Deel

Helaas... zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

Tips om stress te voorkomen

Helaas... zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

De tijd van kerst hoort leuk te zijn en de meeste mensen willen doen zoals het hoort, maar daardoor wordt de kerst opeens een stuk minder leuk.

Je hoort namelijk bij je ouders langs te gaan, dus hoor je ook bij je schoonouders langs te gaan.

Dan hoor je ook voor iedereen een cadeau te hebben en het hoort erbij dat je wellicht ook iets lekkers eet en je hoort er natuurlijk tiptop en glittery stijlvol bij te lopen.

Dan hoor je ook nog een mooi versierde kerstboom te hebben en allerlei versieringen aan en in je huis.

Dat zijn toch behoorlijk wat dingen die je hoort te doen waardoor je ondanks dat alles leuk hoort te zijn je behoorlijk in de kerststress kunt schieten.

De sociale druk die de kerst met zich meebrengt, is enorm, alles moet geweldig en gezellig zijn, het is immers maar een keer per jaar kerst!

Om je dit jaar stressvrij de kerst door te leiden, zal ik je in dit artikel vertellen wat de grootste veroorzakers van stress zijn tijdens de kerst en hoe je dit het beste kunt vermijden.

Allereerst wil ik met je delen dat het hele kerstfeest niet alleen maar de geboorte van Jezus is die gevierd wordt. Een groot gedeelte van de bevolking is allang niet meer gelovig, bij jongeren speelt geloof eigenlijk geen belangrijke rol meer en bij de meesten gaat Kerstmis voornamelijk om het familiegevoel en het meeleven met je medemens. Wat dat betreft denk ik dat de film Scrooge de kerstgedachte heel goed samenvat.

Kerstmis is meer dus dan zomaar een vrije dag. Niet voor niets houdt men die inzamelingsactie van Radio 3FM Serious Request juist voorafgaand aan kerst.

Het kerstfeest is uitermate geschikt om stil te staan bij wat je het afgelopen jaar hebt gedaan, waar je trots op bent en of je zaken juist hebt aangepakt. Het is eigenlijk het feest van de zelfreflectie. Op die manier kun je het einde van het jaar mooi afsluiten. Je doet aan zelfreflectie en viert samen met familie de kerst.

Ben je opgebrand en gestresst? Download gratis de 21 unieke tips tegen teveel stress!
En ontdek hoe je weer rust krijgt in je hoofd en voorkomt dat je een burnout krijgt!

Met oud en nieuw richt je je op de toekomst, je nog te behalen successen en nieuwe doelen, je goede voornemens. Vaak vier je oud en nieuw ook met vrienden.

(Even terzijde: een echte must voor nieuwjaar is natuurlijk Dinner for one): www.youtube.com/watch?v=GD8k1CnVeAQ

Dus kerst is er niet alleen maar voor het verplichte riedeltje met je (schoon)ouders en de cadeautjes, kerst moet er ook voor jezelf zijn. Het is jouw moment om aan zelfreflectie te doen.

Echter, omdat Kerstmis een hele belangrijke feestdag is, komt er nogal wat kijken bij de kerstviering, denk maar aan de kerstboom, het versieren van je huis, de uitgebreide kerstmaaltijd en je helemaal op je best kleden. Kortom Kerstmis vergt nogal wat van je wil je het goed doen. Dit leidt bij veel mensen tot kerststress.

Uit onderzoek dat is afgenomen bij 2000 vrouwen blijkt dat kerststress zich op verschillende manieren uit en verschillende oorzaken heeft. Wat vooral naar voren komt, is dat de voorbereidingen en het vieren van kerst met familie en vrienden de meeste stress veroorzaakt. Daarnaast zijn de cadeautjes een grote veroorzaker.

Wat dat betreft hebben we in Nederland geluk met Sinterklaas, dit zorgt ervoor dat de stress een beetje gespreid wordt en je meer tijd hebt om met kerst de focus op het sociale gedeelte met de familie te leggen.

