Deel

Heb jij ook altijd zo'n trek?

Hongerhormonen zijn te foppen en te beïnvloeden!

Heb jij ook altijd zo'n trek?

Nederlanders zijn massaal te dik. Dat komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen, maar ook door te veel stress en de ‘obesogene omgeving’ die ze onbewust meer laat eten. Het goede nieuws: we kunnen ons honger- en verzadigingssysteem zelf beïnvloeden. Elf vragen aan hoogleraar en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum.

Hoe werkt ons verzadigingssysteem?

“Het hongergevoel werkt onder invloed van hongerhormonen. Het verzadigingsgevoel ook. Vaak wordt gedacht dat het de maag is die signalen doorgeeft aan de hersenen dat we vol zitten, maar dat betreft maar een klein gedeelte van het volle gevoel.”

“Het zijn vooral hormoonstoffen die vanuit de dunne darm en ons vetweefsel het brein berichten dat er voldoende gegeten is.”

Hoe kan het dat sommige mensen meer eten dan anderen?

“Dat heeft onder meer te maken met de tijd die het duurt dat de signalen aan de hersenen worden gezonden. Gemiddeld duurt dat zo’n twintig minuten. Maar bij de een gaat het sneller dan bij de ander.”

Moet je dus langzaam eten om eerder verzadigd te zijn?

“Ja. Snelle eters hebben voordat de twintig minuten om zijn allang een tweede of zelfs derde keer opgeschept. Wat ook helpt, is vaak kauwen en met kleiner bestek eten. Dan kun je minder grote happen nemen. Daarmee geef je je lichaam meer tijd om de verzadigingssignalen aan te maken.”

“En eet bewust. Dus niet voor de televisie, maar gebruik de zintuigen om je brein erop attent te maken dat er voedsel binnenkomt, zodat het verzadigingssysteem op tijd geactiveerd kan worden.”

Zo ben je eerder verzadigd
Eet langzaam
Kauw vaak
Eet met kleiner bestek
Eet bewust
Eet van een klein bord

Maakt het ook uit wát we eten?

“Zeker! Niet alleen met de manier waarop, ook met wát we eten, kunnen we ons verzadigingsgevoel sturen. Sommige voedingsmiddelen geven een sterker en langduriger signaal dat je vol zit aan je hersenen dan andere.”

Welke dan?

“Eiwitten, vezels en bepaalde vetzuren bijvoorbeeld. Vul je ontbijt aan met een ei, havermout of wat ongezouten nootjes. Havermout is rijk aan vezels en eiwitten. Noten bevatten naast eiwitten ook gezonde onverzadigde vetzuren. Dan voel je je vol tot de lunch.”

Liesbeth van Rossum, hoogleraar en internist-endocrinoloog:
“Ook avocado en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen zijn goede verzadigers. En drink een glas water vóór de maaltijd. Liefst koud. Dat werkt beter dan warm water of thee.”

Helpt eten van een kleiner bord ook?

“Ja, door de optische illusie heb je eerder een verzadigd gevoel. Om niet in de verleiding te komen toch een tweede keer op te scheppen, laat je de pan het best van tafel. Schep de borden in de keuken vast op. Niet te vol. Dan voorkom je dat die geurende pan je trek blijft opwekken.”

Hoe kan het dat die geur ons hongergevoel beïnvloedt?

“Dat komt doordat de hersenen een grote rol spelen bij het honger- en verzadigingsgevoel. Uit onderzoek blijkt zelfs dat onze hongerhormonen gefopt en beïnvloed door het brein kunnen worden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek waarbij twee groepen dezelfde milkshake kregen van 380 calorieën.”

“De ene groep kreeg echter te horen dat het ging om een vullende shake van 620 calorieën, de andere groep werd verteld dat het om een light-versie ging met maar 140 calorieën.”

“Wat bleek? De groep die dacht dat ze een light-milkshake hadden gedronken, hield na de milkshake honger. Dat zag je ook in het lichaam: het hormoon ghreline bleef hoog. Bij de andere groep daalde het ghrelinepeil. Zij voelden zich verzadigd.”

Je kunt dus met je psyche je hongerhormonen beïnvloeden?

“Klopt. Marketeers van voedselbedrijven spelen daar handig op in. Al die reclames waarmee we de hele dag door worden geconfronteerd op posters, abri’s en snoepautomaten wakkeren onze hongerhormonen aan.”

Krijgen we echt honger van die reclames?

“Sterker nog: je krijgt een haast onbedwingbare behoefte aan die producten. Als je bijvoorbeeld iets zoets ziet of ruikt, stijgt het hormoon insuline in ons bloed. Gevolg: de bloedsuikerspiegel daalt, je hebt het gevoel dat je iets móét eten, het liefst iets suikerrijks.”

