Deel

advertentie

GVD

Column: Peter van Vleuten

GVD

Ik moet u even waarschuwen. In dit stukje komen misschien woorden of opvattingen voor waar u wat moeite mee heeft. Of die niet stroken met uw persoonlijke denkwijze. Misschien zijn er zelfs zinsnedes die u als beledigend ervaart, of als ronduit schandalig. Niet dat ik daarop uit ben, maar voor de zekerheid meld ik het maar even. Het staat u in dat geval vrij om daarover in niet mis te verstane bewoordingen verontwaardigd te zijn en als het u oplucht, scheldt u dan rustig een potje. Bij voorkeur via een social media-kanaal onder een pseudoniem. Want niets is zo bevrijdend als iemand op de persoon aanvallen terwijl je zelf anoniem blijft. Afijn, dat weet u allang. Zeker als u op twitter zit.
Waar u alleen niet op moet rekenen, is dat ik dit stukje dan ga zitten aanpassen. Kom op zeg, ik ben geen erfgenaam van de Grote Vriendelijke Dahl! Want ja, als ik een geldbeluste nazaat van de GVD was, dan zou ik inderdaad woordjes en zinnen en namen en karakters gaan veranderen; zogenaamd omdat het, vanuit de tijdgeest van een later moment gezien, opeens niet meer ‘kan’.

Het is allemaal de schuld van de uitgevers met hun ‘sensitivity readers’. Ik heb daar in augustus vorig jaar al eens een column aan gewijd. U kunt daar deze Flessenpost desgewenst op naslaan (hoop ik). ‘Gevoeligheidsredacteuren’ noemde ik ze toen. Inmiddels schijnt het een booming business te zijn: de vacatures vliegen je om de oren. En je hoeft er niet eens zoveel voor te kunnen, begrijp ik. Ja, lezen. Verder heb je er uitermate zuinig afgestelde zenuwen voor nodig. En vooral lange, zéér lange tenen.
Als sensitivity reader voel je feilloos aan welke zinnen of woorden vroeger grappig, neutraal of een beetje beledigend waren maar tegenwoordig – wat God verhoede – misschien wel tot traumatische, onomkeerbare gevolgen zouden kunnen leiden. Iemand met een BMI boven de 30 ‘dik’ noemen mag niet, want o, o, o da’s pijnlijk. Een ‘mannetje’ moet voortaan een ‘persoontje’ worden, want ja – je zal toch maar een vrouwtje voor het hoofd stoten. Terwijl ik dit schrijf, vraag ik me opeens af of je überhaupt nog ‘vrouwTJE mag zeggen. Of mag dat alleen onder de 1 meter 40? Nou zal ik persoonlijk al niet gauw vrouwTJE schrijven. Maar stél nou dat ik dat zou willen, zou dat dan worden weggelakt? Want dat weglakken, daar zijn ze tegenwoordig bedreven in. Niet alleen bij de uitgevers, maar ook bij de overheid. Nou ja, dat weten we sinds de toeslagenaffaire maar al te goed. En de gevolgen zijn ook bekend: lakschade leidt in een democratie al snel tot total-loss.

Vind ik dat je DUS alles maar moet kunnen schrijven en zeggen? Ja. Maar óf je dat altijd per se moet doen, is een tweede. Je hebt ook nog zoiets als empathie, wellevendheid en fatsoen. Als je dat nou echt niet hebt, ga dan vooral je gang met domme en ondoordachte dingen roepen, posten, bloggen en podcasten. Zet jezelf en je IQ gerust voor gek. Maar dan niet janken en slachtofferig gaan doen als je daarop wordt aangesproken. Wie uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Daar is niks mis mee, dat is zelfs heel gezond en heilzaam. Kan je niet jong genoeg leren. Je knieën schaven, een tand door je lip vallen, daar steek je wat van op. Wie altijd op rubberen tegels terechtkomt, is nooit rijp voor de stoep.

Kolere, wat zouden we dáárvan opknappen: kortere tenen, langere lontjes. Dan hadden we ook geen literaire voorproevers nodig. En dan kon de GVD gewoon z’n gang gaan.

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug