Deel

Helaas... zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

Tips om stress te voorkomen

Helaas... zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

De tijd van kerst hoort leuk te zijn en de meeste mensen willen doen zoals het hoort, maar daardoor wordt de kerst opeens een stuk minder leuk.

Je hoort namelijk bij je ouders langs te gaan, dus hoor je ook bij je schoonouders langs te gaan.

Dan hoor je ook voor iedereen een cadeau te hebben en het hoort erbij dat je wellicht ook iets lekkers eet en je hoort er natuurlijk tiptop en glittery stijlvol bij te lopen.

Dan hoor je ook nog een mooi versierde kerstboom te hebben en allerlei versieringen aan en in je huis.

Dat zijn toch behoorlijk wat dingen die je hoort te doen waardoor je ondanks dat alles leuk hoort te zijn je behoorlijk in de kerststress kunt schieten.

De sociale druk die de kerst met zich meebrengt, is enorm, alles moet geweldig en gezellig zijn, het is immers maar een keer per jaar kerst!

Om je dit jaar stressvrij de kerst door te leiden, zal ik je in dit artikel vertellen wat de grootste veroorzakers van stress zijn tijdens de kerst en hoe je dit het beste kunt vermijden.

Allereerst wil ik met je delen dat het hele kerstfeest niet alleen maar de geboorte van Jezus is die gevierd wordt. Een groot gedeelte van de bevolking is allang niet meer gelovig, bij jongeren speelt geloof eigenlijk geen belangrijke rol meer en bij de meesten gaat Kerstmis voornamelijk om het familiegevoel en het meeleven met je medemens. Wat dat betreft denk ik dat de film Scrooge de kerstgedachte heel goed samenvat.

Kerstmis is meer dus dan zomaar een vrije dag. Niet voor niets houdt men die inzamelingsactie van Radio 3FM Serious Request juist voorafgaand aan kerst.

Het kerstfeest is uitermate geschikt om stil te staan bij wat je het afgelopen jaar hebt gedaan, waar je trots op bent en of je zaken juist hebt aangepakt. Het is eigenlijk het feest van de zelfreflectie. Op die manier kun je het einde van het jaar mooi afsluiten. Je doet aan zelfreflectie en viert samen met familie de kerst.

Ben je opgebrand en gestresst? Download gratis de 21 unieke tips tegen teveel stress!
En ontdek hoe je weer rust krijgt in je hoofd en voorkomt dat je een burnout krijgt!

Met oud en nieuw richt je je op de toekomst, je nog te behalen successen en nieuwe doelen, je goede voornemens. Vaak vier je oud en nieuw ook met vrienden.

(Even terzijde: een echte must voor nieuwjaar is natuurlijk Dinner for one): www.youtube.com/watch?v=GD8k1CnVeAQ

Dus kerst is er niet alleen maar voor het verplichte riedeltje met je (schoon)ouders en de cadeautjes, kerst moet er ook voor jezelf zijn. Het is jouw moment om aan zelfreflectie te doen.

Echter, omdat Kerstmis een hele belangrijke feestdag is, komt er nogal wat kijken bij de kerstviering, denk maar aan de kerstboom, het versieren van je huis, de uitgebreide kerstmaaltijd en je helemaal op je best kleden. Kortom Kerstmis vergt nogal wat van je wil je het goed doen. Dit leidt bij veel mensen tot kerststress.

Uit onderzoek dat is afgenomen bij 2000 vrouwen blijkt dat kerststress zich op verschillende manieren uit en verschillende oorzaken heeft. Wat vooral naar voren komt, is dat de voorbereidingen en het vieren van kerst met familie en vrienden de meeste stress veroorzaakt. Daarnaast zijn de cadeautjes een grote veroorzaker.

Wat dat betreft hebben we in Nederland geluk met Sinterklaas, dit zorgt ervoor dat de stress een beetje gespreid wordt en je meer tijd hebt om met kerst de focus op het sociale gedeelte met de familie te leggen.

Een kleine opsomming van stress veroorzakers:
Last minute cadeaus en boodschappen doen.
Niet genoeg ruimte in de koelkast en diepvries.
Te lang in de keuken staan om al dat eten te bereiden.
De vraag of de cadeaus wel leuk gevonden worden.
Last minute inpakken van cadeaus.
Te veel willen doen.

Deze stress wordt dan meestal afgereageerd op je partner of (schoon)ouders, die krijgen in ieder geval de schuld. Dat lijkt helemaal niet op de vrolijke kerstgedachte. Om ervoor te zorgen dat de kerst dit jaar wel leuk is, heb ik een aantal anti-kerststress tips op een rij gezet die je kunt gebruiken.

