Deel

advertentie

Gezocht: 10 Schoorlse Duinen Natuurgidsen

Met jouw inzet draag je bij aan het vergroten van kennis over de natuur en liefde voor de natuur bij jong en oud en het open houden van het Buitencentrum...

Gezocht: 10 Schoorlse Duinen Natuurgidsen

Staatsbosbeheer zoekt 10 vrijwilligers die groepen kinderen en volwassenen de Schoorlse Duinen willen laten zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen en volwassenen bij de natuur te betrekken? Dan biedt Staatsbosbeheer je hiervoor een mooie kans! Volg de training tot Natuurgids en word vrijwilliger in de Schoorlse Duinen. Deze training is ontwikkeld door Stichting NatuurWijs en Staatsbosbeheer en bieden we in Schoorl aan. NatuurWijs is onderdeel van Staatsbosbeheer.

Wie kan Natuurgids Schoorlse Duinen worden?
Iedereen die blij wordt van buiten en die het leuk vindt om zijn passie voor de natuur met anderen te delen kan Schoorlse Duinen Natuurgids worden. Kennis van de natuur is fijn, maar niet noodzakelijk. Het activiteitenaanbod vanuit het Buitencentrum is groot. Regelmatig krijgen we aanvragen voor groepen en bieden we activiteiten aan in de weekenden en vakanties. In overleg met de gidsen kunnen we de aanvragen aanbieden en het activiteitenprogramma compleet maken.

Wat vragen we van je?
• je hebt ervaring en/of affiniteit met het begeleiden van (basisschool)kinderen
• je gaat graag op stap met een klas kinderen en een groep volwassenen de natuur in en laat ze het liefst zelf de natuur beleven
• je bent in overleg beschikbaar voor minimaal 30 dagen/dagdelen per jaar
• je begeleidt naast het ondersteunen van de NatuurWijzers ook andere programma’s en excursies/arrangementen en/of ondersteunt bij evenementen, deze zijn veelal in de vakanties en de weekeinden
• je vindt het prima om representatieve Staatsbosbeheer vrijwilligerskleding te dragen
• je overlegt, op kosten van Staatsbosbeheer, een verklaring van goed gedrag (vereist i.v.m. werken met kinderen)
• je kunt de training tot Schoorlse Duinengids volledig volgen, op 23, 24, 30 en 31 maart
• je woont in een straal van 20 kilometer van Schoorl

Inhoud training Schoorlse Duinen Natuurgids
Natuurlijk gooien we je niet zomaar in het diepe. Je volgt een training van vier dagen. De training tot Schoorlse Duinen Natuurgids is een praktische training. Tijdens de training maak je kennis met de basis van NatuurWijs. We besteden aandacht aan in verbinding zijn met de natuur en aan pedagogiek. Zo worden onder meer de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen behandeld. Ook leer je basistechnieken voor het begeleiden van groepen kinderen en is er aandacht voor natuurbeleving. Naast de inhoudelijke training maak je ook kennis met EHBO, en wat te doen bij ongelukken. Na deze twee dagen volgt een blok van twee dagen met informatie over de Schoorlse Duinen en de kennismaking met het aanbod van activiteiten vanuit het Buitencentrum. Zo ga je goed voorbereid op pad.
Na het succesvol voltooien van de training word je Schoorlse Duinen Natuurgids met de aantekening tot assistent NatuurWijzer. Je mag dan namens NatuurWijs en Staatsbosbeheer tijdens buitendagen assisteren en de algemene activiteiten uitvoeren.

Wat bieden wij je?
• We bieden een inspirerende werkomgeving in een prachtig natuurgebied, veel leuke collega-vrijwilligers, samenwerken met een team van boswachters van het Buitencentrum en natuurlijk enthousiaste kinderen.
• Staatsbosbeheer betaalt jouw deelname aan de training. Hiervoor vragen we jouw betrokkenheid voor minimaal twee jaar. Indien je door omstandigheden niet meer actief kunt zijn, betaal je (een deel) van de trainingskosten terug.
• Als Staatsbosbeheervrijwilliger krijg je een dagvergoeding van € 4,50 of een kilometervergoeding, ontvang je je eigen vrijwilligerskleding in Staatsbosbeheerstijl en krijg je het vrijwilligersblad ‘Veldpost’ digitaal.
• Ook is er jaarlijks een vrijwilligersuitje. Daarnaast zijn er regelmatig kennisbijeenkomsten gericht op natuurkennis vergroten en gastheerschap. Deze trainingen volg je ook met de andere vrijwilligers van het Buitencentrum.

