Hebben jullie trouwplannen?

Dit zijn de gemiddelde kosten in NH en Bergen...

Noord-Holland op één na duurste provincie om te trouwen.

Ben je van plan om in 2023 in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Noord-Hollands gemeentehuis, betaal je hier gemiddeld € 474,93 voor. Noord-Holland is hiermee de op één na duurste provincie van Nederland, al zijn er wel grote lokale verschillen. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl.

In het gemeentehuis trouwen kost in Nederland gemiddeld € 432,98. In Noord-Holland liggen de kosten dus flink hoger, zo blijkt uit het onderzoek. Alleen in Utrecht is het nog duurder om in het huwelijksbootje te stappen.

Doordeweeks trouwen: Schagen goedkoopst, Amsterdam duurst en Bergen in de middenmoot met €449,-.

Wil je voordelig trouwen in Noord-Holland, maar liever niet tijdens een gratis ceremonie op maandagochtend? In Schagen betaal je € 297,85 voor een doordeweekse huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis. Het is hiermee de goedkoopste gemeente in Noord-Holland.
De duurste doordeweekse ceremonie van Noord-Holland vind je in Amsterdam. Trouwen in een gemeentelijke trouwzaal binnen de hoofdstad kost je € 831,40. Amsterdam is hiermee zelfs de één na duurste gemeente van heel Nederland. Een flinke domper voor echtparen die graag in Weesp willen trouwen. Voorafgaand aan de fusie met Amsterdam kostte een gemeentelijke ceremonie hier namelijk nog geen € 500.

Kosten gestegen met gemiddeld 5,2%
Doordeweeks trouwen is dit jaar in Noord-Holland gemiddeld 5,2% duurder dan in 2022. In Amstelveen gaat het zelfs om een stijging van 37,6%. Vorig jaar betaalde je hier € 302,50 voor een huwelijksvoltrekking, in 2023 is dit tarief toegenomen tot € 416,10.
Andere Noord-Hollandse gemeenten waar een bruiloft dit jaar flink duurder is, zijn Aalsmeer (+35,8%) en Haarlemmermeer (+22,3%).

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “Natuurlijk is het begrijpelijk dat een ceremonie duurder is geworden. Dezelfde trend is bijvoorbeeld zichtbaar bij bruidsjurken en -taarten, maar een stijging van meer dan 30% of zelfs 158% (Noord-Beveland) is wel heel fors.”

Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie-2023