Kerststress door voorbereidingen
Het treffen van voorbereidingen voor de kerst kan een hectisch karwei zijn. Het eten dat gemaakt moet worden, de boom die moet worden geregeld, de activiteiten om iedereen gezellig bezig te houden. Een gezellig kerstfeest leek vroeger, toen je klein was, altijd zo vanzelfsprekend. Inmiddels weet je wel beter.

Als jij vooral stress hebt door de voorbereidingen kunnen deze tips van pas komen.

Anti kerststress tip 1: Bepaal wat belangrijk is

Soms is het heel lastig om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Dan kun je die taken eerst doen en je realiseren dat het niet erg is als de laatste taken niet uitgevoerd worden. Je kunt die zelfs helemaal schrappen van je to do list.

Anti kerststress tip 2: Zeg nee

Doordat je na de eerste tip weet waarop je ja zegt, is het makkelijker om nee te zeggen tegen bepaalde taken. Je kunt dan ook benoemen dat je al wel koekjes voor de kinderen bakt en dus niet ook nog een taart voor de volwassenen gaat maken.

Anti kerststress tip 3: Vervang taken

Versier jij je hele huis en ben je inmiddels een lokale beroemdheid geworden door je extravagante kerstversieringen, maar kun je eigenlijk de puf niet opbrengen om de hele tuin, huis, schuur en dakkapel te versieren in de kerstsferen? Kies er dan voor om alleen iets voor het raam te zetten, die taak is veel eenvoudiger.
Nogmaals, kerst moet in de eerste plaats ook voor jezelf een feest zijn en geen verplicht nummer!

Anti kerststress tip 4: Blijf bij het budget

Voordat je cadeaus en andere spullen koopt voor de kerst is het belangrijk om een budget te bepalen waaraan jij je moet houden. Op die manier voorkom je dat je in de financiële stress komt tijdens de feestdagen.
Als je een klein budget hebt, kun je thuis gemaakte cadeaus geven, zoals gebakken koekjes, een gebreide sjaal of iets anders dat je zelf kunt maken. Een zelfgemaakte taart of cheesecake is vaak een mooier geschenk dan een dikke cadeaubon, het halve cadeau zit hem in het gebaar dat je ermee maakt, niet zozeer de waarde ervan.

Anti kerststress tip 5: Plan vooruit

Ken je dat? Dat je de laatste dag voor de kerst nog even snel naar de winkel moet voor een cadeau en alle goede cadeaus al verkocht zijn? Super frustrerend. Plan daarom bepaalde dagen in waarop je de cadeaus haalt of andere activiteiten uitvoert die voor de kerst nodig zijn.
Het meest vervelende is natuurlijk als je op het laatste moment nog de cadeautjes moet kopen en je komt er achter dat er een week levertijd op dat product zit of nog erger dat het uitverkocht is. Dus als je ruim op tijd wilt zijn, en ook nog eens kans maken op korting koop de cadeautjes dan direct na Sinterklaas.

Anti kerststress tip 6: Delegeer taken

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de meeste vrouwen hun partner niet vertrouwen met het uitvoeren van sommige taken. Dat is nergens voor nodig. Als het kan, probeer taken aan je man uit te besteden of stuur je partner op pad met een heel specifiek boodschappenlijstje. Dan kan het niet meer misgaan.

Kerststress familie en vrienden
Vooral als je een grote familie hebt of uit een gebroken gezin komt, kun je soms te weinig kerstdagen hebben om iedereen een plezier te doen. Ook een grote vriendengroep kan voor problemen zorgen en al helemaal als je eigenlijk maar een van de twee kerstdagen iets wilt doen.
Ik zou zeggen: vier kerst met familie en oud en nieuw met vrienden.

Anti kerststress tip 7: Bedank hartelijk voor een uitnodiging

Ten eerste, of je de uitnodiging aanneemt of niet, bedank diegene die je uitnodigt uitgebreid voor de uitnodiging. Als je namelijk eigenlijk nee wilt zeggen, komt de nee minder hard over.

Anti kerststress tip 8: Zeg nee tegen de uitnodiging

Als je het te druk hebt en al andere plannen hebt, moet je natuurlijk nee zeggen, maar er zijn meerdere redenen om gewoon echt nee te zeggen en niet te doen zoals het hoort.
Ga voor jezelf na of je deze persoon wel wilt zien, het liefst voordat je de uitnodiging krijgt, om het risico te voorkomen op ergens heengaan waar je eigenlijk niet wilt zitten met kerst.

Anti kerststress tip 9: Maak een afspraak met jezelf

Om ervoor te zorgen dat je kunt ontstressen, kun je ook een afspraak met jezelf maken. Een afspraak om nu eindelijk dat goede boek te lezen, een afspraak om eens heerlijk te badderen, een afspraak om jezelf te verwennen. Op die manier zorg je er ook voor dat je agenda vol is, waardoor je makkelijker nee kunt zeggen tegen uitnodigingen waar je alleen maar stress van krijgt.