“We leven in een omgeving die ons aanzet om te eten”

Liesbeth van Rossum, hoogleraar en internist-endocrinoloog:
“Dat is het probleem van deze tijd. We leven in een obesogene omgeving die ons aanzet om te eten. We denken dat we bewuste keuzes maken als het om eten gaat. Maar veel keuzes worden gestuurd door lichamelijke reacties en signalen die communiceren met je brein, waar je je niet bewust van bent.”

Hoe kan het dat crashdiëten de verzadiging beïnvloeden?

“Uit Australisch onderzoek blijkt dat je de eerste paar weken wel afvalt. Maar na een paar weken zijn de hongerhormonen hoog en gaan de verzadigingshormonen en de verbranding naar beneden. Zelfs een jaar later was het verzadigingsgevoel nog verstoord.”

“Dergelijke crashdiëten zonder goede mentale begeleiding en extra bewegen hebben dus een averechts effect. Ze zorgen ervoor dat je honger houdt, maar wel minder verbrandt. Uiteindelijk is de kans dus groot dat je ervan aankomt. Het bekende jojo-effect.”

Liesbeth van Rossum is hoogleraar en internist-endocrinoloog in het Erasmus MC Rotterdam en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. Op 19 april verschijnt ‘Vet Belangrijk, feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers’, het boek dat zij samen met arts en wetenschapper Mariëtte Boon schreef over de laatste wetenschappelijke inzichten over vet en (over)gewicht.

Bron: NU.nl

Meer 'Lifestyle':

May-Britt Mobach bracht 24 uur in Bergen door. Bergen is mijn nieuwe New York

8 november 2019

Blooming - Sissy-Boy - Summum - Marc Cain - Bergerac - PT Post - Fabels

Bergen was mijn nieuwe New York. Als in: een plek waarvan iedereen verwachtte dat je er geweest was maar die je nog nooit bezocht had.

Last van stress op het werk of privé?

Maak kennis met de speciale ontstress behandelingen in Schoorl!

In het kader van de week van de werkstress, 11 - 15 november 2019, organiseert Lida Schilder speciale ontstress behandelingen in haar praktijk Sewa Sthaan te Schoorl.

Eigenlijk wil je al heel lang iets anders met je interieur, maar hoe dan?

1 november 2019

Zondag 3 november geeft Rosanne Logtenberg van Interieurcode vrijblijvend interieuradvies bij Bergerac

Inloop van 12.00 tot 17.00. Vergeet niet een plattegrond en/of interieurfoto's mee te nemen. Kom gezellig langs en laat je inspireren.

Tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

1 november 2019

En daar kijken we in Bergen niet van op...

Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders.

Wat je het beste kunt doen om een burn-out te voorkomen

1 november 2019

Werken aan meer plezier in je leven is daarbij een belangrijke leidraad

"Vaak wordt gedacht dat je de negatieve gevolgen van stress het best kunt bestrijden door ervoor te zorgen dat je minder...

De temperaturen gaan weer dalen... wat doet dat met je lichaam?

25 oktober 2019

Je lichaam en je gemoedstoestand krijgen het nodige te verduren

Heb jij in de winter altijd vaker last van hoofdpijn dan in andere seizoenen? Dit kan best: een van de oorzaken van hoofdpijn is namelijk de vernauwing...

Voldoende alcohol genuttigd tijdens de Kunst10Daagse?

25 oktober 2019

Hoogste tijd om te detoxen en te bestellen bij een Bergense onderneming

Voor een geweldige start van de dag, kies voor een Ginger of Celery shot boordevol vitamines en energie!

Herfstdip, winterblues, depressie: wanneer heb je er last van?

18 oktober 2019

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Laat de hark en bladblazer maar in de schuur staan

11 oktober 2019

Bladeren... afval dat dus geen afval is

De herfst is nu volop het land in gedwarreld, het zijn topdagen voor de ophalers van groenafval om hun spierballen te trainen.

Slapen is voor luiwammesen?

11 oktober 2019

Een middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar net als de Belgische regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige baby...

We willen allemaal graag een dagje ouder worden...

4 oktober 2019

Wat is de invloed van lifestyle op je gezondheid?

Alles wat door de mond binnenkomt, heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 oktober 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Herfsttrends 2019: dit zijn de grootste modetrends van dit najaar

27 september 2019

Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe seizoen?

Helaas duurt het niet lang meer voordat we gedag moeten zeggen tegen de zomer. En dat betekent dat we onze truien, jassen en laarzen weer uit de kast kunnen plukken.

Veganisme

20 september 2019

Vegan is in opkomst. Is het een trend, eventjes hip of een blijvertje?

Tijdens een lezing op 26 september verkennen Eveline Bogaard en Elfrieda Peetoom de achtergronden van deze leefstijl.

