Deel

Haast u langzaam...

Column JoMo

Haast u langzaam...

Een rebelse partij met aan boord een snufje list en bedrog. Dat is toch op z’n minst een wat aparte affichering van de lijsttrekker van de politieke partij, die straks als Gemeentebelangen BES de verkiezingen ingaat. Bij voorbaat al plaatsgenomen in de oppositie? Of wat dacht u van het verhogen van de kwaliteit en snelheid van het ambtenarenapparaat BUCH onder gelijktijdige bezuiniging van 10%. Castricum, Heiloo en Uitgeest gaan daar mogelijk niet aan meedoen, maar dat is even geen punt. Dit gaat de verkiezingen in als Behoorlijk Bestuur Bergen NH. Ik vind het maar een moedige stap.

Het grote voordeel, aldus de lokale partijen is, dat zij niet hoeven te overleggen met Rijk, Provincie, Waterschap en al die andere politieke en bestuurlijke clubs. En laat ik nou denken, dat het juist een groot voordeel is als lokale vertegenwoordigers verbonden zijn met een landelijke partij. Dat je even kunt bellen met een partijgenoot, die wat zaken voor je in de week kan leggen of je even de les leest. En dat voorkomt een hoop brokken.

De beleidsruimte binnen gemeentes is minimaal en de wereld houdt niet op bij de dorpsgrenzen. Of je wilt of niet, het is acrobatisch manoeuvreren om je plannetjes te verwezenlijken. En voor je het weet, zijn er weer vier jaar voorbij. Het moet dus snel snel, en dikwijls te snel. In die zin kan ik mij wel vinden in de roep om meer aandacht voor het creëren van draagvlak en het luisteren naar de mensen die het direct aangaat. Haast u langzaam, zeiden de oude Grieken en Romeinen al.

Heeft u bijvoorbeeld het plannetje op het nieuwe BSV-terrein al gezien met 100 huisjes. Vraagt u zich ook af, hoe die 100 autootjes ’s morgen en ’s avonds van en bij hun woning moeten komen? Snelweg Kerkedijk? Racebaan Oosterdijk?
Neem de tijd om een stedenbouwkundig plan te maken en een aangepast wegenplan. Niet die snelle scoringsdrift. Als u op zoek bent naar een duurzame oplossing: haast u langzaam!

Jos de Moel

Meer 'Columns':

Een olympische uitglijer

16 februari 2018

Column JoMo

“Goud fornuis met zilveren roest” schetterde de overenthousiaste reporter op mijn autoradio. Is dit een sprookjesprogramma over schattige keuken-prinsesjes? Welnee, het gaat hier om Olympische schaatsprestaties.

5 weken nog...

16 februari 2018

Column Henkoo

Het duurt nog maar 5 weken en dan gaan we. Wat gaan we? Onze stem uitbrengen natuurlijk! Het is immers het feest van de democratie. Het moment waarop zittende volksvertegenwoordigers afgerekend worden op hun, al of niet, nakomen van verkiezingsbeloftes.

Dromen of verlakkerij

9 februari 2018

Column Henkoo

Hoeveel jongeren tussen de 18 en 27 jaar wonen er eigenlijk in de gemeente Bergen? En hoeveel 20 tot 40 jarigen vertrekken (nood)gedwongen naar elders? Gedwongen door het grote gebrek aan betaalbare woningen? Ik weet het niet, maar het zijn er heel veel!

Cum fraude

2 februari 2018

Column Henkoo

Ik ben zeer onder de indruk van de uitgebreide sollicitatie van onze anchor man Robbie naar de functie van wethouder voor Gemeentebelangen BES. De onderbouwing van zijn sollicitatie maakt hem, mijns inziens, buitengewoon geschikt voor zo'n functie.

Stem wijzer?

2 februari 2018

Column JoMo

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet duidelijk worden waarin de acht deelnemende partijen zich van elkaar onderscheiden. Daarvoor bieden gewiekste bureaus een service aan in de vorm van een stemwijzer.

Impuls vissers

26 januari 2018

Column JoMo

We hebben meer dan twee miljoen hobbyvissers in ons land. U kent ze wel. Langs de oever onder een legerbruine parasol, stoere parka om de schouders, een flesje bier binnen handbereik en turend naar het simmetje.

Vraag...

26 januari 2018

Column Henkoo

Vraag ik mij af hoe dat nu eigenlijk werkt. Het gemeentebestuur? Vaart dat zijn eigen koers of voert dat een programma uit dat na de aanstaande verkiezingen door de winnaars daarvan in elkaar wordt gestoken?

Virtueel

19 januari 2018

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Waterschappelijk

19 januari 2018

Column JoMo

Wat komt er toch een kolossale hoeveelheid regen naar beneden. Dat gevoegd bij de westerstormen, mag het een wonder heten, dat we nog niet onder water staan. Hoewel veel landerijen zijn veranderd in binnenmeren, blijken we telkens weer in staat de grote hoeveelheden regenwater af te voeren naar de zee.

Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Virtueel

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Haus Halbe Wahrheit

22 februari 2018

Terug