Anti kerststress tip 10: Het gaat de ander niets aan waarom je nee zegt

Als je nee zegt tegen een uitnodiging krijg je geheid de vraag wat je dan gaat doen. Het gaat de ander uiteindelijk niets aan wat jij met je tijd doet en eigenlijk is het een onbeleefde vraag, maar je kunt wel de volgende antwoorden geven:
Ik kan niet komen.
Ik heb al andere plannen.
Ik ben dan bezet.
En natuurlijk alle variaties die hierop lijken. De hint dat het de ander niets aangaat dat jij gaat badderen, moet dan wel duidelijk zijn.

Anti kerststress tip 11: Lieg niet om gevoelens te sparen

Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel en dat geldt ook als je zegt dat je al met persoon X hebt afgesproken terwijl dat niet zo is. Persoon X heeft namelijk social media en praat ook wel eens met persoon Y die ook met de persoon praat die jou nu uitnodigt.
Er zijn daarom tientallen manieren waarop de waarheid zich kan openbaren en dat kan je kwalijk genomen worden en ruzie veroorzaken, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Want op die manier bespaar je juist niemand zijn gevoelens.

Anti kerststress tip 12: Suggereer een andere datum voor een afspraak

Wil je de persoon wel zien, maar op een rustiger moment? Dan kun je altijd een andere datum voorstellen waarop je met elkaar kunt afspreken. Bijvoorbeeld met oud en nieuw! Of daarna.

Anti kerststress tip 13: Zeg ja op uitnodigingen van mensen die je echt wilt zien tijdens de kerst

Natuurlijk lijkt het nu net of je kerststress alleen kunt verminderen door gewoon helemaal niets te doen, maar als je afspreekt met mensen die je graag wilt zien, krijg je daar juist energie van. Je hebt iets leuks om naar uit te kijken en daarom is het belangrijk om ja te zeggen op uitnodigingen van mensen die je echt graag wilt zien.

Anti kerststress tip 14: Zet geschillen en irritaties aan de kant

Tijdens de feestdagen kun je soms opeens ruzie krijgen, juist omdat je alles zo perfect wilt laten verlopen. Als iemand je irriteert, wacht dan tot na de kerstdagen om dit te bespreken. Uiteindelijk is realisme beter dan een sprookje van de kerstdagen willen maken.

Anti kerststress tip 15: Praat niet over politiek

Dit lijkt zo makkelijk maar hoe vaak merk je dat feestjes uitmonden in een totale klaagzang over hoe slecht het met Nederland gesteld is en waarom Roemer/Rutte/Samson/Wilders de oplossing hiertegen heeft. Begin hier met kerst gewoon niet aan.
Wees met zijn allen eensgezind dat Scrooge de enige bad guy is met kerst.
Laat al die politici je gedachten niet vervuilen tijdens de kerst! Gewoon geen politiek standpunt innemen, kerst gaat over kerst en verder niets.

Anti kerststress tip 16: Neem pauzes

Als het gezelschap je te druk wordt of je raakt toch in een discussie verzeild, ga even een luchtje scheppen. Doe desnoods of je even iemand moet bellen of loop even naar het toilet. Deze kleine pauzes kunnen je helpen weer de rust in je hoofd te krijgen zodat je energie niet wordt geconsumeerd door het gezelschap.

Kerststress voorkomen
Dan kun je ook nog eens ziek worden door de kerststress en gaat het hele feest aan jou voorbij. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus is het voorkomen ervan door de volgende tips extra belangrijk.

Anti kerststress tip 17: Blijf gezond eten

Rond de feestdagen kun je door alle activiteiten soms net te snel die pizza bestellen of even naar een fastfoodketen gaan. Vooral na de kerst en voor oud & nieuw is de kans groot, vooral als de dag na kerst op een zondag valt. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je goed met stress om kunt gaan.
Daarbij verzwak je jouw immuunsysteem waardoor je op het moment suprême een fikse verkoudheid kunt krijgen.
Gezonde voeding draagt bij aan goede stoffen voor je hersenen waardoor je minder snel last hebt van kerststress. Ze zorgen ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft waardoor de kans dat een ziekte al je kerstplannen verpest kleiner is dan als je ongezond eet.

Anti kerststress tip 18: Eet niet teveel

Ook zo’n typisch kerstprobleem, je eet je gewoonweg veel te vol. Het gaat met eten er niet om wie de grootste eetlust heeft. Kerst is geen eetwedstrijd. Dus probeer gewoon van al dat lekkers te genieten maar dan in zulke porties dat het nog leuk is. Geniet van al die verschillende smaken en niet zozeer van de hoeveelheid.
Let maar eens goed op tijdens de kerstmaaltijd, een heleboel gasten scheppen op met de gedachte dat het eten op rantsoen is en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Niks van aantrekken en gewoon aan jezelf denken. Als jij je porties in bedwang houdt met kerst scheelt je dat weer een goed voornemen dat vervuld moet worden: de overtollige pondjes verliezen in het nieuwe jaar.

