Deel

Heb jij wel eens nagedacht over een fijne job in de Bergense horeca?

Elf kenmerken van een geboren gastvrouw en -heer

Heb jij wel eens nagedacht over een fijne job in de Bergense horeca?

Gastvrijheid, wat is dat nou precies? Sommige mensen stralen het van nature uit, anderen moeten er hard voor werken. Het is een gevoel wat moeilijk te definiëren is. Toch herken je het meteen als iemand gastvrij is! Een vriendelijke glimlach, een open uitstraling en een uitgestoken hand. Veel bedrijven zijn altijd op zoek naar de perfecte gastvrouw of -heer om hun gasten te ontvangen. Ben jij benieuwd welke competenties de perfecte gastvrouw of -heer heeft? Wij delen 11 belangrijke kenmerken waaraan je de perfecte gastvrouw of -heer herkent! Hoeveel herken jij er in jezelf?

1. Oprecht geïnteresseerd
Je doet niet alsof, je bent oprecht begaan met de ervaring van je gasten! Je vind het belangrijk om erachter te komen waarmee ze geholpen kunnen worden en waar ze mee zitten. Daarom luister je met aandacht naar degene die vertelt, probeer je tussen de regels door te lezen en beëindig je een gesprek pas als je echt zeker weet dat er verder niets meer is waar jij mee kunt helpen.

2. Open uitstraling
Je merkt het in je dagelijks leven: je bent toegankelijk en hebt een open uitstraling. Mensen stappen graag op jou af en maken makkelijk een praatje met je. Bij een functie als gastvrouw of -heer komt dit natuurlijk geweldig van pas! Gasten zien direct aan je dat jij er bent om hen te helpen.

3. Enthousiast en gemotiveerd
We hebben allemaal wel eens te maken gehad met ongemotiveerde mensen: de chagrijnige caissière in de supermarkt, die ober waarvan je ziet dat hij er geen zin in heeft. Je vraagt jezelf af: waarom doe je dit werk nog? Dit zal jou niet overkomen! Je hebt het naar je zin op de werkvloer omdat je doet wat je leuk vindt: mensen helpen. Daarom ben je altijd enthousiast en gemotiveerd.

4. Representatief
Natuurlijk plof je ’s avonds lekker in je joggingsbroek op de bank, maar tijdens je werk zie je er tiptop uit! Je houdt je aan de dresscode van je werkplek en vindt het leuk om er representatief en stijlvol uit te zien. Je bent namelijk het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt. Voor je ’s ochtends de deur uitgaat check je nog één keer of alles klopt, en ook tijdens je werk hou je in de gaten of je er nog steeds representatief uitziet.

5. Behulpzaam
Misschien wel de belangrijkste competentie voor gastvrouwen en -heren. Je wil het leven van de mensen om je heen zo aangenaam mogelijk maken, vooral op je werk. Je verkoopt geen “nee” en bent bereid om je oprecht in te zetten voor je gasten. Hierin ga jij net dat ene stapje verder dan anderen: je helpt niet alleen met primaire zaken, maar ook met de extraatjes. Een kopje koffie, het aannemen van de jas en even meelopen naar de lift, dat is voor jou vanzelfsprekend.

6. Mensenkennis
Je hebt er een zintuig voor: het lezen en doorgronden van mensen. Dit komt je goed van pas want je hebt binnen no-time door welke gasten meer aandacht nodig hebben dan anderen. Ook herken je gasten die behoefte hebben aan een leuk praatje en weet je wie daar absoluut geen tijd voor of zin in heeft! Dit is wat jou zo’n people-person maakt.

7. Communicatief sterk
Communiceren kan je als de beste, want je bent supersociaal! Dit betekent dat je informatie opslaat, een boodschap duidelijk en correct kunt overbrengen, de juiste toon en woordkeuze hanteert en niet om zaken heen hoeft te draaien. Als je terugkomende gasten er achter komen dat je hun naam na één keer hebt onthouden zijn ze helemaal onder de indruk!

8. Sterk verantwoordelijkheidsgevoel
Je voelt je niet alleen verantwoordelijk voor de gast die tegenover je staat, maar net zo goed voor alles wat daar omheen valt. Je begrijpt namelijk dat je een belangrijk onderdeel bent van het bedrijf waar je voor werkt. Daarom zorg je dat de ontvangstruimte er altijd uitziet als een foto in de Quote 500, dat de doorstroom van gasten vlot en soepel verloopt en dat niemand te lang staat te wachten. Zelf sta je natuurlijk 10 minuten van te voren ook al te popelen om te beginnen!

9. Teamplayer
Gastvrouw of -heer zijn dat doe je natuurlijk niet alleen, maar in een gemotiveerd en professioneel team. Samen halen jullie plezier uit je werk en zorgen jullie ervoor dat de samenwerking op topniveau blijft. Meningsverschillen tussen jou en je collega’s kunnen bestaan, maar deze zijn voor je gasten nooit te merken. Ook ben je altijd eerlijk tegen elkaar: als iets niet perfect loopt durf je elkaar hier op aan te spreken, want samen sta je sterker dan alleen!

