Heb je griep? Neem een warme grog!
Grog is een oud huismiddel dat vroeger vaak gedronken werd om griepklachten te verminderen...
Gepubliceerd: 27 januari 2023
Het recept om grog te maken, bestaat al sinds het jaar 1740. Het werd officieel in gebruik genomen bij de Royal Navy en geïntroduceerd door admiraal Edward Vernon; het werd gepresenteerd als een zogenaamd paardenmiddel. Om zelf een grog te maken (en te drinken) moet je 18 jaar of ouder zijn, want er zit alcohol in.
De eerste grog werd een Bumboo genoemd en bevatte een borrelglaasje rum, 1 kopje water, nootmuskaat en flink wat suiker. Het water werd gekookt, rum en citroen werden met suiker gemengd en het hete water werd er bovenop gegoten tot de gewenste verdunning. Dit bepaal je zelf want er zijn geen vaste afspraken voor. Beschouw het als een soort thee met rum, citroen en nootmuskaat.
De standaard grog wordt gemaakt met een flinke scheut rum, ongeveer een borrelglas. Een theelepel citroensap en 1 of 2 theelepels honing. Het glas of de beker aanvullen met heet water. Je kan de rum ook vervangen door whisky, jenever of cognac.
Neem je een grog voor het slapen gaan, doe dan ook een aspirientje door het gekookte water heen, dan ga je lekker zweten en dat is goed als je ziek bent.