Kerststress tips bij verlies
Soms word je ook juist tijdens de feestdagen geconfronteerd met persoonlijk verlies in je omgeving. Een persoon die je mist of eenzaamheid in het algemeen. Vaak is het juist de kerst die een verlies extra pijnlijk duidelijk maakt. Juist dan valt die leegte waar diegene vroeger was extra op.

Anti kerststress tip 19: Erken je gevoelens

Ondanks dat je blij en vrolijk hoort te zijn tijdens de kerst is het heel normaal dat je een eenzaam en depressief gevoel krijgt als je kerst moet vieren terwijl er net iemand is overleden of je niet de mogelijkheden hebt om je geliefden te bezoeken. Je kunt jezelf niet dwingen vrolijk te zijn alleen omdat het de feestdagen zijn.

Anti kerststress tip 20: Ga op pad

Als je een eenzaam of geïsoleerd gevoel hebt, is het belangrijk om contact te zoeken met andere mensen. Zoek daarom op het internet of in de lokale gemeenschap of er evenementen zijn. Een goede manier om vrolijker te worden is door anderen te helpen tijdens de kerst. Sluit je aan bij een goed doel dat tijdens de feestdagen iets doet voor hulpbehoevende mensen.

Anti kerststress tip 21: Vier kerst met een goede vriend

Uit ervaring weet ik dat voor mensen het verlies van een familielid juist met kerst extra pijnlijk is. Tijdens mijn studententijd had ik een klasgenoot die zijn moeder een paar jaar daarvoor was verloren. Deze vriend kwam dus steevast met kerst bij mij thuis. Ik hield kerst speciaal voor hem vrij om samen de kerstdagen door te brengen. Lekker samen een borrel drinken en goede muziek op. Dat waren de leukste kerstdagen die ik me kan herinneren.
Moraal is dat je echt niet moet denken dat iemand die rouwt ook een rouwstemming met zich meeneemt en jouw kerst in rouw dompelt. Jij bent dan juist die afleiding die de rouwstemming kan onderdrukken.
Dus als je alleen bent met kerst, ga bij een goede vriend zitten. Ben jij die goede vriend, en ben je toch al niet zo gek op de schoonfamilie, maak dan tijd voor die vriend of vriendin die het met kerst moeilijk heeft. Die heeft het harder nodig!

Kerststress coach
Mocht je ondanks alle tips toch last hebben van stress of zelfs depressie en niet weten waar je moet beginnen dan kun je hulp zoeken bij professionals.
Soms kan dit heel erg belangrijk zijn, niet voor niets neemt het aantal zelfmoorden tijdens de feestdagen altijd toe. Als je dus al niet goed in je vel zit, moet je ervoor waken dat al dat feest om je heen je niet nog verder naar beneden haalt.
Neem maar van mij aan dat die idyllische kerstdagen zoals in films totaal over- geromantiseerd zijn. Er zijn echt meer mensen die kerst gewoon zien als die twee dagen dat er helemaal niks leuks op tv komt. Al die romantische films van niks. En ook niet alle families zijn glorie halleluja.

Anti kerststress tip 22: Ga naar een psycholoog

Vooral als je tijdens de kerstdagen aan het rouwen bent of last hebt van eenzaamheid kan een psycholoog je hulp bieden om goed met de situatie om te gaan.

Anti kerststress tip 23: Schakel een life coach in

Een life coach kan je helpen om tijdens de kerst prioriteiten te stellen voor bepaalde zaken en om met een frisse blik naar je familie te kijken om te zien hoe bepaalde irritaties vermeden kunnen worden. Want vaak weet je wel hoe je kerst wilt vieren maar heb je alleen maar bevestiging nodig van wat je zelf al in gedachten hebt.

Tot slot….

Kerststress is iets waar veel mensen last van hebben, er moet van alles georganiseerd worden, dat moet gecombineerd worden met werk en jij bent de enige die het kan. Probeer daarom hulp van anderen in te schakelen en een prioriteiten lijstje op te stellen. Daarnaast kunnen ook uitnodigingen van familie en vrienden voor stress zorgen.

Maak daarom alleen een afspraak met mensen die je echt wilt zien. Op die manier zorg je ervoor dat de kerst echt gezellig wordt in plaats van een geforceerd hoe-het-hoort-feestje. Als je echt toe bent aan rust is het ook helemaal niet erg om een afspraak met jezelf te maken om een avondje ‘mijnkersttijd’ te hebben en nu echt te genieten van die serie die je zo graag wilt zien.