Staatsbosbeheer
Het Buitencentrum en de excursieprogramma’s in de Schoorlse Duinen draaien zonder subsidie vanuit het rijk. Met jouw inzet draag je bij aan het vergroten van kennis over de natuur en liefde voor de natuur bij jong en oud en open houden van het Buitencentrum. Naast Schoorlse Duinen gidsen zijn er 80 vrijwilligers actief in het Buitencentrum. Ze helpen bij het geven van informatie aan de balie, presenteren in de winkel, activiteiten begeleiden, administratieve ondersteuning en onderhoud en beheer in de omgeving van het Buitencentrum. Naast activiteiten zorgen de winkel, horeca, zakelijke markt en het betaald parkeren voor het kostendekkend draaien van het Buitencentrum.

Geïnteresseerd?
Stuur dan je motivatie, met CV naar Patricia van Lieshout, manager Buitencentrum Schoorlse Duinen, per mail [email protected]. Vragen kun je ook mailen naar dit mailadres of telefonisch stellen op 0651828119. Graag nodig ik je daarna uit voor een kennismakingsgesprek.

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl, tel. 072 509 33 52.
Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.
Toegang is gratis, betaald parkeren van 10.00-19.00 uur.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Expositie KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh: Beweging…

29 februari 2024

De opening van de tentoonstelling, die loopt t/m 28 april, is zondag 10 maart 17:00 uur

Het absolute nulpunt – 0 Kelvin – is in de natuurkunde de temperatuur waar de moleculen stil komen te staan. Het moment waar niets meer beweegt.

Honderd jaar Bergense Lucebert in honderd objecten

Honderdste geboortejaar van kunstenaar Lucebert wordt gememoreerd met grote overzichtstentoonstelling...

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de tentoonstelling 100XLucebert ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994).

Muziektheatrale wandeling over sterke vrouwen, in het kader van Internationale Vrouwendag

1 maart 2024

Ze spelen de voorstelling meerdere keren per dag...

Van 1 t/m 10 maart is de locatietheatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ in Alkmaar, die aansluit bij de gedachten over de vrouw van toen en nu.

Boekenweek 2024: Bij ons in de familie

1 maart 2024

Lijkt het je leuk om aan deze activiteit deel te nemen?

Het thema van de Boekenweek (16 t/m 24 maart) is Bij ons in de familie.  Familie is een thema dat raakt aan de basis van ieders bestaan.

Optredens en evenementen in de Taverne 1 – 3 maart (Sonic Whip, nu nog klein)

1 maart 2024

Vrijdag 1 maart Friday Night with DJ Barry Miracles

Deze vrijdag draait DJ Barry Miracles in de Taverne. Normaal maakt hij het iedereen naar de zin in grand café Wonders. Nu gaat de Taverne eraan. Hij draait vooral soulvolle, broeierige dance. A good time is guaranteed for all! 

Het Verhaal voorbij Ruimte en Tijd

1 maart 2024

Wanneer: zaterdagmiddag 23 maart

Eind 2023 maakte Janet Ossebaard de transitie van deze wereld naar de volgende.

Viewingparty in de Schoorlse Duinen

1 maart 2024

Zo ga je op pad om de zon te zien opkomen, lig je op je buik om de bijen op de heidepollen te horen zoemen of luister je naar een rugstreeppaddenconcert

Viewingparty’s zijn ontmoetingen in en met de Schoorlse Duinen.

Vogels in de Schoorlse Duinen

1 maart 2024

Wanneer: zaterdag 2 maart

Kom in de vroege ochtend genieten van het gezang van de vogels in de Schoorlse Duinen.

Portretwedstrijd Gezichten van Noord-Holland

23 februari 2024

Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen uit Noord-Holland...

Op 5 februari hebben het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum de 'Gezichten van Noord-Holland portretwedstrijd' gelanceerd. Deze wedstrijd roept makers - met en zonder ervaring - op om inwoners van Noord-Holland vast te leggen.  

