Grote militaire oefening ‘COMMISSION GUARD’ op diverse plekken rond Bergen

Wanneer: van vrijdag 13 mei tot zaterdag 14 mei en op vrijdag 20 mei tot zaterdag 21 mei a.s.

Grote militaire oefening ‘COMMISSION GUARD’ op diverse plekken rond Bergen

Op deze dagen zal het Korps Nationale Reserve een militaire oefening houden. Deze oefening genaamd ‘COMMISSION GUARD’ zal zich met name afspelen in en om het PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland Bergen.

Tijdens deze oefening zullen de nodige scenario’s worden beoefend. Militairen zullen dan ook zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld met patrouilles gemotoriseerd en te voet.
De eenheden zijn afkomstig van de Bravo compagnie uit Bergen (NH) 20e Natresbataljon (11 Luchtmobiele Brigade), waarbij circa 150 militairen ingezet worden.
De oefening zal plaatsvinden in de civiele omgeving. Defensie oefent de laatste jaren steeds vaker buiten kazernes en oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak, Afghanistan maar ook inzet in Nederland hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door op deze manier te oefenen, benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld.

Het Korps Nationale Reserve, gespecialiseerd in bewakings- en beveiligingsopdrachten, voert deze taken veelal uit in hun eigen regio. Omdat onder andere ook nutsbedrijven van groot belang zijn voor de maatschappij wordt steeds vaker met deze bedrijven geoefend om ook de noodplannen van deze bedrijven te testen en hiermee de veiligheid te verhogen. De oefening eindigt op beide weekenden zaterdagmiddag, waarna de reservisten zich weer terugverplaatsen naar hun locatie Mobilisatiecomplex Bergen (NH).