Gemeente Bergen wil geen standplaats voor LOEMPI

Jeroen Klepper biedt tevergeefs gratis plek aan op privéterrein

Jeroen Klepper is boos. Zeg maar gerust: behoorlijk pissig. Pislink op de gemeente Bergen en op VVD-wethouder Marco Wiesehahn van Economische Zaken. Wat is het geval? Eind vorig jaar werd duidelijk dat Loempi, de mobiele Vietnamese verkoopwagen van Coen en Hoa, na 32 jaar moest verdwijnen uit het centrum van Schoorl. Coen en Hoa hadden de tender verloren om nog een kleine drie jaar één of twee dagen per week hun overheerlijke Vietnamese loempia’s te mogen verkopen.

De verontwaardiging was groot. Niet alleen bij de vaste klantenkring van Loempi, maar ook bij de bevolking uit Schoorl en Bergen. Zelfs de lezers van De Flessenpost kwamen in het geweer tegen de harde en kille benadering van de gemeente Bergen. Coen en Hoa maakten bezwaar en er kwam een gesprek met de wethouder.

Ondertussen mengde ook ondernemer Jeroen Klepper van Liberte NY style Bistro & Hotel zich in de discussie en kwam met een pasklare oplossing. Loempi mocht twee dagen per week vanaf het private parkeerterrein aan de Laanweg 1 in Schoorl zijn snacks verkopen. Probleem opgelost zou je denken? Nee dus! We spreken Jeroen Klepper op zijn terras van Soul Beach in Bergen aan Zee.

Jeroen, wat maakt jou nu zo verontwaardigd over de affaire Loempi?
“Nou, ten eerste dat geëmmer van de gemeente Bergen. We praten al bijna zes maanden over mijn plan om Loempi voor een periode drie jaar op het privéterrein naast mijn bedrijf zijn Vietnamese snacks te laten verkopen. Twee dagen per week en op de plek van twee parkeerplaatsen.

In eerste instantie was de wethouder erg meegaand en had begrip voor de situatie en het lot van Coen en Hoa. Omdat het bestemmingsplan zo’n ventvergunning  niet toestaat moest er een (tijdelijke) ontheffing worden aangevraagd.

Dat klinkt als een formaliteit?

“Dat dachten Coen en Hoa ook en hebben dus uiteindelijk op 17 mei 2023, nota bene op advies van de gemeente zelf, een aanvraag voor ontheffing bestemmingsplan ingediend.

Met als resultaat?
“Dan krijgen Coen en Noa een op 11 juli 2023 brief waarin direct wordt gemeld dat de omgevingsvergunning wordt geweigerd en dat ze een rekening krijgen voor het behandelen van de aanvraag. Hoekig communiceren is blijkbaar de nieuwe bestuursstijl? In de brief wordt daarna uitgelegd waarom het allemaal niet kan bij mij op het privéterrein. Ze zijn met een vergrootglas op zoek gegaan naar schijnargumenten om het te kunnen weigeren. Niet acteren naar de geest van de wet, maar naar de letter van de wet. Ze kunnen het wel, maar ze willen het gewoon niet..!”

De wethouder zegt dat het ten koste gaat van twee parkeerplaatsen en dat kan de lokale parkeerdruk in Schoorl niet aan? Bovendien staat er een fout in aanvraag m.b.t. tot de juiste dagen dat men wil verkopen?

“Welke parkeerplaatsen en welke dagen? Een volstrekt kolderieke argumentatie. Het zijn twee plekken die op een particulier terrein liggen. Die zijn voor mijn hotelgasten. Zo’n 25 (!) parkeerplekken voor zes hotelkamers Die twee parkeerplekken zijn slechts twee dagen per week bezet. Kijk, als je dan juridisch gaat muggenziften over de juiste verkoopdagen, dan wil je gewoon niet meewerken. Dan zet je al je ambtenaren in om bij Coen en Hoa een stok tussen de benen te kunnen gooien. Stuitend!”

De wethouder zei ook: “We moeten het eigen belang van één standplaatshouder wegen ten opzichte van het algemene belang waarbij we ook precedentwerking moeten voorkomen en recht moeten doen aan de belangen van inwoners en andere ondernemers”.

“Mijn hemel, dat zijn echt van die obligate oneliners uit een cursus communicatie voor bestuurders. Vooral er héél moeilijk bij kijken en dan zeggen dat het een zéér complexe beslissing is. Het belang van andere ondernemers? Wie dan? Dan heb je het dus eigenlijk over mij en het hotel en het private parkeerterrein? Nou, ik vind het prima als Loempi hier twee dagen per week komt staan! De belangen van de inwoners? Die inwoners van Schoorl ontneem je nu dus de mogelijkheid om twee dagen per week een heerlijke snack bij Loempi te gaan halen. Sorry hoor, maar dit is echt te stompzinnig voor woorden?”

Gemeente heeft angst voor precedentwerking?
“Weet je, de gemeente moet bang zijn voor de steeds grotere kloof tussen overheid en bevolking. Zo’n VVD-wethouder moet laten zien dat hij ballen heeft. Gewoon zeggen dat je voor Coen en Hoa een bijzondere uitzondering maakt. Geef er maar een draai aan. Coen en Hoa zijn cultureel erfgoed in ons eigen Madurodam Schoorl en een lichtend voorbeeld hoe je als vluchteling in Nederland integreert. “

De gemeente zegt wel te willen meedenken om een andere verkooplocatie voor Loempi te vinden?

“Nou, dat is dan nog iets… Vroeger stond op het Plein in Bergen een snacklocatie van Nico Tijmes. Op dat terrein zou een tijdelijke oplossing voor Coen en Hoa kunnen worden gevonden. Het is uiteindelijk maar voor drie jaar en tot die tijd wordt daar waarschijnlijk toch niet gebouwd..!

Hoe nu verder?
“Ik hoop dat de politiek dit oppikt? Dat er bij de 21 raadsleden voldoende ruggengraat aanwezig is om de wethouder tot inkeer te krijgen..!”

Foto: het ‘bijna altijd’ opgewekte Vietnamese echtpaar. Bron: NHnieuws.

Door: Rob van de Pas