Deel

advertentie

Geen woorden meer

Column: Kraantje

Geen woorden meer

‘Wat boffen alle werkeloze virologen toch dat ze snel van baan hebben kunnen wisselen. De laatste twee weken heeft het aantal Kremlinologen en geopolitieke duiders een duizelingwekkende groei laten zien. Mensen die geen notie hebben wie Anna Polotovskaya, Sergei Magnetisky, Boris Nemtsov,  Michail Khodorovski waren, die de namen Andrej Sacharov of Yelena Bonner niets zegt, die nooit kennis hebben genomen van Osip en Nadezha Mandelstam, Dostojevski, Tolstoi, voor wie Molotov Ribbentrop aan een hippe cocktail doet denken,  voor wie Detente, de Poolse Crisis, de Praagse lente, Perestrojka, de Helsinki Akkoorden, de OVSE en het INF verdrag  volstrekt onbekende begrippen zijn, wanen zich nu in het openbare en sociale media debat experts op het gebied van geopolitiek en oorlogsvoering.’

‘Op tv is het niet veel anders, de vaste stoelen voor corona-experts zijn nu ineens gereserveerd voor politicologen met af en toe een verdwaalde BN’er. En omdat het lichtere entertainment op een laag pitje staat, worden de werkeloze presentatoren ingezet om geld op te halen voor een hoogstaand doel.’ ‘Heel nobel allemaal, toch geeft het een vieze smaak in de mond als naderhand zal blijken dat al die leuke, spontane BN’ers die zich voor het goede doel inzetten dat – in tegenstelling tot de gulle donateurs – niet voor niets blijken te doen.’

‘Dat valt in verhouding nog mee, het kan altijd nog vele malen cynischer. Terwijl Vladimir Poetin zijn Commissaris voor Kinderrechten ontmoette, om wijzigingen in het adoptierecht te bespreken – zodat Oekraïense wezen door Russen kunnen worden geadopteerd – werd op hetzelfde moment een kinderziekenhuis inclusief kraamafdeling gebombardeerd.  Hoe kom je tot zoiets? Wat gaat er in zo iemand om?’

‘Van de week  las ik op Twitter een draadje van ene Walter dat misschien wel wat aanknopingspunten biedt: “In mijn woongroep heeft jarenlang een narcist gewoond. Was vreselijk. Hij kreeg altijd zijn zin, domineerde het huis en de hele groep viel uit elkaar. Maar uiteindelijk hebben we toch gewonnen en hem weg gekregen. Een paar dingen heb ik hiervan geleerd: een narcist denkt niet zoals normale mensen. Hem begrijpen kan eigenlijk niet. Je kunt z’n gedrag analyseren maar als je in zijn gedachten probeert te kruipen, ga je de mist in.
Je kunt met een narcist in gesprek gaan, maar niet mee onderhandelen. Onderhandelen betekent namelijk geven en nemen, een narcist kent alleen maar nemen. Wat hij als geven ziet, of frame ’t, is eigenlijk ook nemen; ik beloof je te slaan met mijn vuist in plaats van een stok, wat krijg ik daar voor terug? Hij liegt en beloftes zijn niets waard. Beschouw elke toezegging als een fabeltje.

Als je in gesprek gaat, doe dat om grenzen te stellen en ook alleen om grenzen te stellen. Ga niet in discussie, het moet een mededeling zijn. Wanneer – niet als, wanneer – hij een grens overschrijdt, direct aanspreken en daarbij weer nieuwe, strakkere grenzen trekken. Isoleer hem. Snijd stap voor stap alle vluchtroutes af. Zorg dat hij merkt dat alles wat hij probeert hem alleen maar verder in het nauw brengt. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk mensen aan boord krijgt, ook als dat mensen zijn die je niet zo aardig vindt.

De oplossing is dat hij opdondert. Andere oplossingen zijn altijd onderdeel van zijn spelletjes die hij uiteindelijk weer in zijn eigen voordeel draait. Hij moet gewoon weg, klaar. Alle overeenkomsten met ene Vladimir zijn op geen enkele wijze toevallig.”’

‘Het is alleen nog maar de vraag of met het verdwijnen van Poetin er iets gaat veranderen. Sec bekeken heeft Rusland in honderd jaar tijd driemaal hetzelfde regeringsstelsel gehad: monarchistisch, communistisch en neofascistisch, in de kern bleef het systeem onveranderd. Een voormalige spindoctor van het Kremlin zegt: “Als Poetins regime in elkaar dondert dan gebeurt dat in een dag en het daarop volgende regime zal exact hetzelfde zijn. Het zit hem in de aard van het beestje.”‘

‘Boffen wij dat we in een democratie wonen, wij kunnen een Vladimir gewoon wegstemmen.’ ‘Maar, dan moet je wel de moeite nemen om te gaan stemmen, met apathie kan je nooit iets veranderen, je moet je stem laten horen!’

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug