Deel

Grijs gebied

Column: Kraantje

Grijs gebied

“Heb je het gehoord van Karl?” “Karl? Welke Karl bedoel je? Die voetballer, Kalle , Karl-Heinz Rummenigge, bedoel je die?”

“Nee joh, ach laat ook maar, wij zitten op een andere golflengte qua interesses. Venus en Mars en zo…”

“Welke Karl bedoel je dan?” “Karl Lagerfeld.” “Oh die, modekoning, of mummie of wat dan ook, die zichzelf tot merk heeft gemaakt. Met zijn paardenstaart en zonnebril, die man bedoel je. Wat is er dan met hem aan de hand?” “Nou hij is dood.” “Maar dat is toch niet zo gek, hij was stokoud.” “Ja dat klopt, maar wel tot op het laatst aan het werk. Ontwerpen, modeshows organiseren. Gewoon tot aan zijn laatste adem op zijn 85ste midden in de maatschappij staan, dat is wel mooi.”

“Nou daar hoeven wij niet voor te vrezen, wij moeten maar tot ons 67ste of 70ste doorwerken. Als het zo doorgaat, tenminste als je op die leeftijd nog een baan hebt. En dan mogen we eindelijk eens gaan genieten van ons pensioen.” “Ja en daarna hoeven we ons helemaal geen zorgen meer te maken.” “Bedoel je dat onze AOW weer geïndexeerd wordt zodat we rustig van ons pensioen kunnen gaan genieten?” “Welnee joh dat bedoel ik niet. Integendeel, er gaan nu al stemmen op om ervoor te zorgen dat wij daarna volledig kunnen uitrusten, voor altijd…” “Waar heb je het over?” “Volg jij het nieuws niet? Een lid van de Tweede Kamer, ene mevrouw Ellemeet, vindt dat je na je zeventigste niet meer zelf mag kiezen hoe lang je door wil gaan.” “Van welke partij is zij?” “GroenLinks volgens mij.” “Vinden ze bij die partij dan dat je een voltooide CO2 voetafdruk hebt als je die leeftijd bereikt?” “Nou dat weet ik niet maar ze willen wel dat je alleen maar zinnige zorg ontvangt als je ouder als 70 bent.” “Leeftijdsdiscriminatie dus.” “Ja inderdaad je reinste leeftijdsdiscriminatie. Eerst willen ze dat je doorwerkt tot je 68ste, tegelijkertijd is het weer moeilijk om aan een baan te komen na je 50ste. Wat dat betreft is het in Nederland echt belabberd gesteld met ouderen-emancipatie. We moeten op dit vlak een voorbeeld aan Amerika nemen. Daar ben je helemaal niet uitgerangeerd op je 70ste. Je kan er gewoon de politiek ingaan en President worden.” “Of voorzitter van het Congres.” “Van de nieuwe, potentiële presidentskandidaten zijn er een aantal ook niet piepjong meer. Neem nou zo’n Ben Saunders, die is al bijna tachtig.” “Je bedoelt Bernie Sanders uit Amerika. Ben Saunders is een plakplaatjes icoon met losse handjes uit Hoorn.” “Ach, mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest was, ik ben ook een dagje ouder. Hoe dan ook, daar blijf je gewoon actief tot op hoge leeftijd.”

“Maar zou jij dat willen?” “Door blijven werken? Nou als mijn baas met me door wil, wie weet. Ik zou me geen raad weten met al die vrije tijd.” “Nou ik wel hoor, ik wil wel eens iets anders, zeeën van tijd om te reizen lijkt me heerlijk. En zie je het voor je met onze politici? Stel je eens voor van Rutte III, naar Nijpels I of Lilian Marijnissen die het stokje doorgeeft aan haar vader. Of bij ons in het dorp, eindeloos dezelfde bestuurders, niet vanwege het fijne, comfortabele pluche, nee ze blijven omdat dat de norm is.”

“Trouwens nu je het toch over Bergen hebt. Dit is een van de meest vergrijsde dorpen van heel Nederland. En wat doen ze hier, waar maken ze zich allemaal druk om; de jeugd. Terwijl als je de grafieken er op na slaat de jeugd hier niet de toekomst heeft maar al die 60 +ers , die zijn in de meerderheid. Dat is de groeiende bevolkingsgroep, een groot grijs gebied. En wat denk je, bekommeren ze zich om de ouderenzorg? Welnee ze stoppen het geld liever in nieuwe dure voetbalvelden, terwijl het aantal jeugdleden afneemt.” “Tsja, als ze de echt over de toekomst van dit dorp zouden nadenken dan kunnen ze beter laadpalen voor scootmobiels gaan aanleggen en ‘Polen hotels’ voor buitenlandse bejaardenverzorgsters bouwen, dan zijn we pas toekomst-proof bezig.”

“Goh, ik zie ook prachtige kansen voor de strand-ondernemers. Stel je eens voor, de ultieme experience voor leden van het grijze gebied; Full Moon of Sunset parties in Bergen aan Zee georganiseerd onder toeziend oog van de NVVE. Waar niet GHB of XTC verkocht wordt maar de Pil van Drion. Dan ga je tenminste niet uit als een nachtkaars en als klapper op de vuurpijl los je de woningnood ook meteen op dankzij de versnelde doorstroming in de huizenmarkt.”

Kraantje

Meer 'Columns':

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

1 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug