Deel

advertentie

Genieten van de zon… heeft smeren nog wel zin?

Met een zonnebrandmiddel word je óók bruin

Genieten van de zon… heeft smeren nog wel zin?

In zonnebrandcrème zitten minuscule nanodeeltjes die een groot deel van de zonnestraling weerkaatsen of chemische filters die de straling absorberen. Deze stoffen zijn volgens sommige mensen nóg schadelijker voor onze gezondheid dan de uva- en uvb-straling in zonlicht. Reden dus om maar helemaal geen zonnebrandproducten meer te gebruiken. Maar is dat wel verstandig?

Nanodeeltjes: niets aan de hand

Titanium- en zinkoxide leggen een dun beschermend laagje op de huid. Maar om een wit waasje tegen te gaan, worden ze vaak tot nanodeeltjes verwerkt. Die nanodeeltjes zijn zo klein dat ze door de huid zouden kunnen gaan en zo het lichaam kunnen binnendringen. Onderzoek bij muizen toonde inderdaad aan dat nanodeeltjes behoorlijk schadelijk kunnen zijn als ze in het lichaam terechtkomen. Maar de muizen die bij dit onderzoek werden gebruikt, kregen de nanodeeltjes in enorm hoge concentraties binnen via hun drinkwater. De deeltjes drongen dus niet door de huid heen. En dat kán ook helemaal niet: nanodeeltjes kunnen niet door de hoornlaag (de bovenste cellenlaag van de huid). Zolang je je zonnebrandcrème niet opeet maar smeert, heb je dus niets te vrezen.

Chemische filters: straling is gevaarlijker

Ook maken sommige mensen zich zorgen over de eventuele schadelijke effecten van chemische filters en andere chemische stoffen in zonnebrandproducten. Die chemicaliën zijn inderdaad enigszins omstreden, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze echt schadelijk zijn. Onderzoek toonde wél aan dat de zon een bedreiging voor de gezondheid is. Elk jaar krijgen tienduizenden mensen huidkanker, meestal veroorzaakt door een overdosis uv-licht. Zo’n overdosis krijg je als je te vaak, te lang in de zon zit. De uva- en uvb-stralen in zonlicht beschadigen de huid én het DNA in huidcellen. Vooral als je huid vaak verbrandt, loop je risico.

Smeren tegen huidkanker

Om zonneschade te voorkomen, kun je twee dingen doen: niet lang in de zon blijven en als je toch in de zon zit, een zonnebrandmiddel gebruiken. Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat mensen die een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor (SPF) van 15 of hoger gebruiken, het risico op alle soorten huidkanker (inclusief melanoma) verminderen. Ja, er was óók een onderzoek dat aantoonde dat mensen die vaak een zonnebrandproduct gebruiken eerder melanomen krijgen. Maar de proefpersonen in dit onderzoek hadden een veel te lage SPF gebruikt en véél en lang in de zon gezeten, waardoor ze uiteindelijk toch te veel zonneschade opliepen.

En de vitamine D-productie?

Dan zijn er nog mensen die geen zonnebrandcrème gebruiken omdat het de aanmaak van vitamine D zou tegengaan. Maar je hoeft helemaal niet uren te zonnebaden voor de vitamine D-productie: als je van mei tot half september dagelijks 15 tot 20 minuten je handen en armen of je benen en gezicht aan zonlicht blootstelt, wordt er al voldoende vitamine D aangemaakt – zelfs op een bewolkte dag. Alleen mensen met een donkere huid en vijftigplussers zouden iets langer in de zon moeten blijven voor voldoende vitamine D.

Wel smeren en toch bruin worden

Je wordt ook bruin als je een zonnebrandmiddel gebruikt, zelfs als die factor 50 heeft. Een korte uitleg. Er zijn twee vormen van bruinen. De snelle vorm zien we bij mensen die al na één zonnig weekendje een kleurtje hebben. Het pigment dat al in hun huid opgeslagen lag, wordt door de uva-straling in zonlicht vrijgezet. Dit bruine tintje vervaagt weer snel. In de trage vorm zorgt uvb-straling ervoor dat de pigmentcellen nieuw pigment aanmaken. Omdat het vers pigment is dat geleidelijk is aangemaakt, is dit het bruin dat langer beklijft.

Als we een goed zonnebrandproduct gebruiken, beschermt dat tegen uva- én uvb-straling. De snelle bruining zal dan nauwelijks plaatsvinden, dus duurt het langer voordat je huid een kleurtje krijgt. De trage bruining vindt wél plaats, alleen langzamer. Factor 4 blokkeert zo’n 75 procent van de uvb-stralen, factor 15 circa 93 procent en factor 50 ongeveer 98 procent. Maar zelfs die 2 procent van het uvb-licht dat ondanks die factor 50 onze huid bereikt, zet de bruining in gang – alleen minder snel. Komt nog eens bij dat deze percentages alleen gelden als je van het zonneproduct een héél dikke laag opsmeert. En dat doet praktisch niemand. Factor 50 in een dun laagje opgebracht wordt zomaar gereduceerd tot een factor 10 à 15. Met een zonnebrandmiddel word je dus wel degelijk bruin, alleen langzamer en met minder risico op verbranding en huidschade.

Vaker smeren moet

Veel mensen gebruiken de factor om te berekenen hoelang ze in de zon kunnen blijven. Met factor 10 zou je 10 keer langer van de zon kunnen genieten zonder te verbranden. Ook hier geldt dat die berekening alleen klopt als je het zonneproduct in een dikke laag aanbrengt. Bovendien: alle zonnebrandcrèmes zijn na ongeveer twee uur uitgewerkt, óók die met factor 50. Je moet het product dus elke twee uur opnieuw aanbrengen. En als je in het water bent geweest, moet je ook opnieuw smeren, zelfs als je een waterbestendig product hebt gebruikt. Want ook dat spoelt voor een deel van je huid. Een zonnebrandproduct mag waterbestendig heten als de helft van de beschermingsfactor nog op je huid zit nadat je twee keer twintig minuten in verwarmd water bent geweest. En na het baden droog je je waarschijnlijk af en verdwijnt er nog een deel van je huid.

Verantwoord genieten

Geniet dagelijks een kwartiertje van de zon tijdens een wandeling, op een terrasje of als je in de tuin aan het werk bent. Ga je echt zonnebaden: smeer een zonnebrandmiddel met minimaal factor 30. Smeer vóórdat je de zon in gaat en doe dat ook achter je oren, in je nek en onder je kin. Voelt je huid na een tijdje toch warm of geïrriteerd aan: trek je terug in de schaduw! Als de zon op haar hoogste punt staat (in Nederland is dat tussen 12 en 15 uur), is de afstand van de zon tot de aarde kleiner, is de straling sterker en verbrand je eerder. Dan blijf je liever helemaal uit de zon.

Bron(nen):

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Vanwege de stijging van de besmettingscijfers is het advies weer thuiswerken

30 juli 2021

Dat thuiswerken heeft bedrijven en ondernemers nieuwe inzichten opgeleverd

“Thuiswerken gaat niet meer terug naar het niveau van voor de crisis”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. “Er zal ook na de crisis structureel meer thuisgewerkt worden.”

Hebben die pilletjes nu wel of geen zin…

30 juli 2021

Zijn multivitamines echt van belang?

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor (stief)ouders is vakantie een stressvolle periode

23 juli 2021

Het levert vaak stress op

De zomervakantie breekt aan: veel kinderen en ouders kunnen niet wachten om naar een vakantieadres te vertrekken. Maar voor (samengestelde) gezinnen met gescheiden ouders is zo'n vakantie best ingewikkeld. De hele dag op elkaars lip, kinderen missen hun thuisgebleven ouder en de invulling van een vakantie verschilt.

Zet op zonnige dagen vooral je zonnebril op

23 juli 2021

Beschermt een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Uv-straling in zonlicht beschadigt niet alleen de huid, maar ook de ogen. "Uit een onderzoek dat we een paar jaar geleden hebben gedaan, bleek dat slechts zeven procent van de Nederlanders dit weet", zegt Elianne Wiersma van het Oogfonds. Zonlicht kan leiden tot uiteenlopende klachten en ziektes. "En zelfs blindheid."

Velen verlangen naar warmte én die komt er aan

16 juli 2021

Maar wat doet dat met ons lijf...

Niemand kan er omheen: het is zomer en het wordt warm. De een zal het verrukkelijk vinden, de ander verlangt stiekem naar sneeuw, maar iedereen moet er even doorheen. En dat gaat net even wat beter als je weet wat warmte met je lichaam doet.

Fietsen doen we graag, maar e-bikes zorgen voor veel ongelukken

16 juli 2021

Aantal dodelijke ongelukken neemt toe

Steeds meer mensen kopen een e-bike in plaats van een gewone fiets. Tegelijkertijd neemt onder ouderen het aantal dodelijke fietsongelukken toe.

Reizen en corona: is mijn vakantieland toegankelijk?

25 juni 2021

Op deze pagina vind je in één oogopslag voor 24 vakantielanden of deze reizigers toestaat

Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op het gebied van vakantie. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan afwijken van de bepalingen van het desbetreffende vakantieland.