Slaap jij naast een snurker?

20 september 2019

Hoe verschrikkelijk is het wanneer je de hele nacht wakker ligt door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen

Buiten het feit dat slapen naast een snurker het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Leefstijl als medicijn

13 september 2019

Integrale geneeswijze bij Health Stories

De typische cliënt die bij Health Stories komt wil geen pil voorgeschreven krijgen maar leefstijl kiezen als medicijn...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

13 september 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Heb jij iets met drank of drugs?

6 september 2019

Oud-Bergenaar Maarten Dammers schreef een blog over zijn verleden én heden

Clean Worden Was Nooit Mijn Probleem, Clean Blijven Was Mijn Probleem.

Positieve mensen leven volgens onderzoekers dus écht langer

30 augustus 2019

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen

Positieve mensen zouden beter met hun emoties kunnen omgaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek.

Het lijkt allemaal nog ver weg... maar de redactie van het Flesje is al weer volop aan de gang...

6 september 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid najaarseditie over Bergen en zijn directe omgeving

De Najaarseditie van het Flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, muziek, kunst en cultuur. Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

De vakanties zijn voorbij, dus we hebben het weer druk, druk, druk

30 augustus 2019

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft?

Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen. De interne batterij kan dan niet opgeladen worden en daardoor worden we sneller ziek.

Aankomende week... smeren, smeren en nog eens smeren!

23 augustus 2019

Het wordt een prachtig weekend met temperaturen tot wel dertig graden

Maar hoe voorkom je dat je er maandag als een kreeft bijloopt? Dat hangt onder andere af van de UV-index en je huidtype.

Zomerse week voor de boeg... maar waarom staat de zon lager?

23 augustus 2019

De temperatuur wordt lager en de dagen korter

Je hebt het in de auto misschien al gemerkt als je naar huis rijdt: de zon staat laag aan de hemel. Waarom staat de zon eigenlijk lager in het najaar?

Toe aan een bijzondere overnachting met je partner?

16 augustus 2019

Een vliegtuig, gevangenis of een reddingsboot, het kan allemaal

Slapen op bijzondere plekken in Nederland. Chefs Frieds is op zoek gegaan en heeft tal van opvallende hotelkamers gevonden.

Weekendje weg met de kinderen...

16 augustus 2019

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoeft u niet ver van huis te gaan

Er valt in Nederland meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden en hun ouders.

Toe aan styling en transformatie van een ruimte in je woning...

9 augustus 2019

De Bergense Rosanne Logtenberg geeft interieuradvies

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis...

Zou het leven beter en relaxter zijn zonder klok?

9 augustus 2019

Op een eiland voor de kust van Noorwegen willen ze de tijd afschaffen

De 350 inwoners van het Noorse eiland Sommarøy deden een vrij radicaal voorstel: ze wilden de tijd afschaffen.

Advertorial: Nieuw in Bergen... Zingen als medicijn

2 augustus 2019

De Finse, in Bergen wonende, Kristiina Helin geeft een zangcursus

Zingen is veel meer dan wat we geneigd zijn te denken. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zingen zeer bevorderlijk is voor...

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

27 september 2019

Sluiting vrijdag 4 oktober a.s.

De Najaarseditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, wat is er in het najaar en de winter te doen, heeft Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

We zijn gelukkiger dan ooit, maar...

2 augustus 2019

Het vinden van geluk maakt gelukkig, het zoeken naar geluk ongelukkig

We zijn gelukkiger dan ooit en tegelijk ook depressiever dan ooit. Nederland staat bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen ter wereld

Vitamine D, zon en mythes...

26 juli 2019

Hoeveel zon heb je nodig voor voldoende vitamine D?

We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt voor sterke botten, tanden én het is belangrijk voor je weerstand.

Wat te doen bij extreme hitte...

26 juli 2019

Velen zullen warm weer als een zege ervaren, maar vooral voor ouderen kan de aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn

Velen zullen warm weer als een zege ervaren: eindelijk naar het strand, eindelijk bijbruinen. Maar voor anderen – vooral ouderen - kan de aanhoudende hitte juist...

De kunst van het loslaten...

19 juli 2019

Loslaten is pijnlijk wanneer je vast zit en soms lijkt het onmogelijk om te doen

Loslaten is moeilijk, vooral als het gaat om iets wat je graag wilt. Of het nou gaat om een mooie kans, iemand die je echt leuk vond of...

Vakantie of niet... een middagdutje kan nooit kwaad

19 juli 2019

Uitstekend voor het hart, stress, gewichtsbeheersing en de bloeddruk

Het is een feit dat onze moderne samenleving een slaapgebrek heeft. Zulke dutjes kunnen mogelijk onze zogenaamde slaaptekorten verlichten...

Terug