10. Professioneel
Natuurlijk ben je een gastvrouw of gastheer, maar in je DNA schuilt de professionaliteit van een echte businesswoman/businessman. Je werkt efficiënt en zonder omwegen, je bent slagvaardig en twijfelt niet te lang over een beslissing. Ook heb je verstand van zaken en durf je op je strepen te staan als dit nodig is. Werken als gastvrouw of -heer voor een groot Nederlands bedrijf: dat is werken en netwerken in één!

11. Fit en energiek
Gastvrouw of -heer zijn doe je allang niet meer vanachter een stoffige receptie. Gasten worden proactief door jou ontvangen. Dit betekent dat je op alle plekken tegelijk bent. Je ontvangt gasten bij binnenkomst, registreert ze in de computer, brengt hun jas naar de garderobe en regelt een kopje koffie voor ze bij de bar! Dat fitnessabonnement kan je wel opzeggen, jij doet je cardio gewoon tijdens werktijd!

Hoeveel van bovenstaande kenmerken waren op jou van toepassing? Voldoe jij aan minimaal 9 van de 11 kenmerken? Dan ben jij een geboren gastvrouw of -heer. Ben je nog op zoek naar jouw droombaan in deze branche? Kijk dan even in de rubriek “Gevraagd: horecapersoneel in Bergen (aan Zee)”

Meer 'Horeca':

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Forse stijging toeristenbelasting: ‘tot hoogste van Europa’

17 mei 2019

Veel gemeenten gebruiken de opslag voor de hotel- of pensionrekening inmiddels ongegeneerd als melkkoe

De toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten behoort inmiddels tot de hoogste van Europa.

Rondje horeca...19

10 mei 2019

In de hemel is geen bier… dus op zondag 26 mei drinken we het hier

Twaalf verschillende horecagelegenheden in Bergen doen dit jaar mee aan de vijfde Bokkentocht. Niet alleen heerlijke voorjaarsbieren, maar ook iedere keer een fijn begeleidend hapje.

Advertorial: Niet alleen leuk voor moeders, maar... ook voor de kinderen

3 mei 2019

Moederdag bij de Batavier

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijk Moederdag high tea-buffet te mogen serveren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Lustrumeditie Bergense Bokkentocht

3 mei 2019

Twaalf verschillende horecagelegenheden doen mee op zondag 26 mei

Voor de vijfde keer kan iedereen tijdens de Bergense Bokkentocht genieten van heerlijke bieren en culinaire hapjes!

Ideetje voor Bergense restaurants?

3 mei 2019

Smartphone-vrij dineren dankzij slim tafelkleed

Ralf Lambie heeft een naar eigen zeggen ‘sociaal tafelkleed’ ontworpen, genaamd ‘Samen’.

Zondag 12 mei is het weer Moederdag!

3 mei 2019

Hoogste tijd om mams weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een...

Rondje horeca...18

3 mei 2019

Bij steeds meer restaurants in Bergen tref je Dutch Cuisine aan

Maar wat is dat nu eigenlijk precies, Dutch Cuisine?

Deze drankjes zijn 'hot' deze zomer

26 april 2019

Hieronder een greep uit het aanbod

Het ijstheemerk Fuze Tea kent bijzondere fusionsmaken zoals Green Tea Mango Kamille én Black Tea Peach Hibiscus.

Rondje horeca...17

26 april 2019

Opening hernieuwde NERO aanstaande

Afgelopen week werd bekend dat na afwachting van alle benodigde vergunningen en een stevige verbouwing de zaak vanaf 8 mei zijn deuren weer opent voor de gasten.

Carrière in de horeca? Do’s & Don’ts

26 april 2019

Ambieer jij een carrière in de horeca? Gefeliciteerd!

Er zijn in deze branche genoeg kansen om jouw stage of droombaan te vinden. Online en via social media vind je diverse werkgevers die...

Voordat het festivalseizoen begint, slaan brandwondencentra alarm

19 april 2019

Partydrug lachgas eist slachtoffers

Afgelopen weken zijn veertien slachtoffers met ernstig bevriezingsletsel opgenomen in brandwondencentra na ongevallen met partydrug lachgas.

Rondje horeca...16

19 april 2019

Het grote zomerse genieten kan weer beginnen

Alle terrassen in Bergen en Bergen aan Zee zijn weer opgepoetst voor de aankomende zonnige paasdagen en ook alle strandpaviljoens

Er kan weer gestemd worden voor de Publieksprijs van de Terras Top-100

19 april 2019

Degene die de meeste stemmen binnenhaalt, wint uiteindelijk de Publieksprijs

Er kan weer gestemd worden voor de Publieksprijs van de Terras Top-100. De stembus is dit jaar extra vroeg opengegaan...

Paasbrunch bij de Batavier

12 april 2019

Chefkok Eelce ten Broeke van restaurant Cunst uit Bergen gaat voor u koken

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijke paasbrunch te mogen organiseren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Terug