Deel

Grijs gebied

Column: Kraantje

Grijs gebied

“Heb je het gehoord van Karl?” “Karl? Welke Karl bedoel je? Die voetballer, Kalle , Karl-Heinz Rummenigge, bedoel je die?”

“Nee joh, ach laat ook maar, wij zitten op een andere golflengte qua interesses. Venus en Mars en zo…”

“Welke Karl bedoel je dan?” “Karl Lagerfeld.” “Oh die, modekoning, of mummie of wat dan ook, die zichzelf tot merk heeft gemaakt. Met zijn paardenstaart en zonnebril, die man bedoel je. Wat is er dan met hem aan de hand?” “Nou hij is dood.” “Maar dat is toch niet zo gek, hij was stokoud.” “Ja dat klopt, maar wel tot op het laatst aan het werk. Ontwerpen, modeshows organiseren. Gewoon tot aan zijn laatste adem op zijn 85ste midden in de maatschappij staan, dat is wel mooi.”

“Nou daar hoeven wij niet voor te vrezen, wij moeten maar tot ons 67ste of 70ste doorwerken. Als het zo doorgaat, tenminste als je op die leeftijd nog een baan hebt. En dan mogen we eindelijk eens gaan genieten van ons pensioen.” “Ja en daarna hoeven we ons helemaal geen zorgen meer te maken.” “Bedoel je dat onze AOW weer geïndexeerd wordt zodat we rustig van ons pensioen kunnen gaan genieten?” “Welnee joh dat bedoel ik niet. Integendeel, er gaan nu al stemmen op om ervoor te zorgen dat wij daarna volledig kunnen uitrusten, voor altijd…” “Waar heb je het over?” “Volg jij het nieuws niet? Een lid van de Tweede Kamer, ene mevrouw Ellemeet, vindt dat je na je zeventigste niet meer zelf mag kiezen hoe lang je door wil gaan.” “Van welke partij is zij?” “GroenLinks volgens mij.” “Vinden ze bij die partij dan dat je een voltooide CO2 voetafdruk hebt als je die leeftijd bereikt?” “Nou dat weet ik niet maar ze willen wel dat je alleen maar zinnige zorg ontvangt als je ouder als 70 bent.” “Leeftijdsdiscriminatie dus.” “Ja inderdaad je reinste leeftijdsdiscriminatie. Eerst willen ze dat je doorwerkt tot je 68ste, tegelijkertijd is het weer moeilijk om aan een baan te komen na je 50ste. Wat dat betreft is het in Nederland echt belabberd gesteld met ouderen-emancipatie. We moeten op dit vlak een voorbeeld aan Amerika nemen. Daar ben je helemaal niet uitgerangeerd op je 70ste. Je kan er gewoon de politiek ingaan en President worden.” “Of voorzitter van het Congres.” “Van de nieuwe, potentiële presidentskandidaten zijn er een aantal ook niet piepjong meer. Neem nou zo’n Ben Saunders, die is al bijna tachtig.” “Je bedoelt Bernie Sanders uit Amerika. Ben Saunders is een plakplaatjes icoon met losse handjes uit Hoorn.” “Ach, mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest was, ik ben ook een dagje ouder. Hoe dan ook, daar blijf je gewoon actief tot op hoge leeftijd.”

“Maar zou jij dat willen?” “Door blijven werken? Nou als mijn baas met me door wil, wie weet. Ik zou me geen raad weten met al die vrije tijd.” “Nou ik wel hoor, ik wil wel eens iets anders, zeeën van tijd om te reizen lijkt me heerlijk. En zie je het voor je met onze politici? Stel je eens voor van Rutte III, naar Nijpels I of Lilian Marijnissen die het stokje doorgeeft aan haar vader. Of bij ons in het dorp, eindeloos dezelfde bestuurders, niet vanwege het fijne, comfortabele pluche, nee ze blijven omdat dat de norm is.”

“Trouwens nu je het toch over Bergen hebt. Dit is een van de meest vergrijsde dorpen van heel Nederland. En wat doen ze hier, waar maken ze zich allemaal druk om; de jeugd. Terwijl als je de grafieken er op na slaat de jeugd hier niet de toekomst heeft maar al die 60 +ers , die zijn in de meerderheid. Dat is de groeiende bevolkingsgroep, een groot grijs gebied. En wat denk je, bekommeren ze zich om de ouderenzorg? Welnee ze stoppen het geld liever in nieuwe dure voetbalvelden, terwijl het aantal jeugdleden afneemt.” “Tsja, als ze de echt over de toekomst van dit dorp zouden nadenken dan kunnen ze beter laadpalen voor scootmobiels gaan aanleggen en ‘Polen hotels’ voor buitenlandse bejaardenverzorgsters bouwen, dan zijn we pas toekomst-proof bezig.”

“Goh, ik zie ook prachtige kansen voor de strand-ondernemers. Stel je eens voor, de ultieme experience voor leden van het grijze gebied; Full Moon of Sunset parties in Bergen aan Zee georganiseerd onder toeziend oog van de NVVE. Waar niet GHB of XTC verkocht wordt maar de Pil van Drion. Dan ga je tenminste niet uit als een nachtkaars en als klapper op de vuurpijl los je de woningnood ook meteen op dankzij de versnelde doorstroming in de huizenmarkt.”

Kraantje

Meer 'Columns':

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Terug