Een kleine opsomming van stress veroorzakers:
Last minute cadeaus en boodschappen doen.
Niet genoeg ruimte in de koelkast en diepvries.
Te lang in de keuken staan om al dat eten te bereiden.
De vraag of de cadeaus wel leuk gevonden worden.
Last minute inpakken van cadeaus.
Te veel willen doen.

Deze stress wordt dan meestal afgereageerd op je partner of (schoon)ouders, die krijgen in ieder geval de schuld. Dat lijkt helemaal niet op de vrolijke kerstgedachte. Om ervoor te zorgen dat de kerst dit jaar wel leuk is, heb ik een aantal anti-kerststress tips op een rij gezet die je kunt gebruiken.

Kerststress door voorbereidingen
Het treffen van voorbereidingen voor de kerst kan een hectisch karwei zijn. Het eten dat gemaakt moet worden, de boom die moet worden geregeld, de activiteiten om iedereen gezellig bezig te houden. Een gezellig kerstfeest leek vroeger, toen je klein was, altijd zo vanzelfsprekend. Inmiddels weet je wel beter.

Als jij vooral stress hebt door de voorbereidingen kunnen deze tips van pas komen.

Anti kerststress tip 1: Bepaal wat belangrijk is

Soms is het heel lastig om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Dan kun je die taken eerst doen en je realiseren dat het niet erg is als de laatste taken niet uitgevoerd worden. Je kunt die zelfs helemaal schrappen van je to do list.

Anti kerststress tip 2: Zeg nee

Doordat je na de eerste tip weet waarop je ja zegt, is het makkelijker om nee te zeggen tegen bepaalde taken. Je kunt dan ook benoemen dat je al wel koekjes voor de kinderen bakt en dus niet ook nog een taart voor de volwassenen gaat maken.

Anti kerststress tip 3: Vervang taken

Versier jij je hele huis en ben je inmiddels een lokale beroemdheid geworden door je extravagante kerstversieringen, maar kun je eigenlijk de puf niet opbrengen om de hele tuin, huis, schuur en dakkapel te versieren in de kerstsferen? Kies er dan voor om alleen iets voor het raam te zetten, die taak is veel eenvoudiger.
Nogmaals, kerst moet in de eerste plaats ook voor jezelf een feest zijn en geen verplicht nummer!

Anti kerststress tip 4: Blijf bij het budget

Voordat je cadeaus en andere spullen koopt voor de kerst is het belangrijk om een budget te bepalen waaraan jij je moet houden. Op die manier voorkom je dat je in de financiële stress komt tijdens de feestdagen.
Als je een klein budget hebt, kun je thuis gemaakte cadeaus geven, zoals gebakken koekjes, een gebreide sjaal of iets anders dat je zelf kunt maken. Een zelfgemaakte taart of cheesecake is vaak een mooier geschenk dan een dikke cadeaubon, het halve cadeau zit hem in het gebaar dat je ermee maakt, niet zozeer de waarde ervan.

Anti kerststress tip 5: Plan vooruit

Ken je dat? Dat je de laatste dag voor de kerst nog even snel naar de winkel moet voor een cadeau en alle goede cadeaus al verkocht zijn? Super frustrerend. Plan daarom bepaalde dagen in waarop je de cadeaus haalt of andere activiteiten uitvoert die voor de kerst nodig zijn.
Het meest vervelende is natuurlijk als je op het laatste moment nog de cadeautjes moet kopen en je komt er achter dat er een week levertijd op dat product zit of nog erger dat het uitverkocht is. Dus als je ruim op tijd wilt zijn, en ook nog eens kans maken op korting koop de cadeautjes dan direct na Sinterklaas.