Wat is er aan de hand als je je niet lekker voelt na een coronavaccinatie?

25 juni 2021

Soms krijg je last van bijwerkingen

Dat is een teken dat je lichaam leert om zich te verdedigen tegen het coronavirus. Na de prik kun je je even niet lekker voelen. Dit kun je verwachten.

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts…

25 juni 2021

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een overgevoeligheid voor stuifmeel of pollen van planten, grassen of bomen. Vooral tijdens de bloeiperiode geven ze klachten.

Tropische temperaturen, dus hoogste tijd voor een verkoelende Mojito

18 juni 2021

En die maak je zo...

Mojito, de perfecte cocktail voor tropische temperaturen en zwoele zomeravonden. Wil jij deze wereldberoemde rumcocktail zelf maken? Zoals het écht hoort? En dus volgens de Cubaanse traditie? Dan zit je hier goed, want in dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je de perfecte originele Mojito thuis maakt.

De zomer in het vooruitzicht…

11 juni 2021

badmode 2021

Voor deze zomer zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmodecollecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als ouder heb je er weleens slechte dagen bij zitten…

11 juni 2021

Een flinke dip, of misschien is er zelfs sprake van een serieuze depressie

Dat kan consequenties hebben voor het gezinsleven. Hoe voorkom je dat je kinderen te lijden hebben onder jouw psychische gesteldheid?

De zomer maakt ons gezonder…

4 juni 2021

In de zomer kun je lekker het zwembad of de zee in duiken

In de zomer lijkt alles beter. De vogels fluiten, het is al lekker vroeg licht, de zon zorgt voor een beetje extra vitamine D en een fijne gloed op je gezicht. Maar… de zomer brengt nog een aantal voordelen met zich mee die goed zijn voor je gezondheid.

Bergense Studio Bodyvit gaat weer van start

4 juni 2021

Personal training al vanaf € 17,95 per training

Al jaren bewegen veel Nederlanders minder dan wenselijk is voor een gezond en fit lichaam, maar door de maatregelen die in de strijd tegen het COVID-19 virus zijn genomen, is dat nog minder geworden. Ruim 4,5 miljoen Nederlanders zijn sinds het begin van de pandemie minder gaan bewegen/sporten of zijn zelfs helemaal gestopt.

Dit zijn de landen waar je nu je vakantie al kunt reserveren

28 mei 2021

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje en rood hebben in het reisadvies

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerk

Dit worden waarschijnlijk de voorwaarden om straks op reis te kunnen

28 mei 2021

Waarom komt er een Europees vaccinatiepaspoort?

Deze zomer kunnen we op vakantie met een vaccinatiepaspoort, als het aan het kabinet ligt. Het bewijs gaat waarschijnlijk ook binnen Nederland gelden om toegang te krijgen tot theaters en sportwedstrijden. Hoe werkt het?

Bergenaren zijn dol op exclusieve auto’s

21 mei 2021

Na Ferrari bevestigt ook Lamborghini komst van een elektrisch model

Lamborghini komt in de tweede helft van dit decennium met een volledig elektrische sportwagen. Dat heeft CEO Stephan Winkelmann dinsdag bekendgemaakt. De Italiaanse sportwagenfabrikant volgt hiermee het voorbeeld van concurrent Ferrari, dat in 2025 met een elektrische auto komt.

Hoe jonger je bent als je stopt met roken, hoe groter de kans dat je lichaam goed herstelt

21 mei 2021

Gemiddeld mislukt het stoppen met roken zeven tot acht keer

Ongeveer 80% van de rokers wil stoppen. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je stopt, en wat zijn goede methoden om het vol te houden?

Is gelukkig leven een keuze?

14 mei 2021

Alles over mindful lifestyle

Hoe zou je leven er uitzien als je het in dienst van geluk, vrijheid, liefde en voldoening zou zetten? Hieronder vind je 12 stappen naar wat ik de 'mindful lifestyle' noem. Een simpele manier van leven die je helpt lichter en leuker te leven.

Ben je verslaafd aan multivitamines… Hebben die pilletjes nu wel of geen zin?

14 mei 2021

Hier lees je de fabels en feiten

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zette de meest opvallende fabels en feiten op een rij, hier een overzicht:

Het warme weer is in aantocht…

7 mei 2021

Dit zijn ze: dé bikinitrends voor 2021

Beter goed voorbereid dan dat je de boot mist - niet waar? De bikinitrends zijn dit jaar weer om hebberig van te worden. En nee: je hoeft er geen maatje 36 voor te hebben, deze swimweartrends zijn namelijk voor iédereen.