Optredens en evenementen in de Taverne 23 – 25 februari

23 februari 2024

Vrijdag 23 februari 10 jaar Thank God It’s Friday! The White Edition

Frank en Guido doen het vandaag 10 jaar! En het zou zo leuk zijn als iedereen in het wit komt!

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

23 februari 2024

Waar kunt u de Exmoorpony aan herkennen?

Op zondagmiddag 3 maart 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Marlies Du Mosch, componiste-pianiste geeft huiskamerconcert

23 februari 2024

Waar en wanneer: Duinweg 12 Bergen op zondag 17 maart

Ze speelt o.a. werken uit haar album Inside-outside. Marlies du Mosch is een klassieke pianiste en heeft samengewerkt met dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, Piet Souer en Bob Zimmerman. Op 16 april verschijnt haar eerste soloalbum Tale Of A City, opgenomen door Gijs van Klooster (bekend van o.a. Joep Beving).

Bijeenkomst voor Bergense mantelzorgers

23 februari 2024

Notaris spreekt over levenstestament...

Notaris Nadine Holman komt op donderdag 7 maart van 13.30-15.30 uur in het T&O-gebouw (Jaap Veldheerhof 1) in Bergen uitleg geven over het levenstestament.

‘Zingen met Bach’

23 februari 2024

Waar en wanneer: Dorpskerk Schoorl op zondag 3 maart 14.00-17.00 uur

De Stichting Bachcantate Bergen organiseert op zondag 3 maart opnieuw een inspirerende workshop onder leiding van Ellen Verburgt.

Nieuwe kunst bij Het Hof by blooming en je bent van harte welkom

23 februari 2024

Wanneer: zaterdag 24 februari vanaf 16.00 uur

Kom op deze zaterdag naar de opening van de nieuwe kunstexpositie bij Het Hof; een unieke samenwerking tussen kunstenaarsvrienden.

Ontdek bijzondere vogels in de Schoorlse Duinen

16 februari 2024

Wanneer: woensdag 21 februari

Kom in de vroege ochtend genieten van het gezang van de vogels in de Schoorlse Duinen. De gids van Staatsbosbeheer gaat met je op onderzoek en kan veel over de vogels vertellen.

Uilenspeurtocht voor kinderen in de Schoorlse Duinen

16 februari 2024

Wanneer: dinsdag 20 februari

In de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer leven ransuilen, bosuilen en soms de velduil. Als het begint te schemeren zijn de bosuilen aan de binnenduinrand te horen.

Voordat je het weet, is het al weer voorjaar…

16 februari 2024

Kom... laten we een nestkastje timmeren!

Kom in de krokusvakantie naar Buitencentrum Schoorlse Duinen en timmer je eigen nestkastje in elkaar. Je kunt het kastje daarna mooi versieren. Wie weet kiest in het voorjaar een vogel jouw kastje uit om een nestje in te maken!

Karavaan trekt met festival Springtijd jonge theatermakers aan uit de regio

16 februari 2024

Springtijd vindt plaats op 7 t/m 9 maart 2024

Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Het beleg van Alkmaar en de impact daarvan op de Ruïnekerk en Bergen

16 februari 2024

Lezing donderdag 22 februari 20:00 - 22:00 uur

Op donderdag 22 februari 20.00 houdt Harry de Raad, oud-archivaris van het Regionaal Archief Alkmaar, in de Ruïnekerk van Bergen een lezing over de gebeurtenissen in 1573-1574.

Lezing: Vrije Energie, heilige geometrie & meer

16 februari 2024

Op zaterdagmiddag 16 maart is Hans Kamperman te gast voor een lezing over ‘Vrije Energie’

Hoe zit ons energiesysteem in elkaar en wat zijn de mogelijkheden om energiekosten te reduceren? Welke mogelijkheden op het gebied van vrije energie zijn er beschikbaar? Welke invloed heeft de heilige geometrie op de natuur en mens? Met welke technieken kan je zelfvoorzienend worden met een moestuin? 