Anti kerststress tip 6: Delegeer taken

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de meeste vrouwen hun partner niet vertrouwen met het uitvoeren van sommige taken. Dat is nergens voor nodig. Als het kan, probeer taken aan je man uit te besteden of stuur je partner op pad met een heel specifiek boodschappenlijstje. Dan kan het niet meer misgaan.

Kerststress familie en vrienden
Vooral als je een grote familie hebt of uit een gebroken gezin komt, kun je soms te weinig kerstdagen hebben om iedereen een plezier te doen. Ook een grote vriendengroep kan voor problemen zorgen en al helemaal als je eigenlijk maar een van de twee kerstdagen iets wilt doen.
Ik zou zeggen: vier kerst met familie en oud en nieuw met vrienden.

Anti kerststress tip 7: Bedank hartelijk voor een uitnodiging

Ten eerste, of je de uitnodiging aanneemt of niet, bedank diegene die je uitnodigt uitgebreid voor de uitnodiging. Als je namelijk eigenlijk nee wilt zeggen, komt de nee minder hard over.

Anti kerststress tip 8: Zeg nee tegen de uitnodiging

Als je het te druk hebt en al andere plannen hebt, moet je natuurlijk nee zeggen, maar er zijn meerdere redenen om gewoon echt nee te zeggen en niet te doen zoals het hoort.
Ga voor jezelf na of je deze persoon wel wilt zien, het liefst voordat je de uitnodiging krijgt, om het risico te voorkomen op ergens heengaan waar je eigenlijk niet wilt zitten met kerst.

Anti kerststress tip 9: Maak een afspraak met jezelf

Om ervoor te zorgen dat je kunt ontstressen, kun je ook een afspraak met jezelf maken. Een afspraak om nu eindelijk dat goede boek te lezen, een afspraak om eens heerlijk te badderen, een afspraak om jezelf te verwennen. Op die manier zorg je er ook voor dat je agenda vol is, waardoor je makkelijker nee kunt zeggen tegen uitnodigingen waar je alleen maar stress van krijgt.

Anti kerststress tip 10: Het gaat de ander niets aan waarom je nee zegt

Als je nee zegt tegen een uitnodiging krijg je geheid de vraag wat je dan gaat doen. Het gaat de ander uiteindelijk niets aan wat jij met je tijd doet en eigenlijk is het een onbeleefde vraag, maar je kunt wel de volgende antwoorden geven:
Ik kan niet komen.
Ik heb al andere plannen.
Ik ben dan bezet.
En natuurlijk alle variaties die hierop lijken. De hint dat het de ander niets aangaat dat jij gaat badderen, moet dan wel duidelijk zijn.

Anti kerststress tip 11: Lieg niet om gevoelens te sparen

Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel en dat geldt ook als je zegt dat je al met persoon X hebt afgesproken terwijl dat niet zo is. Persoon X heeft namelijk social media en praat ook wel eens met persoon Y die ook met de persoon praat die jou nu uitnodigt.
Er zijn daarom tientallen manieren waarop de waarheid zich kan openbaren en dat kan je kwalijk genomen worden en ruzie veroorzaken, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Want op die manier bespaar je juist niemand zijn gevoelens.

Anti kerststress tip 12: Suggereer een andere datum voor een afspraak

Wil je de persoon wel zien, maar op een rustiger moment? Dan kun je altijd een andere datum voorstellen waarop je met elkaar kunt afspreken. Bijvoorbeeld met oud en nieuw! Of daarna.

Anti kerststress tip 13: Zeg ja op uitnodigingen van mensen die je echt wilt zien tijdens de kerst

Natuurlijk lijkt het nu net of je kerststress alleen kunt verminderen door gewoon helemaal niets te doen, maar als je afspreekt met mensen die je graag wilt zien, krijg je daar juist energie van. Je hebt iets leuks om naar uit te kijken en daarom is het belangrijk om ja te zeggen op uitnodigingen van mensen die je echt graag wilt zien.

