Deel

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie in het Huis met de Pilaren. Uitgever Harry Steunenberg van de Flessenpost overhandigde Ad Besseling namens de redactie een speciale Flessenpost met daarin de laatste column over Ad in Rondje horeca over zijn 50-jarige carrière in de ‘Huiskamer’ van Bergen. Het bleef nog lang gezellig onrustig in het dorp.

Foto van vlnr: Harry Steunenberg, Ad Besseling, Annemiek Paping en Annemarie Besseling.

Foto’s: ALBERT DEN ISEGER FOTOGRAFIE

Zie hier een filmpje.

De Column

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Rondje horeca… 24
Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de Huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen stapte hij op zijn Puch in zijn woonplaats Grootebroek om te zien of hij misschien wel een baantje in de bediening zou kunnen krijgen bij het fameuze restaurant. Dat was in 1969. In 1983 werd hij samen met drie collega’s mede-eigenaar. Nu, in 2019, verwelkomt Ad u nog steeds in de deuropening met evenveel enthousiasme als 50 jaar geleden. Hulde voor deze altijd gebruinde ‘jonge god’, die inmiddels samen met het restaurant een icoon in Bergen is geworden.

Een stukje geschiedenis over de Pilaren
Het restaurant is gevestigd in een monumentaal pand uit 1787. Kunsthandel Hopman vestigt zich in 1920 op de hoek van de Kerkstraat en de Raadhuisstraat. In 1936 werden de winkel en het pand met klokgevel intern verbouwd tot café-restaurant Het Huis met de Pilaren.

Theo Loos, in 1919 te Spanbroek geboren, nam in 1958 ‘De Pilaren’, waar hij indertijd als kelner werkte, over van de familie De Vries. Hij liet het interieur van de zaak grondig renoveren. Deze man uit het vak zette ‘De Huiskamer van Bergen’ op de kaart in het dorp van toen. Met zijn altijd smaakvol uitziende echtgenote Tine bracht Theo Loos het gastheerschap en de kwaliteit van de zaak tot grote hoogte.

Naast het echtpaar Loos, waarvan de vier kinderen ook een belangrijke rol speelden, kende het drukbezochte restaurant in die jaren een ‘gouden’ team van personeelsleden. Het bestond uit oberkelner Rein Dekker en de kelners Ab Dekker, Joop Blom, Cees Dekker, Jan Beerse, Steef de Jongh en Ad Besseling.

In die jaren was de ‘huiskamer’ een ontmoetingsplaats van schrijvers, dichters, kunstenaars en schilders van de Bergense school. Eén van de bekendste gasten was Adriaan Roland Holst, de “Prins der Nederlandse dichters”.

Ikzelf stapte er als 16-jarige jongen voor het eerst binnen. Ik kan me herinneren dat ik zeer onder de indruk was van de altijd charmante mevrouw Loos, die ons altijd een blokje kaas liet brengen als we stil meeluisterden, naar de soms heftige discussies van de aanwezige kunstenaars en schrijvers. Mooie tijden…

H.S

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

Meer 'Horeca':

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Forse stijging toeristenbelasting: ‘tot hoogste van Europa’

17 mei 2019

Veel gemeenten gebruiken de opslag voor de hotel- of pensionrekening inmiddels ongegeneerd als melkkoe

De toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten behoort inmiddels tot de hoogste van Europa.

Rondje horeca...19

10 mei 2019

In de hemel is geen bier… dus op zondag 26 mei drinken we het hier

Twaalf verschillende horecagelegenheden in Bergen doen dit jaar mee aan de vijfde Bokkentocht. Niet alleen heerlijke voorjaarsbieren, maar ook iedere keer een fijn begeleidend hapje.

Advertorial: Niet alleen leuk voor moeders, maar... ook voor de kinderen

3 mei 2019

Moederdag bij de Batavier

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijk Moederdag high tea-buffet te mogen serveren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Lustrumeditie Bergense Bokkentocht

3 mei 2019

Twaalf verschillende horecagelegenheden doen mee op zondag 26 mei

Voor de vijfde keer kan iedereen tijdens de Bergense Bokkentocht genieten van heerlijke bieren en culinaire hapjes!

Ideetje voor Bergense restaurants?

3 mei 2019

Smartphone-vrij dineren dankzij slim tafelkleed

Ralf Lambie heeft een naar eigen zeggen ‘sociaal tafelkleed’ ontworpen, genaamd ‘Samen’.

Zondag 12 mei is het weer Moederdag!

3 mei 2019

Hoogste tijd om mams weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een...

Rondje horeca...18

3 mei 2019

Bij steeds meer restaurants in Bergen tref je Dutch Cuisine aan

Maar wat is dat nu eigenlijk precies, Dutch Cuisine?

Deze drankjes zijn 'hot' deze zomer

26 april 2019

Hieronder een greep uit het aanbod

Het ijstheemerk Fuze Tea kent bijzondere fusionsmaken zoals Green Tea Mango Kamille én Black Tea Peach Hibiscus.

Rondje horeca...17

26 april 2019

Opening hernieuwde NERO aanstaande

Afgelopen week werd bekend dat na afwachting van alle benodigde vergunningen en een stevige verbouwing de zaak vanaf 8 mei zijn deuren weer opent voor de gasten.

Carrière in de horeca? Do’s & Don’ts

26 april 2019

Ambieer jij een carrière in de horeca? Gefeliciteerd!

Er zijn in deze branche genoeg kansen om jouw stage of droombaan te vinden. Online en via social media vind je diverse werkgevers die...

Voordat het festivalseizoen begint, slaan brandwondencentra alarm

19 april 2019

Partydrug lachgas eist slachtoffers

Afgelopen weken zijn veertien slachtoffers met ernstig bevriezingsletsel opgenomen in brandwondencentra na ongevallen met partydrug lachgas.

Rondje horeca...16

19 april 2019

Het grote zomerse genieten kan weer beginnen

Alle terrassen in Bergen en Bergen aan Zee zijn weer opgepoetst voor de aankomende zonnige paasdagen en ook alle strandpaviljoens

Er kan weer gestemd worden voor de Publieksprijs van de Terras Top-100

19 april 2019

Degene die de meeste stemmen binnenhaalt, wint uiteindelijk de Publieksprijs

Er kan weer gestemd worden voor de Publieksprijs van de Terras Top-100. De stembus is dit jaar extra vroeg opengegaan...

Paasbrunch bij de Batavier

12 april 2019

Chefkok Eelce ten Broeke van restaurant Cunst uit Bergen gaat voor u koken

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijke paasbrunch te mogen organiseren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Rondje horeca...15

12 april 2019

Goed nieuws voor Bergense horeca. In 2030 tot wel 4,3 miljoen buitenlandse kustbezoekers

19 miljoen buitenlandse toeristen bezochten Nederland vorig jaar. Bijna 15 procent van die buitenlandse bezoekers (2,8 miljoen mensen) bezocht Nederland in de eerste plaats om de kust.

Terug