Deel

advertentie

Helaas… zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

Tips om stress te voorkomen

Helaas… zijn de kerstdagen niet alleen maar leuk

De tijd van kerst hoort leuk te zijn en de meeste mensen willen doen zoals het hoort, maar daardoor wordt de kerst opeens een stuk minder leuk.

Je hoort namelijk bij je ouders langs te gaan, dus hoor je ook bij je schoonouders langs te gaan.

Dan hoor je ook voor iedereen een cadeau te hebben en het hoort erbij dat je wellicht ook iets lekkers eet en je hoort er natuurlijk tiptop en glittery stijlvol bij te lopen.

Dan hoor je ook nog een mooi versierde kerstboom te hebben en allerlei versieringen aan en in je huis.

Dat zijn toch behoorlijk wat dingen die je hoort te doen waardoor je ondanks dat alles leuk hoort te zijn je behoorlijk in de kerststress kunt schieten.

De sociale druk die de kerst met zich meebrengt, is enorm, alles moet geweldig en gezellig zijn, het is immers maar een keer per jaar kerst!

Om je dit jaar stressvrij de kerst door te leiden, zal ik je in dit artikel vertellen wat de grootste veroorzakers van stress zijn tijdens de kerst en hoe je dit het beste kunt vermijden.

Allereerst wil ik met je delen dat het hele kerstfeest niet alleen maar de geboorte van Jezus is die gevierd wordt. Een groot gedeelte van de bevolking is allang niet meer gelovig, bij jongeren speelt geloof eigenlijk geen belangrijke rol meer en bij de meesten gaat Kerstmis voornamelijk om het familiegevoel en het meeleven met je medemens. Wat dat betreft denk ik dat de film Scrooge de kerstgedachte heel goed samenvat.

Kerstmis is meer dus dan zomaar een vrije dag. Niet voor niets houdt men die inzamelingsactie van Radio 3FM Serious Request juist voorafgaand aan kerst.

Het kerstfeest is uitermate geschikt om stil te staan bij wat je het afgelopen jaar hebt gedaan, waar je trots op bent en of je zaken juist hebt aangepakt. Het is eigenlijk het feest van de zelfreflectie. Op die manier kun je het einde van het jaar mooi afsluiten. Je doet aan zelfreflectie en viert samen met familie de kerst.

Ben je opgebrand en gestresst? Download gratis de 21 unieke tips tegen teveel stress!
En ontdek hoe je weer rust krijgt in je hoofd en voorkomt dat je een burnout krijgt!

Met oud en nieuw richt je je op de toekomst, je nog te behalen successen en nieuwe doelen, je goede voornemens. Vaak vier je oud en nieuw ook met vrienden.

(Even terzijde: een echte must voor nieuwjaar is natuurlijk Dinner for one): www.youtube.com/watch?v=GD8k1CnVeAQ

Dus kerst is er niet alleen maar voor het verplichte riedeltje met je (schoon)ouders en de cadeautjes, kerst moet er ook voor jezelf zijn. Het is jouw moment om aan zelfreflectie te doen.

Echter, omdat Kerstmis een hele belangrijke feestdag is, komt er nogal wat kijken bij de kerstviering, denk maar aan de kerstboom, het versieren van je huis, de uitgebreide kerstmaaltijd en je helemaal op je best kleden. Kortom Kerstmis vergt nogal wat van je wil je het goed doen. Dit leidt bij veel mensen tot kerststress.

Uit onderzoek dat is afgenomen bij 2000 vrouwen blijkt dat kerststress zich op verschillende manieren uit en verschillende oorzaken heeft. Wat vooral naar voren komt, is dat de voorbereidingen en het vieren van kerst met familie en vrienden de meeste stress veroorzaakt. Daarnaast zijn de cadeautjes een grote veroorzaker.

Wat dat betreft hebben we in Nederland geluk met Sinterklaas, dit zorgt ervoor dat de stress een beetje gespreid wordt en je meer tijd hebt om met kerst de focus op het sociale gedeelte met de familie te leggen.