Anti kerststress tip 14: Zet geschillen en irritaties aan de kant

Tijdens de feestdagen kun je soms opeens ruzie krijgen, juist omdat je alles zo perfect wilt laten verlopen. Als iemand je irriteert, wacht dan tot na de kerstdagen om dit te bespreken. Uiteindelijk is realisme beter dan een sprookje van de kerstdagen willen maken.

Anti kerststress tip 15: Praat niet over politiek

Dit lijkt zo makkelijk maar hoe vaak merk je dat feestjes uitmonden in een totale klaagzang over hoe slecht het met Nederland gesteld is en waarom Roemer/Rutte/Samson/Wilders de oplossing hiertegen heeft. Begin hier met kerst gewoon niet aan.
Wees met zijn allen eensgezind dat Scrooge de enige bad guy is met kerst.
Laat al die politici je gedachten niet vervuilen tijdens de kerst! Gewoon geen politiek standpunt innemen, kerst gaat over kerst en verder niets.

Anti kerststress tip 16: Neem pauzes

Als het gezelschap je te druk wordt of je raakt toch in een discussie verzeild, ga even een luchtje scheppen. Doe desnoods of je even iemand moet bellen of loop even naar het toilet. Deze kleine pauzes kunnen je helpen weer de rust in je hoofd te krijgen zodat je energie niet wordt geconsumeerd door het gezelschap.

Kerststress voorkomen
Dan kun je ook nog eens ziek worden door de kerststress en gaat het hele feest aan jou voorbij. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus is het voorkomen ervan door de volgende tips extra belangrijk.

Anti kerststress tip 17: Blijf gezond eten

Rond de feestdagen kun je door alle activiteiten soms net te snel die pizza bestellen of even naar een fastfoodketen gaan. Vooral na de kerst en voor oud & nieuw is de kans groot, vooral als de dag na kerst op een zondag valt. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je goed met stress om kunt gaan.
Daarbij verzwak je jouw immuunsysteem waardoor je op het moment suprême een fikse verkoudheid kunt krijgen.
Gezonde voeding draagt bij aan goede stoffen voor je hersenen waardoor je minder snel last hebt van kerststress. Ze zorgen ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft waardoor de kans dat een ziekte al je kerstplannen verpest kleiner is dan als je ongezond eet.

Anti kerststress tip 18: Eet niet teveel

Ook zo’n typisch kerstprobleem, je eet je gewoonweg veel te vol. Het gaat met eten er niet om wie de grootste eetlust heeft. Kerst is geen eetwedstrijd. Dus probeer gewoon van al dat lekkers te genieten maar dan in zulke porties dat het nog leuk is. Geniet van al die verschillende smaken en niet zozeer van de hoeveelheid.
Let maar eens goed op tijdens de kerstmaaltijd, een heleboel gasten scheppen op met de gedachte dat het eten op rantsoen is en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Niks van aantrekken en gewoon aan jezelf denken. Als jij je porties in bedwang houdt met kerst scheelt je dat weer een goed voornemen dat vervuld moet worden: de overtollige pondjes verliezen in het nieuwe jaar.

Kerststress tips bij verlies
Soms word je ook juist tijdens de feestdagen geconfronteerd met persoonlijk verlies in je omgeving. Een persoon die je mist of eenzaamheid in het algemeen. Vaak is het juist de kerst die een verlies extra pijnlijk duidelijk maakt. Juist dan valt die leegte waar diegene vroeger was extra op.

Anti kerststress tip 19: Erken je gevoelens

Ondanks dat je blij en vrolijk hoort te zijn tijdens de kerst is het heel normaal dat je een eenzaam en depressief gevoel krijgt als je kerst moet vieren terwijl er net iemand is overleden of je niet de mogelijkheden hebt om je geliefden te bezoeken. Je kunt jezelf niet dwingen vrolijk te zijn alleen omdat het de feestdagen zijn.