Als je juist gevoelens van gemis of eenzaamheid hebt tijdens de kerst moet je jouw gevoelens vooral erkennen. Het is niet erg om niet vrolijk te zijn tijdens de kerst. Je kunt de kerst doorbrengen bij een goede vriend(in), je kunt goede doelen helpen of in je buurt een activiteit opzoeken waarmee jij je tijdens de kerst kunt vermaken.

Als je door alle chaos of eenzaamheid niet meer weet wat je moet doen, kun je professionele hulp inschakelen. Zij kunnen je technieken leren waardoor je beter kunt omgaan met de kerststress.

En last but not least, blijf ook tijdens de feestdagen gezond eten om te voorkomen dat je ziek wordt.

Meer 'Lifestyle':

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

17 mei 2019

Zelf Kombucha maken. Kombucha?

Waarschijnlijk heb je het al vaak voorbij zien komen in de supermarkt en op menig menukaart: Kombucha oftewel gefermenteerde zoete thee.

De temperatuur loopt op, dus je moet nodig wat aan je tuin doen!

17 mei 2019

8 waardevolle tips

Bloemen die uitkomen, vogels die fluiten en zonder jas naar buiten. Het is zover: de lente is begonnen. En dit is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen...

Mopperaars... je kent ze wel, maar wat doe je eraan?

10 mei 2019

Luister niet, want dat kost je alleen maar heel veel energie

Waarschijnlijk ken je wel iemand die zijn tijd voornamelijk vol weet te maken met klagen.

Je bent een liefhebber van kaas? Grote kans dat je dan langer leeft...

10 mei 2019

Voor dit onderzoek zijn 200.000 mensen gevolgd uit Europa en Amerika

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaas o.a. de kans op een hartaanval verminderd.

Een man met veel partners is stoer, een vrouw die hetzelfde doet een hoer

29 april 2019

Hoe komt dat toch, dat we zo denken?

Pheterson is van oorsprong Amerikaanse maar was in de jaren tachtig woonachtig in Nederland. Net als veel feministische wetenschappers in die tijd koos zij partij voor sekswerkers.

Heb jij ook altijd zo'n trek?

3 mei 2019

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en...

Waarom drinken we eigenlijk Oranjebitter?

26 april 2019

Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis

Het is zaterdag Koningsdag. Vrijmarkten, het Wilhelmus, oud-Hollandsche spelletjes, maar laten we vooral ook Oranjebitter niet vergeten.

Wat draag jij op Koningsdag?

26 april 2019

Oranje, natuurlijk!, maar...

Als iemand vraagt wat voor kleding er nu weer moet worden gedragen op Koningsdag, dan is het enige goede antwoord oranje of

Prachtige zonnige dagen voor de boeg, maar...

19 april 2019

Je huid moet wennen aan de zon? Waar! Beter is om die eerste dag wat meer uit de zon te blijven

We hebben een aantal heerlijk zonnige dagen voor de boeg en dat betekent vele uren blootstelling aan de zon...

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

5 april 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid over Bergen en zijn directe omgeving

De zomereditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, de fijnste plekken om te picknicken...

Filmpje... Voorjaar, dus gaan we weer aan het werk in de tuin

5 april 2019

Voorjaarsshow op zondag 7 april van 11:00 tot 17:00 uur.

Welkom bij Sluistuinen in Alkmaar. Een uniek shop-in-shop concept waarbij groen, design en buitenleven centraal staan.

Op 1 april verloor Alpha zijn bril. Maandag is het weer zo ver

29 maart 2019

Maandag is het 1 april en daar ontkom je bij de Flessenpost ook niet aan.

We hebben een lijstje gemaakt met vijfentwintig geniale grappen waarmee jij je familie, vrienden of collega’s voor de gek kunt houden.

Helaas... is niet iedereen even blij met de lente

29 maart 2019

Hooikoorts: de berk, iep, populier, es en de wilg zijn nu de boosdoeners. 11 tips

Eindelijk is het weer lente! We hebben er lang op moeten wachten. Voor steeds meer mensen breekt dan echter ook een lastige tijd aan:

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

22 maart 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Loopt jouw relatie steeds op de klippen?

22 maart 2019

Wat jij aantrekkelijk vindt aan de ander, kan je de volgende dag irriteren

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat het toch niet de ware is?

Ben jij een slechte slaper?

15 maart 2019

Vrijdag is de Internationale Dag van de Slaap

"Goed om eens bewust bij onze slaap stil te staan", zegt slaapprofessor Eus van Someren. Want we slapen in Nederland lang niet zo goed als...

Modetrends voor het voorjaar en de zomer van 2019

15 maart 2019

Ben je ook benieuwd naar de laatste modetrends?

In het voorjaar en de zomer van 2019 is de mode uitbundig en kleurrijk. En dat geldt niet alleen voor kleding...

Geen zin meer om je hele vakantie in een hotelkamer door te brengen?

8 maart 2019

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken.

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

8 maart 2019

Ontwikkel je ideale levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze...

