Griep 2020 – Alles wat je moet weten over het virus en dit seizoen
Wat is griep precies?
Gepubliceerd: 30 oktober 2020
Een loopneus, hoge koorts en pijn in je hele lichaam. Hoewel het immuunsysteem en vaccins tegen griep hun best doen, worden elke jaar miljoenen mensen getroffen door griep. Wij leggen uit wat dat met je lichaam doet – en waarom het bijna onmogelijk is om van de griep af te komen.
Griep is een terugkerende virusziekte die de bovenste luchtwegen aanvalt. Onder de symptomen van griep vallen:
Hoge koorts
Gewrichts- en spierpijn
Hoesten
Keelpijn
Koude rillingen
Hoofdpijn
Vermoeidheid
Loopneus
De symptomen van griep lijken daarom op de symptomen van het coronavirus, maar het verloop van de griep is meestal milder, vooral onder gezonde mensen jonger dan 65 jaar.
Griep komt in principe in bepaalde seizoenen voor, en daarom is er elk jaar aandacht voor het zogenoemde seizoen met griep, dat in de winter steeds in golven van een paar weken optreedt.
Het griepseizoen begon in 2020 in oktober, en toen werd ook het jaarlijkse vaccin tegen griep beschikbaar.
Het is nog onbekend welke typen griep in 2020 dominant zullen zijn, en daarom weten gezondheidsinstanties ook nog niet hoe effectief het vaccin tegen griep zal zijn.
Influenza A zit achter de ergste epidemieën
Er zijn drie hoofdsoorten griep:
Influenza A: de heftigste symptomen
Influenza B: iets mildere symptomen
Influenca C: de mildste symptomen
Achter de ergste griepepidemieën zit de zogeheten influenza A. Dit type griep is vooral gevaarlijk omdat het vele varianten kent, die jaar na jaar veranderen om langs het immuunsysteem te kunnen glippen.
Op het oppervlak van de virusdeeltjes zitten de eiwitten hemagglutinine, H, en neuraminidase, N. Aan de variant ontleent het virus zijn naam, zoals H1N1, de meest voorkomende variant. Maar de eiwitten van het virus kunnen zeer snel muteren, waardoor ze iets van uiterlijk veranderen.
Elk jaar heeft het lichaam daardoor te maken met een nieuw type griep, dat het immuunsysteem daarom ook moeilijk kan herkennen en bestrijden. De oorzaak is dat de antistoffen die het lichaam bij een infectie van griep vormt, op maat zijn gemaakt om bepaalde gebieden op de H- en N-eiwitten te vinden, maar dat geldt niet per se voor de gemuteerde variant van de griep.
Artsen ontwikkelen elk jaar een vaccin ter bestrijding van de virusvarianten die vroeg in het seizoen worden aangetroffen en dus de meeste kans maken om tot griep-epidemieën uit te groeien. Als de artsen de juiste varianten van griep kiezen, biedt het vaccin dat jaar een goede bescherming tegen de griep.
Maar het jaar daarop werkt het niet meer: dan heeft de griep weer een nieuwe vermomming.