Gemeente Bergen heeft een nieuwe kinderburgemeester

Tygo nam tijdens de vergadering het stokje over van Sophia Mourão Bakker die een jaar lang als kinderburgemeester actief was

Gemeente Bergen heeft een nieuwe kinderburgemeester

“Het lijkt mij leuk om met kinderen om te gaan en hun mening te weten. Én om met de burgemeester op pad te gaan”. De kersverse kinderburgemeester Tygo Fontijn, elf jaar jong en afkomstig uit Egmond-Binnen, sprak donderdagavond na zijn installatie met RTV80 TV. Dat gebeurde tijdens de raadsvergadering in sportcentrum De Beeck in Bergen.

Tygo nam tijdens de vergadering het stokje over van Sophia Mourão Bakker die een jaar lang als kinderburgemeester actief was. De jonge Egmonder ondertekende de acte die zijn functie voor het komend jaar officieel maakte. Ook zijn vader Niels, raadslid Liselotte Verwaaijen en Lars Voskuil zetten hun handtekening. Daarna overhandigde Sophia de ambtsketen aan Tygo.

In zijn eerste speech liet Tygo weten “heel erg zin te hebben om met ideeën en wensen van kinderen aan de slag te gaan”. “Om samen de gemeente Bergen nog beter en mooier te maken.”

De jonge Egmonder vindt de bijeenkomst, waarin hij oog in oog stond met de burgemeester, wethouders, raadsleden en persmensen, best spannend. “Maar uiteindelijk is het wel leuk om te doen”, liet hij RTV80 weten.

De kinderburgemeester wil opkomen voor de belangen van kinderen en heeft al wat ideeën. Zo wil hij dat de gemeente Bergen bij de voetbalkooi in Egmond-Binnen een waterpomp neerzet. “Kinderen gaan vaak weg omdat ze dorst hebben. En dan gaan ze gamen. Ik wil ze graag buiten houden.” Ook wil hij aandacht besteden aan bijvoorbeeld ouderen en het klimaat.

‘Wat minder buitenspelen’

Op de vraag of hij wel voldoende tijd heeft om hierover na te denken en regelmatig met de burgemeester of wethouder op pad te gaan antwoordt hij bevestigend. “Even wat minder buiten spelen dan maar…”.

Het eerstvolgende publieke optreden van Tygo is het geven van het startschot zondag van het sportevenement Rondje Bergen. Een andere klus is bijvoorbeeld zijn aanwezigheid bij de sinterklaasintochten in Bergen en Egmond-Binnen.

Ook de voormalige kinderburgemeester Sophia beleefde een mooie avond. Ze kreeg van Voskuil een boek met daarin foto’s die gemaakt zijn tijdens haar werk als kinderburgemeester. “Dat is een mooie herinnering.”

Ze kijkt blij terug op het jaar. “Ik vond de ‘lintersregen’ bijvoorbeeld heel bijzonder, mooi om de blije gezichten van de mensen te zien die een Koninklijke Onderscheiding kregen. Het was trouwens ook wel vermoeiend: ik moest een paar dagen achter elkaar vroeg opstaan. Ook was het leuk om bij de open dag van de brandweerkazerne in Bergen te zijn, dat was toen mijn eerste opdracht.”

‘Hamburgemeestersoverleg’

Overigens hoeft Sophia burgemeester Voskuil en het sfeertje van het kinderburgemeesterschap nog niet helemaal te missen. Ze maakt deel uit van het zogenoemde ‘hamburgemeestersoverleg’ waarin ze met Tygo en de eerste kinderburgemeester van Bergen – Thomas Meereboer – mag bijpraten in een restaurant in Bergen. “Dat is heel gezellig, echt waar.” (Foto’s: RTV80/ Herman van Kampen).

Bron: Mediapartner RTV80