Anti kerststress tip 20: Ga op pad

Als je een eenzaam of geïsoleerd gevoel hebt, is het belangrijk om contact te zoeken met andere mensen. Zoek daarom op het internet of in de lokale gemeenschap of er evenementen zijn. Een goede manier om vrolijker te worden is door anderen te helpen tijdens de kerst. Sluit je aan bij een goed doel dat tijdens de feestdagen iets doet voor hulpbehoevende mensen.

Anti kerststress tip 21: Vier kerst met een goede vriend

Uit ervaring weet ik dat voor mensen het verlies van een familielid juist met kerst extra pijnlijk is. Tijdens mijn studententijd had ik een klasgenoot die zijn moeder een paar jaar daarvoor was verloren. Deze vriend kwam dus steevast met kerst bij mij thuis. Ik hield kerst speciaal voor hem vrij om samen de kerstdagen door te brengen. Lekker samen een borrel drinken en goede muziek op. Dat waren de leukste kerstdagen die ik me kan herinneren.
Moraal is dat je echt niet moet denken dat iemand die rouwt ook een rouwstemming met zich meeneemt en jouw kerst in rouw dompelt. Jij bent dan juist die afleiding die de rouwstemming kan onderdrukken.
Dus als je alleen bent met kerst, ga bij een goede vriend zitten. Ben jij die goede vriend, en ben je toch al niet zo gek op de schoonfamilie, maak dan tijd voor die vriend of vriendin die het met kerst moeilijk heeft. Die heeft het harder nodig!

Kerststress coach
Mocht je ondanks alle tips toch last hebben van stress of zelfs depressie en niet weten waar je moet beginnen dan kun je hulp zoeken bij professionals.
Soms kan dit heel erg belangrijk zijn, niet voor niets neemt het aantal zelfmoorden tijdens de feestdagen altijd toe. Als je dus al niet goed in je vel zit, moet je ervoor waken dat al dat feest om je heen je niet nog verder naar beneden haalt.
Neem maar van mij aan dat die idyllische kerstdagen zoals in films totaal over- geromantiseerd zijn. Er zijn echt meer mensen die kerst gewoon zien als die twee dagen dat er helemaal niks leuks op tv komt. Al die romantische films van niks. En ook niet alle families zijn glorie halleluja.

Anti kerststress tip 22: Ga naar een psycholoog

Vooral als je tijdens de kerstdagen aan het rouwen bent of last hebt van eenzaamheid kan een psycholoog je hulp bieden om goed met de situatie om te gaan.

Anti kerststress tip 23: Schakel een life coach in

Een life coach kan je helpen om tijdens de kerst prioriteiten te stellen voor bepaalde zaken en om met een frisse blik naar je familie te kijken om te zien hoe bepaalde irritaties vermeden kunnen worden. Want vaak weet je wel hoe je kerst wilt vieren maar heb je alleen maar bevestiging nodig van wat je zelf al in gedachten hebt.

Tot slot….

Kerststress is iets waar veel mensen last van hebben, er moet van alles georganiseerd worden, dat moet gecombineerd worden met werk en jij bent de enige die het kan. Probeer daarom hulp van anderen in te schakelen en een prioriteiten lijstje op te stellen. Daarnaast kunnen ook uitnodigingen van familie en vrienden voor stress zorgen.

Maak daarom alleen een afspraak met mensen die je echt wilt zien. Op die manier zorg je ervoor dat de kerst echt gezellig wordt in plaats van een geforceerd hoe-het-hoort-feestje. Als je echt toe bent aan rust is het ook helemaal niet erg om een afspraak met jezelf te maken om een avondje ‘mijnkersttijd’ te hebben en nu echt te genieten van die serie die je zo graag wilt zien.

Als je juist gevoelens van gemis of eenzaamheid hebt tijdens de kerst moet je jouw gevoelens vooral erkennen. Het is niet erg om niet vrolijk te zijn tijdens de kerst. Je kunt de kerst doorbrengen bij een goede vriend(in), je kunt goede doelen helpen of in je buurt een activiteit opzoeken waarmee jij je tijdens de kerst kunt vermaken.