Lezing over zomerhuis Dijkstra in Groet

16 februari 2024

Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op dinsdag 27 februari om 19.45 uur in De Blinkerd in Schoorl

Op  dinsdag 27 februari verzorgt Nanine Moonen in de De Blinkerd in Schoorl een lezing over het zomerhuis Dijkstra in Groet. Zij is architectuurhistoricus bij Vereniging Hendrick de Keyser Monumenten en zal ook vertellen over het werk van de vereniging.

Optredens en evenementen in de Taverne 16 – 21 februari

16 februari 2024

Met o.a. zondag 18 februari Taverne Live: Wild Romance

Vrijdag 16 februari Tom Schiphorst Allnighter.

Berlage Saxophone Quartet, Karin Strobos, Martijn Cornet in ‘Feier/Fire’

9 februari 2024

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 25 februari - 15:00 uur

Feestmuziek na onheil en omgang met opnieuw onheil. ‘Feier/Fire’ gaat over de enorme opbloei van de muziek tussen twee wereldoorlogen in.

450 jaar Ruïnekerk in Bergen, een dag om nooit te vergeten

13 februari 2024

Op 18 februari 2024 staan wij stil bij deze voor Bergen beeldbepalende gebeurtenis

Waren het de Spaanse troepen die net terug waren van het beleg van Alkmaar, waren het de Geuzen die wilde voorkomen dat de dorpskerk van Bergen gebruikt zou worden door de vijand, waren het zwervers die in de barre winterkou in de kerk een vuur stookten?

Interactieve bijeenkomst Elisa Namaste (deze bijeenkomst is in het Engels)

9 februari 2024

Op 24 maart is er de mogelijkheid om een privéconsult te boeken van 30 minuten...

"We begeven ons in een tijd in van grote veranderingen, op een manier die heel verschillend is van wat we tot nu toe hebben ervaren.

Wandeling vanuit de Schaapskooi

9 februari 2024

Wat is er leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes...

Op zondag 11 februari neemt IVN-gids Jos Bos u weer mee voor een heerlijke, leerzame en vrolijke wandeling door het bos van PWN bij de Schaapskooi Bergen.

Optredens en evenementen in de Taverne 9 – 11 februari

9 februari 2024

Met op zondag Taverne Live: Alison’s Fall (foto)

Vrijdag 9 februari Freestyler met LaDJ Sam Hof

BSG Muziektheater 2024 presenteert: De gelaarsde Poes

9 februari 2024

Wanner en waar: donderdag 15 en vrijdag 16 februari om 20.00 uur in De Blinkerd

21 leerlingen van de BSG vormen samen een band en een groep toneelspelers. Ze nemen jullie mee in een vrolijke bewerking van een avontuurlijk sprookje.

Expo Young Talent bij blooming

9 februari 2024

Wanneer: zaterdag 17 februari 16.00 uur

Wij nodigen U heel graag uit voor de opening van de nieuwe expositie van the blooming gallery: YOUNG TALENT.

Cursus ‘Op zoek naar zin’ start op 1 maart

9 februari 2024

De cursus 'Op zoek naar zin' draait om jouw levensverhaal...

We duiken in herinneringen, zoals woningen, geuren van vroeger en belangrijke mensen. Terugblikken helpt gebeurtenissen op een rij te zetten en een rode draad te ontdekken. Het kan verhelderend zijn en inzicht bieden.

Schoorl beperkt bereikbaar tijdens Groet uit Schoorl Run

9 februari 2024

Wanneer: zondag 11 februari

Op deze zondag vindt de 44e editie van de Groet uit Schoorl Run plaats. Voor een veilig verloop van het hardloopevenement is een groot deel van Schoorl op deze dag vanaf 08:30 uur afgesloten voor het binnenkomend verkeer.

Art Gallery tha Banque, Plein 29 Bergen presenteert ‘Tha love formula’

2 februari 2024

Wanneer: opening zaterdag 10 februari van 16.00-18.00 uur

Welkom op de expositie 'tha love formula’ op deze zaterdag met drankjes, pinxios, muziek en vrolijkheid...

Workshop Natuurfotografie

2 februari 2024

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zaterdag 10 februari a.s.

Meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar de Schoorlse Duinen voor een workshop door de ervaren fotograaf Frank Nieuwenhuizen.