De zomer duurt nog wel even, maar wel handig om te weten...

1 maart 2019

De terugkeer van de gladiatorsandaal

Een modestuk dat in 2019 een comeback gaat maken, is de welbekende gladiatorsandaal. De sandaal was rond 2000 voor het laatst in de mode...

Voor altijd vrienden blijven?

1 maart 2019

Dan moet je samen af en toe wat gaan drinken

Vrienden en vriendinnen die af en toe samen drinken, blijven namelijk langer vrienden/vriendinnen dan mensen die dit niet doen.

Zullen we met z'n allen de natuur een handje helpen...

22 februari 2019

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation begin deze week.

Is online dating eigenlijk nog wel van deze tijd?

22 februari 2019

Al in de achttiende eeuw verschenen krantenadvertenties waarin gezocht werd naar een huwelijkskandidaat

In traditionele tijden was een huwelijk vooral een economisch contract. Vaak hadden de trouwende jongelui daar weinig over in te brengen.

Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

15 februari 2019

Is het bij jou thuis ook altijd drama als je besluit dat het genoeg is geweest met tv kijken of de tablet?

Dit simpele trucje zou weleens de oplossing kunnen zijn. Of het werkt? Het is zeker het proberen waard!

Van kaas eten... leef je langer!

15 februari 2019

Eet genoeg kaas en volgens nieuwe onderzoeken heb je dan een grotere kans op een langer leven

Blauwe kazen, parmezaan, brie en mozzarella’s doen het erg goed in die onderzoeken.

Werken kan geen kwaad? Het kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn bij een 40-urige werkweek

8 februari 2019

Dus was je van plan deze week wat later naar huis te gaan? Doe maar niet.

Van een 8-urige werkdag werken we eigenlijk maar 3 uur (om precies te zijn: 2 uur en 53 minuten).

Wat is jouw diagnose?

8 februari 2019

Doe de test!

Het gaat goed met Nederland. We zijn rijker, socialer, veiliger en gezonder dan ooit. We scoren hoog op de lijstjes...

Dit zijn de gezondste aanraders voor dit jaar

1 februari 2019

Lifestyle trends die je zeker moet proberen

We zitten alweer een eindje in het nieuwe jaar. In dit artikel zetten we de vijf leukste gezondheids- en lifestyle trends op een rijtje die je zeker moet proberen in 2019!

640.000 Nederlanders gestopt met Facebook

1 februari 2019

Eén derde heeft account inmiddels opgezegd

Niet meer inloggen op Facebook of zelfs je account verwijderen: steeds meer Nederlanders doen het.

Wie heeft er niet zo nu en dan behoefte aan wat extra zelfvertrouwen?

25 januari 2019

Sommigen lijken te blaken van zelfvertrouwen, terwijl anderen bij voorbaat al bang zijn dat het mislukt

Of het nu op een eerste date of bij een sollicitatiegesprek is: op spannende momenten kan iedereen wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken.

En Blue Monday overleeft... of nog steeds last van een winterdepressie?

25 januari 2019

Blue Monday is een verzinsel, maar toch...

Porter Novelli verzon in 2005 de kreet Blue Monday om reisbureau Sky Travel te helpen om meer vakanties te verkopen...

Kan dat eigenlijk wel... liefde, seks en intimiteit bij ouderen?

18 januari 2019

Samen met je dochter op zoek naar een nieuwe vibrator

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen?

Ben jij eigenlijk ook een controle freak?

Waarom je to-do-lijstje je inefficiënt en ongelukkig maakt

Stel je een leven voor zonder tijd: zonder het constante gevoel dat je achterloopt, zonder het gefrustreerde...

Advertorial

Gegarandeerd afslanken met de virtuele maagband

Anne vertelt: “Ruim 13 jaar geleden ben ik mijn praktijk gestart in Heiloo en ik heb sindsdien al zeer veel mensen op een gezonde manier geholpen met afvallen.”

Heb jij wel genoeg champagne gedronken tijdens de feestdagen?

4 januari 2019

Drie glazen champagne drinken per dag om dementie te voorkomen

Champagne is zo’n drankje dat we niet dagelijks drinken. Meestal wordt het gedronken als we iets te vieren hebben...

Ben jij ook zo klaar met al dat eten en drinken?

4 januari 2019

10 goede ideeën om je lijn te herstellen na de feestdagen

Champagne, foie gras, hapjes… Tijdens de feestdagen is het moeilijk om zich niet te laten gaan en alle smakelijke gerechten te weerstaan...

On a budget: 12x kerst musthaves onder de 50 euro

21 december 2018

Van glitterjurkjes en jumpsuits tot glanzende pumps en tassen met pailletjes

Wij zijn de dagen al aan het aftellen tot kerst, jij ook?

Opgeruimd staat netjes...