Een kleine opsomming van stress veroorzakers:
Last minute cadeaus en boodschappen doen.
Niet genoeg ruimte in de koelkast en diepvries.
Te lang in de keuken staan om al dat eten te bereiden.
De vraag of de cadeaus wel leuk gevonden worden.
Last minute inpakken van cadeaus.
Te veel willen doen.

Deze stress wordt dan meestal afgereageerd op je partner of (schoon)ouders, die krijgen in ieder geval de schuld. Dat lijkt helemaal niet op de vrolijke kerstgedachte. Om ervoor te zorgen dat de kerst dit jaar wel leuk is, heb ik een aantal anti-kerststress tips op een rij gezet die je kunt gebruiken.

Kerststress door voorbereidingen
Het treffen van voorbereidingen voor de kerst kan een hectisch karwei zijn. Het eten dat gemaakt moet worden, de boom die moet worden geregeld, de activiteiten om iedereen gezellig bezig te houden. Een gezellig kerstfeest leek vroeger, toen je klein was, altijd zo vanzelfsprekend. Inmiddels weet je wel beter.

Als jij vooral stress hebt door de voorbereidingen kunnen deze tips van pas komen.

Anti kerststress tip 1: Bepaal wat belangrijk is

Soms is het heel lastig om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Dan kun je die taken eerst doen en je realiseren dat het niet erg is als de laatste taken niet uitgevoerd worden. Je kunt die zelfs helemaal schrappen van je to do list.

Anti kerststress tip 2: Zeg nee

Doordat je na de eerste tip weet waarop je ja zegt, is het makkelijker om nee te zeggen tegen bepaalde taken. Je kunt dan ook benoemen dat je al wel koekjes voor de kinderen bakt en dus niet ook nog een taart voor de volwassenen gaat maken.

Anti kerststress tip 3: Vervang taken

Versier jij je hele huis en ben je inmiddels een lokale beroemdheid geworden door je extravagante kerstversieringen, maar kun je eigenlijk de puf niet opbrengen om de hele tuin, huis, schuur en dakkapel te versieren in de kerstsferen? Kies er dan voor om alleen iets voor het raam te zetten, die taak is veel eenvoudiger.
Nogmaals, kerst moet in de eerste plaats ook voor jezelf een feest zijn en geen verplicht nummer!

Anti kerststress tip 4: Blijf bij het budget

Voordat je cadeaus en andere spullen koopt voor de kerst is het belangrijk om een budget te bepalen waaraan jij je moet houden. Op die manier voorkom je dat je in de financiële stress komt tijdens de feestdagen.
Als je een klein budget hebt, kun je thuis gemaakte cadeaus geven, zoals gebakken koekjes, een gebreide sjaal of iets anders dat je zelf kunt maken. Een zelfgemaakte taart of cheesecake is vaak een mooier geschenk dan een dikke cadeaubon, het halve cadeau zit hem in het gebaar dat je ermee maakt, niet zozeer de waarde ervan.

Anti kerststress tip 5: Plan vooruit

Ken je dat? Dat je de laatste dag voor de kerst nog even snel naar de winkel moet voor een cadeau en alle goede cadeaus al verkocht zijn? Super frustrerend. Plan daarom bepaalde dagen in waarop je de cadeaus haalt of andere activiteiten uitvoert die voor de kerst nodig zijn.
Het meest vervelende is natuurlijk als je op het laatste moment nog de cadeautjes moet kopen en je komt er achter dat er een week levertijd op dat product zit of nog erger dat het uitverkocht is. Dus als je ruim op tijd wilt zijn, en ook nog eens kans maken op korting koop de cadeautjes dan direct na Sinterklaas.

Anti kerststress tip 6: Delegeer taken

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de meeste vrouwen hun partner niet vertrouwen met het uitvoeren van sommige taken. Dat is nergens voor nodig. Als het kan, probeer taken aan je man uit te besteden of stuur je partner op pad met een heel specifiek boodschappenlijstje. Dan kan het niet meer misgaan.