Stiltewandeling Schoorlse Duinen

2 februari 2024

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zaterdag 10 februari

Echte stilte is heel waardevol en in het dagelijks leven is het nauwelijks meer te vinden. Kom tot rust tijdens een wandeling met een gids door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur.

Expositie schildersgroep ‘de Harmonie’

2 februari 2024

Wanneer: op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari

Schildergroep 'de Harmonie' is een club enthousiastelingen die iedere woensdag onder leiding van Raffaelle Nigita het penseel ter hand neemt.

Optredens en evenementen in de Taverne 2-4 februari

2 februari 2024

Met op zondag Taverne Live: Juicy ( ervaren rotten spelen de funk)

Vrijdag 2 februari. Freestyler met DJ Peter Parker

Doe mee en verlos de zee…

2 februari 2024

Groene Strand opruimactie

Ben jij ook zo dol op het strand en de zee. Help dan mee het strand schoonmaken!

Olympiërs strijden om Nederlandse titel bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run

2 februari 2024

Wanneer: zondag 11 februari

De Groet uit Schoorl Run heeft op zondag 11 februari een sterk bezet deelnemersveld aan de start van het Nederlands kampioenschap 10 km.

Vrijdagavond is thema-avond bij De Beeck

2 februari 2024

Een kinderfeestje vieren tijdens de thema-avond is ook mogelijk...

Elke vrijdagavond organiseert De Beeck van 19.30 tot 21.00 uur een thema-avond voor de jeugd. De ene week staat er een disco centraal met de vetste hits, de andere week draait er een film in het doelgroepenbad. En altijd ligt er een variatie aan speelattributen in het water. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/thema-avond.

Lazy Sundays bij Merlet

26 januari 2024

Op 28 januari, 3 maart en 24 maart

Zondag 28 januari staat de volgende Lazy Sunday Muziek Middag gepland met een swingend optreden van Easy Time.

Een tegen eenzaamheid

26 januari 2024

Eenzaamheid is voor iedereen anders...

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem?

Presentatie Bergense Valentine Box

26 januari 2024

Waar en wanneer: Boekhandel Thomas op zaterdag 10 februari van 12 tot 17 uur

Op deze zaterdag wordt de nieuwe Valentine Box gepresenteerd, verkrijgbaar bij boekhandel Thomas aan de Stationsstraat in Bergen.

Optredens en evenementen in de Taverne 26-28 januari

26 januari 2024

Met o.a. Ralph de Jongh met Tim Birkenholz en Jaap Stam (foto)

Vrijdag 26 januari. Thank God It's Friday met DJ's Frank en Guido

Maak impact en ontdek je talenten…

26 januari 2024

Start Gouden Kans project op 13 en 21 maart; meld je nu aan!

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich aanmelden voor het Gouden Kans project. In maart starten er weer 2 groepen. Het Gouden Kans project is bedoeld voor jongeren in Noord-Holland Noord, die gestopt of klaar zijn met hun studie, een tussenjaar hebben genomen, impact willen maken in de maatschappij, of thuis zitten en geen idee hebben wat ze willen als volgende stap.

Leren beeldhouwen in Tha Banque in Bergen

26 januari 2024

Beeldhouwen met het materiaal dat jou het meeste aanspreekt: steen of hout, en schetsen in was of klei

In de vorm van twee uren in de ochtend of in de avond of eenmalig een workshop met familie of vrienden.

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

26 januari 2024

Weet u waar de namen Vredeskerkje en Russenduin vandaan komen?

Op zondagmiddag 4 februari 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Schik 2024 – De inschrijving verloopt goed

26 januari 2024

Je kan je nog aanmelden tot en met 14 februari

Het bestuur ontvangt veel enthousiaste reacties voor het Schik-weekend op 15 en 16 juni van dit jaar.

Workshops met kinderboekenillustrator Alice Hoogstad in Kranenburgh

19 januari 2024

De workshops op 28 januari en 21 februari zijn van 13.30 - 15.00 uur, de kosten zijn € 7,50 per deelnemend kind

Kinderboekenillustrator Alice Hoogstad geeft op zondag 28 januari en woensdag 21 februari 2024 workshops Monsters tekenen in Museum Kranenburgh.

Terug