Deel

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie in het Huis met de Pilaren. Uitgever Harry Steunenberg van de Flessenpost overhandigde Ad Besseling namens de redactie een speciale Flessenpost met daarin de laatste column over Ad in Rondje horeca over zijn 50-jarige carrière in de ‘Huiskamer’ van Bergen. Het bleef nog lang gezellig onrustig in het dorp.

Foto van vlnr: Harry Steunenberg, Ad Besseling, Annemiek Paping en Annemarie Besseling.

Foto’s: ALBERT DEN ISEGER FOTOGRAFIE

Zie hier een filmpje.

De Column

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Rondje horeca… 24
Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de Huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen stapte hij op zijn Puch in zijn woonplaats Grootebroek om te zien of hij misschien wel een baantje in de bediening zou kunnen krijgen bij het fameuze restaurant. Dat was in 1969. In 1983 werd hij samen met drie collega’s mede-eigenaar. Nu, in 2019, verwelkomt Ad u nog steeds in de deuropening met evenveel enthousiasme als 50 jaar geleden. Hulde voor deze altijd gebruinde ‘jonge god’, die inmiddels samen met het restaurant een icoon in Bergen is geworden.

Een stukje geschiedenis over de Pilaren
Het restaurant is gevestigd in een monumentaal pand uit 1787. Kunsthandel Hopman vestigt zich in 1920 op de hoek van de Kerkstraat en de Raadhuisstraat. In 1936 werden de winkel en het pand met klokgevel intern verbouwd tot café-restaurant Het Huis met de Pilaren.

Theo Loos, in 1919 te Spanbroek geboren, nam in 1958 ‘De Pilaren’, waar hij indertijd als kelner werkte, over van de familie De Vries. Hij liet het interieur van de zaak grondig renoveren. Deze man uit het vak zette ‘De Huiskamer van Bergen’ op de kaart in het dorp van toen. Met zijn altijd smaakvol uitziende echtgenote Tine bracht Theo Loos het gastheerschap en de kwaliteit van de zaak tot grote hoogte.

Naast het echtpaar Loos, waarvan de vier kinderen ook een belangrijke rol speelden, kende het drukbezochte restaurant in die jaren een ‘gouden’ team van personeelsleden. Het bestond uit oberkelner Rein Dekker en de kelners Ab Dekker, Joop Blom, Cees Dekker, Jan Beerse, Steef de Jongh en Ad Besseling.

In die jaren was de ‘huiskamer’ een ontmoetingsplaats van schrijvers, dichters, kunstenaars en schilders van de Bergense school. Eén van de bekendste gasten was Adriaan Roland Holst, de “Prins der Nederlandse dichters”.

Ikzelf stapte er als 16-jarige jongen voor het eerst binnen. Ik kan me herinneren dat ik zeer onder de indruk was van de altijd charmante mevrouw Loos, die ons altijd een blokje kaas liet brengen als we stil meeluisterden, naar de soms heftige discussies van de aanwezige kunstenaars en schrijvers. Mooie tijden…

H.S

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 36

20 september 2019

Best wel een beetje trots

Afgelopen week stond er een berichtje in de Flessenpost dat topchef Remco Sterk samen met die andere topchef lka Bon bij The Bourbon Room zou komen koken.

Provincie Noord-Holland; meer grip op groei van toerisme in en rond Amsterdam

20 september 2019

Toeristen besteden circa € 2,5 miljard per jaar in de regio, wat 66.000 banen oplevert

Vorige week verscheen het landelijk advies over de rol die de overheid zou moeten spelen bij de snelle ontwikkeling van toerisme.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden… De Tom Tom club

20 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Midden/eind van de jaren zeventig deed de cocaïne zijn intrede in Bergen. Was het eerst nog via een extravagante enkeling die...

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

6 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Terug