Kerststress familie en vrienden
Vooral als je een grote familie hebt of uit een gebroken gezin komt, kun je soms te weinig kerstdagen hebben om iedereen een plezier te doen. Ook een grote vriendengroep kan voor problemen zorgen en al helemaal als je eigenlijk maar een van de twee kerstdagen iets wilt doen.
Ik zou zeggen: vier kerst met familie en oud en nieuw met vrienden.

Anti kerststress tip 7: Bedank hartelijk voor een uitnodiging

Ten eerste, of je de uitnodiging aanneemt of niet, bedank diegene die je uitnodigt uitgebreid voor de uitnodiging. Als je namelijk eigenlijk nee wilt zeggen, komt de nee minder hard over.

Anti kerststress tip 8: Zeg nee tegen de uitnodiging

Als je het te druk hebt en al andere plannen hebt, moet je natuurlijk nee zeggen, maar er zijn meerdere redenen om gewoon echt nee te zeggen en niet te doen zoals het hoort.
Ga voor jezelf na of je deze persoon wel wilt zien, het liefst voordat je de uitnodiging krijgt, om het risico te voorkomen op ergens heengaan waar je eigenlijk niet wilt zitten met kerst.

Anti kerststress tip 9: Maak een afspraak met jezelf

Om ervoor te zorgen dat je kunt ontstressen, kun je ook een afspraak met jezelf maken. Een afspraak om nu eindelijk dat goede boek te lezen, een afspraak om eens heerlijk te badderen, een afspraak om jezelf te verwennen. Op die manier zorg je er ook voor dat je agenda vol is, waardoor je makkelijker nee kunt zeggen tegen uitnodigingen waar je alleen maar stress van krijgt.

Anti kerststress tip 10: Het gaat de ander niets aan waarom je nee zegt

Als je nee zegt tegen een uitnodiging krijg je geheid de vraag wat je dan gaat doen. Het gaat de ander uiteindelijk niets aan wat jij met je tijd doet en eigenlijk is het een onbeleefde vraag, maar je kunt wel de volgende antwoorden geven:
Ik kan niet komen.
Ik heb al andere plannen.
Ik ben dan bezet.
En natuurlijk alle variaties die hierop lijken. De hint dat het de ander niets aangaat dat jij gaat badderen, moet dan wel duidelijk zijn.

Anti kerststress tip 11: Lieg niet om gevoelens te sparen

Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel en dat geldt ook als je zegt dat je al met persoon X hebt afgesproken terwijl dat niet zo is. Persoon X heeft namelijk social media en praat ook wel eens met persoon Y die ook met de persoon praat die jou nu uitnodigt.
Er zijn daarom tientallen manieren waarop de waarheid zich kan openbaren en dat kan je kwalijk genomen worden en ruzie veroorzaken, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Want op die manier bespaar je juist niemand zijn gevoelens.

Anti kerststress tip 12: Suggereer een andere datum voor een afspraak

Wil je de persoon wel zien, maar op een rustiger moment? Dan kun je altijd een andere datum voorstellen waarop je met elkaar kunt afspreken. Bijvoorbeeld met oud en nieuw! Of daarna.

Anti kerststress tip 13: Zeg ja op uitnodigingen van mensen die je echt wilt zien tijdens de kerst

Natuurlijk lijkt het nu net of je kerststress alleen kunt verminderen door gewoon helemaal niets te doen, maar als je afspreekt met mensen die je graag wilt zien, krijg je daar juist energie van. Je hebt iets leuks om naar uit te kijken en daarom is het belangrijk om ja te zeggen op uitnodigingen van mensen die je echt graag wilt zien.

Anti kerststress tip 14: Zet geschillen en irritaties aan de kant

Tijdens de feestdagen kun je soms opeens ruzie krijgen, juist omdat je alles zo perfect wilt laten verlopen. Als iemand je irriteert, wacht dan tot na de kerstdagen om dit te bespreken. Uiteindelijk is realisme beter dan een sprookje van de kerstdagen willen maken.

Anti kerststress tip 15: Praat niet over politiek

Dit lijkt zo makkelijk maar hoe vaak merk je dat feestjes uitmonden in een totale klaagzang over hoe slecht het met Nederland gesteld is en waarom Roemer/Rutte/Samson/Wilders de oplossing hiertegen heeft. Begin hier met kerst gewoon niet aan.
Wees met zijn allen eensgezind dat Scrooge de enige bad guy is met kerst.
Laat al die politici je gedachten niet vervuilen tijdens de kerst! Gewoon geen politiek standpunt innemen, kerst gaat over kerst en verder niets.

Anti kerststress tip 16: Neem pauzes

Als het gezelschap je te druk wordt of je raakt toch in een discussie verzeild, ga even een luchtje scheppen. Doe desnoods of je even iemand moet bellen of loop even naar het toilet. Deze kleine pauzes kunnen je helpen weer de rust in je hoofd te krijgen zodat je energie niet wordt geconsumeerd door het gezelschap.

Kerststress voorkomen
Dan kun je ook nog eens ziek worden door de kerststress en gaat het hele feest aan jou voorbij. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus is het voorkomen ervan door de volgende tips extra belangrijk.

Anti kerststress tip 17: Blijf gezond eten

Rond de feestdagen kun je door alle activiteiten soms net te snel die pizza bestellen of even naar een fastfoodketen gaan. Vooral na de kerst en voor oud & nieuw is de kans groot, vooral als de dag na kerst op een zondag valt. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je goed met stress om kunt gaan.
Daarbij verzwak je jouw immuunsysteem waardoor je op het moment suprême een fikse verkoudheid kunt krijgen.
Gezonde voeding draagt bij aan goede stoffen voor je hersenen waardoor je minder snel last hebt van kerststress. Ze zorgen ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft waardoor de kans dat een ziekte al je kerstplannen verpest kleiner is dan als je ongezond eet.

Anti kerststress tip 18: Eet niet teveel

Ook zo’n typisch kerstprobleem, je eet je gewoonweg veel te vol. Het gaat met eten er niet om wie de grootste eetlust heeft. Kerst is geen eetwedstrijd. Dus probeer gewoon van al dat lekkers te genieten maar dan in zulke porties dat het nog leuk is. Geniet van al die verschillende smaken en niet zozeer van de hoeveelheid.
Let maar eens goed op tijdens de kerstmaaltijd, een heleboel gasten scheppen op met de gedachte dat het eten op rantsoen is en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Niks van aantrekken en gewoon aan jezelf denken. Als jij je porties in bedwang houdt met kerst scheelt je dat weer een goed voornemen dat vervuld moet worden: de overtollige pondjes verliezen in het nieuwe jaar.

Kerststress tips bij verlies
Soms word je ook juist tijdens de feestdagen geconfronteerd met persoonlijk verlies in je omgeving. Een persoon die je mist of eenzaamheid in het algemeen. Vaak is het juist de kerst die een verlies extra pijnlijk duidelijk maakt. Juist dan valt die leegte waar diegene vroeger was extra op.

Anti kerststress tip 19: Erken je gevoelens

Ondanks dat je blij en vrolijk hoort te zijn tijdens de kerst is het heel normaal dat je een eenzaam en depressief gevoel krijgt als je kerst moet vieren terwijl er net iemand is overleden of je niet de mogelijkheden hebt om je geliefden te bezoeken. Je kunt jezelf niet dwingen vrolijk te zijn alleen omdat het de feestdagen zijn.

Anti kerststress tip 20: Ga op pad

Als je een eenzaam of geïsoleerd gevoel hebt, is het belangrijk om contact te zoeken met andere mensen. Zoek daarom op het internet of in de lokale gemeenschap of er evenementen zijn. Een goede manier om vrolijker te worden is door anderen te helpen tijdens de kerst. Sluit je aan bij een goed doel dat tijdens de feestdagen iets doet voor hulpbehoevende mensen.

