Guust Persoon maakt winnend beeld Teun de Jager

Eind 2024 komt er een beeld te staan aan de voet van het Klimduin in Schoorl. Inwoners van Schoorl konden onlangs kiezen uit drie beelden. Wethouder Ernest Briët maakte maandagmiddag, met hulp van leerlingen van de leerlingenraad Teun de Jagerschool, het winnende beeld bekend. Kunstenaar Guust Persoon kreeg voor zijn ontwerp de meeste stemmen. In totaal zijn er maar liefst 900 stemmen uitgebracht.

Onder applaus van de leerlingenraad, de werkgroep en toeschouwers kreeg Guust te horen dat zijn beeld straks levensgroot te bewonderen is bij de oplevering van het hernieuwde plein. “Het is wel echt een grote wens van mij om een beeld te maken voor een openbare ruimte. Ik vond het daarom erg spannend en ben ontzettend vereerd dat ik de meeste stemmen heb gekregen van de inwoners van Schoorl!”

Robuust, romantisch en realistisch
De kunstcommissie van de gemeente en de historische werkgroep wilden graag een robuust, romantisch en realistisch beeld. Guust koos ervoor om één specifieke scène uit het verhaal van Teun de Jager uit te beelden. “Teun werd door zijn geliefde uitgedaagd om in de duinen van Schoorl twee patrijzen te schieten. In mijn beeld zie je dat dit hem is gelukt, hij de buit in handen heeft en vol trots met zijn hond aan zijn zijde de duinen uit komt lopen op weg naar zijn geliefde. Voor mij is dit het mooiste moment uit het verhaal, voordat het zijn tragische wending neemt.”

Oog in oog met Teun de Jager
Of het verhaal nu echt is of niet, de gedachte voor een beeld, daar aan de voet van het Klimduin is passend bij het romantische duindorp. Lola Groot van de leerlingenraad had ook op het beeld van Guust gestemd: “Ik vind het leuk dat het beeld levensgroot wordt gemaakt en niet op een sokkel komt te staan, maar op straat tussen de mensen. Dan lijkt het net alsof Teun er echt is.” De komende maanden gaat de kunstenaar hard aan de slag om het bronzen beeld te maken. “Inwoners en bezoekers van Schoorl kunnen Teun en zijn hond eind 2024 bewonderen. Ik verwacht nog vele foto’s op social media voorbij te zien komen van kinderen die op rug van de hond zitten,” aldus wethouder Briët.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.