Gratis griepprik voor zwangere vrouwen

Risico’s van griep voor pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen...

Het griepseizoen staat weer voor de deur. Iedereen kan griep krijgen, ook pasgeboren baby’s. Zij hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van de griep, zoals een ziekenhuisopname. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om de griep te krijgen.

Risico’s van griep voor pasgeboren baby’s en zwangere vrouwen
In Nederland krijgt ieder jaar naar schatting 10-15% van alle pasgeboren baby’s griep. Per jaar krijgen ongeveer 300 van hen zulke ernstige klachten dat zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. 10-20 baby’s per jaar belanden zelfs op de intensive care.
Zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan niet zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd. Per jaar worden 45 zwangere vrouwen met griep opgenomen in het ziekenhuis.

Griepprik tijdens zwangerschap beschermt zwangere vrouw én pasgeboren baby
Een zwangere gevaccineerde vrouw heeft zelf 50% minder kans op griep dan niet gevaccineerde vrouwen. Ook verlaagt de griepprik de kans om ernstig ziek te worden van griep. De zwangere maakt antistoffen aan die zij doorgeeft aan haar baby. Zo is de baby meteen vanaf de geboorte beschermd. Baby’s van gevaccineerde moeders hebben ongeveer 35% minder kans om griep te krijgen dan baby’s van ongevaccineerde moeders. Ook is de kans dat zij opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege griep 70% lager.

Veiligheid griepprik
Bijna alle landen in Europa en vele landen daarbuiten vaccineren zwangere vrouwen al jaren tegen griep. Daardoor weten we dat griepvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is, voor de zwangere én de baby. Vaccinatie in de zwangerschap leidt niet tot complicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangerschap of de baby.

Griepprik vanaf nu gratis te halen bij GGD Hollands Noorden
Vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het einde van je zwangerschap kun je de griepprik halen. De griepprik wordt tot 1 maart 2024 aangeboden omdat het griepseizoen dan afloopt.
Een afspraak maak je eenvoudig via ons online aanmeldformulier: 22 wekenprik (kinkhoest/griep) – GGD Hollands Noorden.

Heb je een medische aandoening? Dan ontvang je automatisch een uitnodiging voor de griepprik via je huisarts. Je kunt de griepprik dan al eerder in de zwangerschap krijgen.

Online bijeenkomst ‘Vaccinaties tijdens de zwangerschap’ voor aanstaande ouders
Wil jij of je partner meer weten over dit onderwerp? Meld je aan voor onze gratis online bijeenkomst ‘Vaccinaties tijdens de zwangerschap’ op dinsdagavond 7 november.