14 december 2018

Maar daar is de natuur lang niet altijd even blij mee

De tuin winterklaar maken is de dood in de pot voor alle leven. Uiteraard mag je best wat opruimen voor de winter...

Wist jij dat?

14 december 2018

Mensen met een hoog IQ drinken het liefste wijn...

Uit onderzoek blijkt dat intelligente mensen vaker wijn kiezen dan dat ze hun vrijmibo-dorst lessen met andere drankjes.

Lach je de hele dag met je collega’s? Dan werk je veel harder

7 december 2018

Waarom je harder werkt als je lachen met collega’s belangrijk vindt

Je baas mag dan misschien klagen dat jij en je collega’s zoveel lachen, maar eigenlijk heeft hij of zij goud in handen. Lachende collega’s zouden volgens verschillende theorieën harder werken en Beautify kan daar wel wat redenen voor verzinnen.Zeker als je zo'n acht uur per dag met je collega’s doorbrengt, is het wel zo fijn als het ook nog eens acht leuke uren zijn. Natuurlijk wordt er gewerkt, maar af en toe een geintje zorgt toch voor gezelligheid. En hé, zo slecht is het helemaal niet. Er zijn verschillende redenen waarom je lol wil hebben met de mensen op de werkvloer. Dit zijn ze: Lees hier verder in de

Slapen saai? Welnee, super interessant juist!

7 december 2018

Slapen, dat is toch eigenlijk zonde van je tijd? Nee dus

Slaap is het Zwitserse zakmes van je gezondheid, aldus slaaponderzoeker Matthew Walker.

Is kwaliteit belangrijk voor jou?

23 november 2018

De beste geluidsweergave ter wereld, vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Je slaapt misschien genoeg, maar staat toch moe op?

23 november 2018

Oorzaken van een slechte slaapkwaliteit, waar je misschien nog niet aan had gedacht

We hebben allemaal drukke levens: een drukke baan, in de weekenden naar feestjes en afspreken met vriendinnen en dan moet je ook nog...

In je eigen (opblaas)bar je midwinter-tuinfeestje organiseren?

16 november 2018

Dat kan in een (bijna echte ) Ierse pub. Met filmpje

Zoek je op een koude dag als vandaag het liefst de gezelligheid in je eigen tuin, onder het genot van een rode wijn, en is het een dikke...

Een massage is natuurlijk heel fijn, maar wist je ook...

16 november 2018

Dat je heel veel calorieën verbrandt

Buiten het feit dat een massage goed is voor de bloedsomloop en de doorbloeding van de huid, kun je er ook nog eens van afvallen.

Herfst... Zit je er even helemaal doorheen?

9 november 2018

Hou die winterblues buiten de deur met deze tips

De dagen worden korter en de temperatuur daalt langzaam, maar gestaag. Je humeur ook, maar dat is nergens voor nodig.

Vind jij van jezelf dat je hoog sensitief bent?

9 november 2018

Hoog sensitieve mensen brengen een ander perspectief naar de wereld

Als je zeer gevoelig bent is dat niet iets slechts; het is gewoon een andere manier van leven.

Hoe staat het eigenlijk met jouw intuïtie?

2 november 2018

Je weet wel, dat onderbuikgevoel...

Je kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot je intuïtie – je innerlijke bron van kennis, daar waar nieuwe inzichten en ideeën geboren worden.

Stop met lezen. Nieuws schijnt namelijk schadelijk te zijn voor je gezondheid

26 oktober 2018

Maar zo af en toe de Flessenpost lezen kan natuurlijk echt geen kwaad...

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek. Wie stopt met het consumeren van nieuws...

Het wordt weer kouder... dus zit je haar weer bagger

26 oktober 2018

8 manieren om statisch haar te voorkomen

Jij bent vast één van de velen die momenteel kampt met statisch haar. Door de kou staat je haar...

In de hemel is geen bier, dus drinken we het hier

19 oktober 2018

Nou ja, dat valt nog maar te bezien, want... binnenkort 20 euro betalen voor een sixpack

Wetenschappers voorspellen in het vakblad Nature Plants dat door de klimaatverandering het bier schaars zal worden.

Wat doet kunst met je hersenen?

19 oktober 2018

Je hersenen gaan naar je leven staan, zoals je schoenen naar je voeten

“Jonge kinderen zijn de intelligentste wezens die er op aarde rondlopen. Hun hersenen zijn een spons voor alles..

Ben jij ook zo gek op uitslapen? Dan hebben we goed nieuws voor jou

5 oktober 2018

Voor 10 uur ‘s ochtends zou je niet moeten werken

We zouden namelijk veel langer moeten uitslapen in de ochtend. We doen ons volgens Kelley veel geweld aan door onszelf te dwingen...

7 herfst/wintertrends om alvast naar uit te kijken

5 oktober 2018

De mooiste laarzen voor het najaar

De één heeft er misschien iets meer last van dan de ander, maar we moeten er nu toch echt aan gaan geloven; het najaar gaat van start.