Anti kerststress tip 21: Vier kerst met een goede vriend

Uit ervaring weet ik dat voor mensen het verlies van een familielid juist met kerst extra pijnlijk is. Tijdens mijn studententijd had ik een klasgenoot die zijn moeder een paar jaar daarvoor was verloren. Deze vriend kwam dus steevast met kerst bij mij thuis. Ik hield kerst speciaal voor hem vrij om samen de kerstdagen door te brengen. Lekker samen een borrel drinken en goede muziek op. Dat waren de leukste kerstdagen die ik me kan herinneren.
Moraal is dat je echt niet moet denken dat iemand die rouwt ook een rouwstemming met zich meeneemt en jouw kerst in rouw dompelt. Jij bent dan juist die afleiding die de rouwstemming kan onderdrukken.
Dus als je alleen bent met kerst, ga bij een goede vriend zitten. Ben jij die goede vriend, en ben je toch al niet zo gek op de schoonfamilie, maak dan tijd voor die vriend of vriendin die het met kerst moeilijk heeft. Die heeft het harder nodig!

Kerststress coach
Mocht je ondanks alle tips toch last hebben van stress of zelfs depressie en niet weten waar je moet beginnen dan kun je hulp zoeken bij professionals.
Soms kan dit heel erg belangrijk zijn, niet voor niets neemt het aantal zelfmoorden tijdens de feestdagen altijd toe. Als je dus al niet goed in je vel zit, moet je ervoor waken dat al dat feest om je heen je niet nog verder naar beneden haalt.
Neem maar van mij aan dat die idyllische kerstdagen zoals in films totaal over- geromantiseerd zijn. Er zijn echt meer mensen die kerst gewoon zien als die twee dagen dat er helemaal niks leuks op tv komt. Al die romantische films van niks. En ook niet alle families zijn glorie halleluja.

Anti kerststress tip 22: Ga naar een psycholoog

Vooral als je tijdens de kerstdagen aan het rouwen bent of last hebt van eenzaamheid kan een psycholoog je hulp bieden om goed met de situatie om te gaan.

Anti kerststress tip 23: Schakel een life coach in

Een life coach kan je helpen om tijdens de kerst prioriteiten te stellen voor bepaalde zaken en om met een frisse blik naar je familie te kijken om te zien hoe bepaalde irritaties vermeden kunnen worden. Want vaak weet je wel hoe je kerst wilt vieren maar heb je alleen maar bevestiging nodig van wat je zelf al in gedachten hebt.

Tot slot….

Kerststress is iets waar veel mensen last van hebben, er moet van alles georganiseerd worden, dat moet gecombineerd worden met werk en jij bent de enige die het kan. Probeer daarom hulp van anderen in te schakelen en een prioriteiten lijstje op te stellen. Daarnaast kunnen ook uitnodigingen van familie en vrienden voor stress zorgen.

Maak daarom alleen een afspraak met mensen die je echt wilt zien. Op die manier zorg je ervoor dat de kerst echt gezellig wordt in plaats van een geforceerd hoe-het-hoort-feestje. Als je echt toe bent aan rust is het ook helemaal niet erg om een afspraak met jezelf te maken om een avondje ‘mijnkersttijd’ te hebben en nu echt te genieten van die serie die je zo graag wilt zien.

Als je juist gevoelens van gemis of eenzaamheid hebt tijdens de kerst moet je jouw gevoelens vooral erkennen. Het is niet erg om niet vrolijk te zijn tijdens de kerst. Je kunt de kerst doorbrengen bij een goede vriend(in), je kunt goede doelen helpen of in je buurt een activiteit opzoeken waarmee jij je tijdens de kerst kunt vermaken.

Als je door alle chaos of eenzaamheid niet meer weet wat je moet doen, kun je professionele hulp inschakelen. Zij kunnen je technieken leren waardoor je beter kunt omgaan met de kerststress.

En last but not least, blijf ook tijdens de feestdagen gezond eten om te voorkomen dat je ziek wordt.

Meer 'Lifestyle':

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

6 maart 2020

Met deze tips voel je je weer beter...

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

1 mei 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Terug