Hoe lui tuinieren de wereld een beetje beter kan maken

7 mei 2021

Onze zuiderburen geven inmiddels het goede voorbeeld

De tuin van morgen is meer dan gras alleen, maar dat hoeft volgens groendesigner Ellen Fiers niet noodzakelijk veel moeite te kosten mits een passend ecologisch ontwerp.

‘World Naked Gardening Day’ is op 5 mei

30 april 2021

Kleren uit... en hopen op warm weer

Mensen met groene vingers en behoefte aan naaktlopen, kunnen op deze dag hun lol op. Het is Internationale dag van het Naakt Tuinieren. Maar let op, als iemand aanstoot neemt aan je blote verschijning kan je worden aangehouden.

Op 4 en 5 mei hangen we de vlag weer uit, maar hoe is dat zo gekomen?

30 april 2021

Geschiedenis van de vlag én de regels (longread)

Op maandag 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Maar vanwege de coronasituatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.

Funshoppen is ver weg, maar winkels zijn blij met winkelen zonder afspraak

23 april 2021

Dat is een belangrijke stap voorwaarts", zegt de woordvoerder van de belangenorganisatie voor winkels

Winkeliers zijn blij dat winkelen op afspraak over ruim een week tot het verleden behoort. Brancheorganisatie INretail wil het demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond nog horen zeggen, maar gaat ervan uit dat de winkels vanaf 28 april onder voorwaarden weer opengaan voor klanten zonder afspraak.

10 wetenschappelijke weetjes over de liefde…

23 april 2021

Helpt liefde tegen pijn? Bestaat de perfecte partner?

1. Liefde als pijnstiller. Liefde kan pijn stillen. Hoe? Als iemand pijn ervaart en hij of zij kijkt naar zijn partner...

Jongeren kunnen lockdown niet meer aan, de rek is eruit…

16 april 2021

Meer dan de helft van de jongeren rapporteert mentale klachten

Gooi de samenleving weer open. Dat is de wens van steeds meer mensen. We zijn moe, moedeloos, de rek is eruit. "De lockdown lijkt z’n proportionaliteit te verliezen", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bezorgd. Het is tijd dat het kabinet de impact van de maatregelen meer laat meewegen, meent gedragsdeskundige Andrea Evers.

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

16 april 2021

De zomer lijkt momenteel ver weg, máár...

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer – weet jij vast wat we gaan dragen.

Hoe zit het nu echt met dat coronagedoe… Is het allemaal wel waar?

9 april 2021

Hoe complottheorieën zichtbaarder worden in Nederland

Agenten merkten het tijdens de avondklokrellen: hooligans komen normaal alleen om te knokken, maar nu voelden demonstranten zich als "de ridders op het witte paard", de laatste verdedigers van de waarheid.

Wat cafeïne en alcohol écht doen met je slaap…

9 april 2021

Gebroken nachten

We maken ons er (bijna) allemaal weleens schuldig aan: een glaasje rode wijn om lekker weg te kunnen dromen en een kop koffie om de ochtend fris te beginnen. Alcohol en cafeïne zijn nogal een geliefde consumptie, ook om ons te helpen bij het opstaan of juist om in slaap te kunnen vallen. Maar wat doen die middelen nu eigenlijk echt met ons? De impact van cafeïne en alcohol op onze slaap kan verrassend groot zijn, legt neurowetenschapper en schrijver van het boek 'Why we sleep' Matt Walker uit in deze TEDtalk. Om te beginnen met cafeïne. De stof die volop aanwezig is in je kop koffie, hoort bij de groep substanties die 'psychostimulantia' wordt genoemd. Dat stofje kan ons alerter maken, het geeft je een wakker gevoel. Maar naast dit positieve effect zijn er twee verborgen effecten gekoppeld aan cafeïne die je waarschijnlijk minder vrolijk maken.

Advertorial: Badmode en bikinitrends 2021

2 april 2021

De nieuwste bikini’s van 2021, elke dag opnieuw

Voor 2021 zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmode collecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als je al maanden op elkaars lip zit door corona… kun je dan nog lief zijn voor elkaar?

2 april 2021

Zeker! En wij hebben wat aangename tips om het weer een beetje leuker te maken thuis

Het zijn juist de kleine dingen die je relatie helemaal perfect maken.

Omgaan met tegenslagen: zeven strategieën

26 maart 2021

Het leven zit niet altijd mee. Juist wanneer het even tegenzit, leer je jezelf kennen

Leer beter om te gaan met tegenslagen, zodat je stabieler en rustiger in het leven staat.

Pasen in coronatijd, wat kan nog wel en wat niet…

26 maart 2021

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters, maar...

"Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Terug