Deel

Haus Halbe Wahrheit

Haus Halbe Wahrheit

Zoals u weet heb ik een groot zakelijk en politiek netwerk. Niet dat ik daar altijd voldoende business uithaal, maar het levert mij af en toe wel gezellige en informatieve bijeenkomsten op. Zeker in mijn rol als succesvolle anchorman en columnist van het belangrijkste journalistieke en toonaangevende medium van Bergen, Flessenpost uit Bergen, word ik regelmatig gevraagd en uitgenodigd voor deze interessante meetings. Noem het maar de geheimzinnige Bilderbergconferenties van de Noord-Hollandse polderondernemers.
De uitstapjes vinden zelden tot nooit plaats in onze provincie. Dat is te gevaarlijk en voor je het weet staan de delicate details uiteindelijk een maand later toch in een Bergensch Sufferdje. De club met veel invloedrijke Bergenaren treft elkaar in het Zuid-Duitse Zwarte Woud. Eén van de vermogende mannen heeft daar een datsja, een onder Russische architectuur gebouwd buitenverblijf. Het huisje heet ‘Haus Halbe Wahrheit’, omdat niemand mag vertellen hoe het nu écht zit.

Afgelopen weekend was ik daar weer. Ik mocht meerijden in de Engelse limousine van Joop. Sorry, achternamen zijn in dit verband: not done. Joop praatte honderduit over het belanghebbende onderwerp van het weekend in datsja Haus Halbe Wahrheit. Het zou, naast Wein, Weib und Gesang, gaan over de definitieve en spectaculaire ruimtelijke ordening van de dorpskern Bergen NH.

De vrijdagmiddag was voor de ontspanning én de ontvangst van de belangrijke groep invloedrijke Bergenaren. Grootgrutter Dirk arriveerde als eerste samen met zijn jachtvriend Karel. Niet veel later de oude groep succesvolle Alkmaarse jeugdvrienden Arthur, Guus, Theo en Herman. Per lijnvliegtuig en taxi kwamen Tom, Robbert-Jan en de onroerend goed-broers Steven en Marcel binnenlopen. Oh ja, Jantje Ferrari en wat leasevriendjes liepen tijdens de late borrel ook nog even binnen. Het werd een zeer memorabele avond, waar ik helaas weinig over kán en mág vermelden.
Na het vroege ontbijt en de stevige wandeling door de Duitse Alpen werden de aanwezigen uitgebreid geïnformeerd over hoe Bergen Centrum er vanaf 2020 definitief uit gaat zien.
Joop en Dirk namen het woord:

“Vanwege de dwarspisserige acties van de Bergense NIMBY-club De FD Zeiker Stichting en André Thomsen wordt het Parkhotel definitief een appartementencomplex met parkeergarage. FABBRICA maakt op termijn plaats voor de ABN AMRO Bank, Fletcher Hotel Marijke komt op de ABN AMRO banklocatie aan het Plein. Op de Marijkelocatie aan de Dorpsstraat komen appartementen. Via de Raad van State wordt Lex met zijn Zeven Dorpelingen in het zadel geholpen en de achter De Rus dwarsliggende barones en toyboy Dré worden ruim gecompenseerd….! NIMBY-bitch Ineke krijgt haar afkoop-atelier in Antibes en daarmee krijgt Hotel Nassau in Bergen aan Zee vrij baan om duurzaam en verantwoord te gaan bouwen. Kortom, de cirkel is eindelijk rond! 15 maart informeren we, vóór de verkiezingen, uitgebreid de Bergense bevolking……”

“Robbie, Robbie,…. WAKKER WORDEN! Waar heb je het allemaal over? Wat heb je gisteren gedronken en gegeten bij die dikke vriendjes van je? “
“Dank je schat, het was inderdaad een héél gekke droom! Welterusten lieverd…!”
“Trusten…., dromen zijn bedrog hoor….”

Meer 'Columns':

Een olympische uitglijer

16 februari 2018

Column JoMo

“Goud fornuis met zilveren roest” schetterde de overenthousiaste reporter op mijn autoradio. Is dit een sprookjesprogramma over schattige keuken-prinsesjes? Welnee, het gaat hier om Olympische schaatsprestaties.

5 weken nog...

16 februari 2018

Column Henkoo

Het duurt nog maar 5 weken en dan gaan we. Wat gaan we? Onze stem uitbrengen natuurlijk! Het is immers het feest van de democratie. Het moment waarop zittende volksvertegenwoordigers afgerekend worden op hun, al of niet, nakomen van verkiezingsbeloftes.

Haast u langzaam...

9 februari 2018

Column JoMo

Een rebelse partij met aan boord een snufje list en bedrog. Dat is toch op z’n minst een wat aparte affichering van de lijsttrekker van de politieke partij, die straks als Gemeentebelangen BES de verkiezingen ingaat.

Dromen of verlakkerij

9 februari 2018

Column Henkoo

Hoeveel jongeren tussen de 18 en 27 jaar wonen er eigenlijk in de gemeente Bergen? En hoeveel 20 tot 40 jarigen vertrekken (nood)gedwongen naar elders? Gedwongen door het grote gebrek aan betaalbare woningen? Ik weet het niet, maar het zijn er heel veel!

Cum fraude

2 februari 2018

Column Henkoo

Ik ben zeer onder de indruk van de uitgebreide sollicitatie van onze anchor man Robbie naar de functie van wethouder voor Gemeentebelangen BES. De onderbouwing van zijn sollicitatie maakt hem, mijns inziens, buitengewoon geschikt voor zo'n functie.

Stem wijzer?

2 februari 2018

Column JoMo

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet duidelijk worden waarin de acht deelnemende partijen zich van elkaar onderscheiden. Daarvoor bieden gewiekste bureaus een service aan in de vorm van een stemwijzer.

Impuls vissers

26 januari 2018

Column JoMo

We hebben meer dan twee miljoen hobbyvissers in ons land. U kent ze wel. Langs de oever onder een legerbruine parasol, stoere parka om de schouders, een flesje bier binnen handbereik en turend naar het simmetje.

Vraag...

26 januari 2018

Column Henkoo

Vraag ik mij af hoe dat nu eigenlijk werkt. Het gemeentebestuur? Vaart dat zijn eigen koers of voert dat een programma uit dat na de aanstaande verkiezingen door de winnaars daarvan in elkaar wordt gestoken?

Virtueel

19 januari 2018

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Waterschappelijk

19 januari 2018

Column JoMo

Wat komt er toch een kolossale hoeveelheid regen naar beneden. Dat gevoegd bij de westerstormen, mag het een wonder heten, dat we nog niet onder water staan. Hoewel veel landerijen zijn veranderd in binnenmeren, blijken we telkens weer in staat de grote hoeveelheden regenwater af te voeren naar de zee.

Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Virtueel

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Terug