Als je door alle chaos of eenzaamheid niet meer weet wat je moet doen, kun je professionele hulp inschakelen. Zij kunnen je technieken leren waardoor je beter kunt omgaan met de kerststress.

En last but not least, blijf ook tijdens de feestdagen gezond eten om te voorkomen dat je ziek wordt.

Meer 'Lifestyle':

De bloemen... en de bijen

12 juli 2019

Hoe kunnen we de natuur in onze eigen tuin een handje helpen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation.

Advertorial: Isabel Beauty - Massage & acupunctuur Salon in het centrum van Bergen

12 juli 2019

Een ontspanningsmassage is zeer aan te bevelen als u lange tijd stress heeft gehad

De uit China afkomst Isabel runt al sinds enige jaren haar Beauty – Massage & acupunctuur Salon op het Plein.

De zomer heeft zich inmiddels aangediend, dus... hoogste tijd voor een nieuwe bikini

21 juni 2019

Bekijk hier de de leukste bikini’s van 2019

ESMÉE zette de mooiste bikini's op een rij. Ik ben een echt zomermens. Dat is voor mij absoluut een reden om meer zomerkleding in mijn kast te hebben dan winterkleding.

Wat vind jij van virtueel vreemdgaan?

21 juni 2019

Steeds meer huwelijken worden beëindigd na virtueel vreemdgaan

Ben jij al eens op Second Life wezen kijken? Hiermee worden virtuele werelden en je eigen wereld erg nauw met elkaar verbonden.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

14 juni 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en...

Zomersale 2019 van start

14 juni 2019

Wij van het Flesje... adviseren natuurlijk om bij de lokale Bergense kledingwinkels te shoppen.

Komt het je bekend voor dat je het liefst iedere week nieuwe kleding zou willen kopen, maar dat je er te weinig geld voor hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij? Of hang je tegen een burn-out aan?

7 juni 2019

Misschien biedt tegenslag zelfs kansen om er beter uit te komen

Optimistisch en hoopvol aan de slag gaan met projecten klinkt heerlijk, maar het is soms moeilijk om positief te blijven als er tegenslag is.

Doet jouw partner wel eens vreemd met een slokje op?

7 juni 2019

Dat is dan haar/zijn echte persoonlijkheid. Er bestaan vier dronken persoonlijkheden: welke ben jij?

Er zijn mensen die iedereen intens de liefde verklaren als ze wat drankjes ophebben, die alleen nog maar willen dansen of die juist boos worden.

Eindelijk... zomer! Je weet dat je een zonnebrandcrème moet aanbrengen

31 mei 2019

Tropenrooster voor je huid

Hoewel de meesten van ons van de zomer houden, kan het warme weer het slechtste in onze huid naar boven halen.

De temperaturen lopen weer op, dus extra zorg voor de huisdieren

31 mei 2019

Voor alle huisdieren geldt dat een plekje in de schaduw veel lekkerder is dan een plekje in de volle zon.

De zomer is in aantocht en dat is dus weer genieten voor de meeste mensen, maar er zijn ook mensen...

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

24 mei 2019

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek

Naast gezondheidsklachten zou jouw behoefte om alle actualiteit op te slokken, leiden tot angst en agressie.

Heb jij ook zo'n overvolle agenda?

24 mei 2019

Doe eens even chill zeg...

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft? Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen.

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

17 mei 2019

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee.

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Mopperaars... je kent ze wel, maar wat doe je eraan?

10 mei 2019

Luister niet, want dat kost je alleen maar heel veel energie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zijn tijd voornamelijk vol weet te maken met klagen.

Je bent een liefhebber van kaas? Grote kans dat je dan langer leeft...

