetfactoren zijn bijvoorbeeld de consumptie van vette vis, waar ook vitamine D in zit, of groene groenten. In die laatste zit vitamine K, dat volgens Backman de effectiviteit van vitamine D versterkt.

Eerdere studies in Azië vonden al dat coronapatiënten met relatief lichte klachten vaak fors hogere vitamine D-spiegels hadden dan mensen die ernstig ziek werden. Het verschil in risico zou bijna een tienvoud zijn. Wel houd je kans op schijnverbanden – zo kan een lage vitamine D-spiegel ook duiden op de aanwezigheid van andere ziekten, die tevens de ernst van het coronavirus bepalen.

Zorg voor voldoende vitamine D in het bloed
Voor immunoloog Carla Peeters komen de nieuwe studies niet als een verrassing: “Een lage vitamine D-status is vaker in verband gebracht met ernstiger luchtweginfecties, ook door griepvirussen. Met de voorlopige verbanden die worden gevonden met het coronavirus is het dus aan te bevelen om te zorgen voor voldoende vitamine D in het bloed.”
Maar het is nooit de enige nutriënt die nodig is voor een goed werkend afweersysteem, voegt ze toe. “Het gaat vaak over een combinatie van factoren waardoor het immuunsysteem verzwakt kan zijn.”

Een wintervoorraad vitamine D opbouwen in de zomerzon
Toch kan door verlaagd vitamine D een uitbraak in het vroege voorjaar volgens Peeters gevaarlijker zijn. “De concentraties zijn voor veel mensen in de periode van februari tot april te laag en soms voor de hoogste risicogroepen, zoals ouderen, zelfs veel te laag.”
“Voor een goed werkend immuunsysteem is het voor alle mensen belangrijk om dagelijks in de zon te komen, zonder te verbranden. Maar zelfs dan is het de vraag of de opgespaarde hoeveelheid vitamine D aan het begin van de herfst genoeg is om in het volgende voorjaar nog over voldoende vitamine D te beschikken. Mensen voor wie het niet mogelijk is om voldoende vitamine D via zonlicht op te bouwen hebben suppletie nodig.”

Koert noemt het opgetelde bewijs uit de wetenschappelijke literatuur inmiddels behoorlijk overtuigend. “Ook vanwege alle andere gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan, zouden mensen met een tekort moeten overwegen om naast zomerse zonblootstelling aanvullend vitamine D te slikken.” Hij raadt aan de site van het Voedingscentrum te raadplegen, waar advies staat over doseringen.
Daarbij is zorgvuldigheid belangrijk, besluit Peeters: “De hoeveelheid vitamine D die nodig is voor het bereiken van een goede concentratie, verschilt sterk van persoon tot persoon.”

Bron: NU.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

7 augustus 2020

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 - soms exotische - zomerdrankjes

Hoe kom jij de aankomende tijd de hittegolf door… We hebben wat tips

7 augustus 2020

Thuis en op kantoor

Mensen in het zuiden krijgen te maken met meer hete dagen dan mensen die in het noorden wonen, maar warm is het sowieso.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 juli 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Herstellen van coronastress: ‘Lichaam én psyche moeten tot rust komen’

31 juli 2020

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput

Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres?

Blijf jij deze zomer ook in eigen land?

24 juli 2020

11 leuke tips. Wat dacht je van een huizenruil...

Een zomer in Nederland is zo slecht nog niet. Als we naar buiten mogen ten minste. Laten we daar vanuit gaan...

Hoogste tijd voor een fijne picknick op het strand

24 juli 2020

Waarom je ervoor kiest om te picknicken op het strand?

Da’s niet zo moeilijk, toch? Je neemt een kleedje mee, je doet wat hapjes in de tas en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor...

Wat is beter voor je gezondheid: een actieve trip of een luie vakantie?

17 juli 2020

Voor sommige mensen is uitrusten hard werken

Lang niet elke Nederlandse vakantieganger gaat deze zomer luieren op het strand. Naar schatting 15 procent van de buitenlandse tripjes...

Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving…

17 juli 2020

Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen deed jarenlang onderzoek naar complotdenken

In tijden van crisis vinden complottheorieën vaker weerklank. Nu ook weer rond het coronavirus. Wat als iemand in je directe omgeving...

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Wat te doen tegen somberheid?

19 juni 2020

Interview met Bjarne Timonen, psycholoog en auteur van De leefstijlgids tegen somberheid

Iedereen heeft weleens een dip. Houdt de somberheid langer aan, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen.

Moeten we soms niet een beetje héél erg veel?

12 juni 2020

Ik moet avocado's en quinoa eten en groene smoothies drinken. Ik moet sporten. Ik moet yoga doen en mindfulness

In Brainwash Talks van Human buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Nieuwe hobby nodig in crisistijd?

12 juni 2020

Al eens gedacht aan stamboomonderzoek?

We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn.

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Terug