Hoe zit het eigenlijk met jullie hygge?

28 september 2018

Wat dacht je van thee, glühwein of warme chocomelk met slagroom

Heb je het Deense woord ‘hygge’ al eens eerder gehoord? Waarschijnlijk wel, want ook buiten Denemarken is hygge uitgegroeid tot een fenomeen.

Is bier drinken gezond?

28 september 2018

Jazeker, hier 10 feiten op een rij...

Bier is niet alleen lekker, het bevat tevens een groot aantal gezondheidsvoordelen. Het heeft meer eiwitten en vitamine b...

Je kunt nu checken hoeveel geld jouw Instagram-account waard is

21 september 2018

En je hoeft niet eens #instafamous te zijn

Instagram is hot en extreem machtig in de modewereld. De social influencers vliegen je om de oren...

Waarom is Yoga eigenlijk zo populair?

21 september 2018

Benieuwd naar de effecten die yoga op lichaam en geest hebben?

10 reden om ook met yoga te beginnen. Iedere yogadocent zal zeggen dat yoga voor iedereen geschikt is en na je eerste lessen zal je dat ook kunnen beamen.

Veranderingen zijn onvermijdelijk, conflicten zijn optioneel

14 september 2018

11 tips om ruzie te voorkomen

Conflicten ontstaan wanneer mensen met een verschillende perspectief op de zaak hun frustraties gaan uiten.

De ochtend als beste sportmoment

15 september 2018

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die ’s ochtends sporten beter slapen

Timing is heel belangrijk, dat merken we maar vaak genoeg in ons dagelijks leven.

Intelligente vrouwen drinken meer wijn...

7 september 2018

Vrouwen die regelmatig drinken hebben een hoger IQ

Of je nou jarig bent, je depressief voelt of het gewoon lekker vindt bij het eten: er is altijd wel een goede reden te bedenken voor wijn.

Bergenaar Hesron Bon kon een boek over Tinder schrijven... maar als je even klaar bent met mannen of vrouwen, dan...

7 september 2018

is er nu de Catinder

Vind je droomkat met de leukste, nieuwste app op de markt.

Goed gezondheidsnieuws uit Denemarken

31 augustus 2018

Muizen leefden 25 procent langer na het eten van kaas

Het is eindelijk definitief bewezen, het eten van kaas is goed voor je gezondheid en zou er zelfs voor zorgen dat je langer leeft.

Gaat Bergen ook aan de hippe Urban fiets?

13 x hippe fietsen voor in de stad of... dorp

Foto: Blackstar Bamboo Bikes. What’s in a name: Deze fietsen heten niet zomaar Bamboo Bikes...

Een goede band met opa en oma is erg belangrijk!

24 augustus 2018

Opa en oma maken je kind gelukkig

Veel ouders kunnen zich een leven zonder opa en oma niet voorstellen, zij zijn dan ook onmisbaar geworden.

Goed nieuws voor de chocoladeliefhebber...

24 augustus 2018

Het vermindert kans op hartritmestoornissen

Het lijkt erop dat chocola gezond is voor je hart. Dat concluderen Deense onderzoekers.

Ben jij ook zo dol op glutenvrij brood?

Dat is dan niet zo verstandig

Heb je altijd gedacht dat glutenvrij brood gezonder is dan bijvoorbeeld tarwe- of volkorenbrood?

Vrijwilligerswerk maakt jouw leven, én dat van een ander leuker!

10 augustus 2018

Benieuwd waarom jij met vrijwilligerswerk zou moeten beginnen?

In een verzorgingshuis activiteiten voor ouderen organiseren, op een festival bier tappen of in je eigen buurt honden uitlaten.

Wie had dat nou gedacht?

10 augustus 2018

Drie glazen champagne drinken per dag om dementie te voorkomen

Champagne is zo’n drankje dat we niet dagelijks drinken. Meestal wordt het gedronken wanneer we iets te vieren hebben...

In ons fijne dorpje lopen relatie's nog al eens op de klippen...

3 augustus 2018

Er zijn verschillende redenen waarom iedere relatie die jij aangaat steeds stukloopt

Duik jij vaak met 100% inzet in een nieuwe relatie en kom je er na een paar maanden achter dat dit toch niet de ware is?

Werken kan geen kwaad?

3 augustus 2018

Wetenschappers: Het kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn bij een 40 urige werkweek

Van een 8-urige werkdag werken we eigenlijk maar 3 uur (om precies te zijn: 2 uur en 53 minuten). De rest van de tijd spenderen we aan praten met collega's...

Maak jij gebruik van je intuïtie?

27 juli 2018

Je kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot je intuïtie

Deze vier methoden helpen jouw intuïtie te laten spreken en jou ernaar te laten luisteren.

Terug