10 mei 2019

Voor dit onderzoek zijn 200.000 mensen gevolgd uit Europa en Amerika

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaas o.a. de kans op een hartaanval verminderd.

Een man met veel partners is stoer, een vrouw die hetzelfde doet een hoer

29 april 2019

Hoe komt dat toch, dat we zo denken?

Pheterson is van oorsprong Amerikaanse maar was in de jaren tachtig woonachtig in Nederland. Net als veel feministische wetenschappers in die tijd koos zij partij voor sekswerkers.

Heb jij ook altijd zo'n trek?

3 mei 2019

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en...

Waarom drinken we eigenlijk Oranjebitter?

26 april 2019

Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis

Het is zaterdag Koningsdag. Vrijmarkten, het Wilhelmus, oud-Hollandsche spelletjes, maar laten we vooral ook Oranjebitter niet vergeten.

Wat draag jij op Koningsdag?

26 april 2019

Oranje, natuurlijk!, maar...

Als iemand vraagt wat voor kleding er nu weer moet worden gedragen op Koningsdag, dan is het enige goede antwoord oranje of

Prachtige zonnige dagen voor de boeg, maar...

19 april 2019

Je huid moet wennen aan de zon? Waar! Beter is om die eerste dag wat meer uit de zon te blijven

We hebben een aantal heerlijk zonnige dagen voor de boeg en dat betekent vele uren blootstelling aan de zon...

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

5 april 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De zomereditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, de fijnste plekken om te picknicken...

Filmpje... Voorjaar, dus gaan we weer aan het werk in de tuin

5 april 2019

Voorjaarsshow op zondag 7 april van 11:00 tot 17:00 uur.

Welkom bij Sluistuinen in Alkmaar. Een uniek shop-in-shop concept waarbij groen, design en buitenleven centraal staan.

Op 1 april verloor Alpha zijn bril. Maandag is het weer zo ver

29 maart 2019

Maandag is het 1 april en daar ontkom je bij de Flessenpost ook niet aan.

We hebben een lijstje gemaakt met vijfentwintig geniale grappen waarmee jij je familie, vrienden of collega’s voor de gek kunt houden.

Helaas... is niet iedereen even blij met de lente

29 maart 2019

Hooikoorts: de berk, iep, populier, es en de wilg zijn nu de boosdoeners. 11 tips

Eindelijk is het weer lente! We hebben er lang op moeten wachten. Voor steeds meer mensen breekt dan echter ook een lastige tijd aan:

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

22 maart 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Loopt jouw relatie steeds op de klippen?

22 maart 2019

Wat jij aantrekkelijk vindt aan de ander, kan je de volgende dag irriteren

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat het toch niet de ware is?

Ben jij een slechte slaper?

15 maart 2019

Vrijdag is de Internationale Dag van de Slaap

"Goed om eens bewust bij onze slaap stil te staan", zegt slaapprofessor Eus van Someren. Want we slapen in Nederland lang niet zo goed als...

Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2019

15 maart 2019

Ben je ook benieuwd naar de laatste modetrends?

In het voorjaar en de zomer van 2019 is de mode uitbundig en kleurrijk. En dat geldt niet alleen voor kleding...

Geen zin meer om je hele vakantie in een hotelkamer door te brengen?

8 maart 2019

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken.

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

8 maart 2019

Ontwikkel je ideale levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze...

De zomer duurt nog wel even, maar wel handig om te weten...

1 maart 2019

De terugkeer van de gladiatorsandaal

Een modestuk dat in 2019 een comeback gaat maken, is de welbekende gladiatorsandaal. De sandaal was rond 2000 voor het laatst in de mode...

Voor altijd vrienden blijven?

1 maart 2019

Dan moet je samen af en toe wat gaan drinken

Vrienden en vriendinnen die af en toe samen drinken, blijven namelijk langer vrienden/vriendinnen dan mensen die dit niet doen.

Terug