Deel

advertentie

Geen stem wijzer…

Column: JoMo

Geen stem wijzer…

Wat en wie moet je kiezen bij de provincie en het waterschap? Ik heb verschillende stemwijzers ingevuld en geprobeerd om een beetje uit het midden weg te blijven. Resolute keuzes dus, zou ik zo zeggen. Maar de teleurstelling volgt na het invullen van de laatste vraag. Bij de mij meest passende partij, althans volgens de achterliggende algoritmes, scoor ik ruim 60%, terwijl mijn laagste score net onder de 40% ligt bij partijen die mijn gedachtegoed minder delen. In feite vertellen deze vernuftige telmachines hetzelfde verhaal.

Er valt weinig te kiezen, het is allemaal één pot snot. Verstikt door stikstof, gehuiverd door bevingen en vermurwd door toeslagenaffaires. Tot slot verstomd en gladgestreken door Ruttiaanse verschoningstaal. Wat rest zijn pantoffel-beloftes en nietszeggende platitudes. Controledrift, risicomijding en een doorgeschoten bureaucratie hebben ons mooie land verlamd. Wij hebben onszelf geraffineerd vast georganiseerd en kunnen geen kant meer op. Zelfs onze zo gekoesterde democratie is al een beetje ‘woke’ aan het worden. Aldus ontstaat er ruimte voor de uiterst rechterflank, die de ‘sterke man’ naar voren zal schuiven, ook al is hij niet gekozen. En waar hebben we dat verhaal eerder gezien? Van de andere kant, zou het echt verschil maken als Poetin of Baudet dijkgraaf zou worden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier? Geen idee!

In onze dorpen is het niet anders; ook geen idee. Lang en uitputtend overleg na de gemeenteraadsverkiezingen, brachten ons uiteindelijk drie wethouders van buiten. Dit onverwacht inzicht van de gemeenteraad zou een periode inluiden van een splinternieuwe bestuurscultuur. Een thans veel gebezigd wezelwoord, waar je acuut kriebels van krijgt. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders komt niet meer voort uit de lokale partijen, die we met zijn allen gekozen hebben, maar uit gepokt en gemazelde bestuurders van elders, die het politieke vak tot in de nerven beheersen. Zij kennen als geen ander de wet- en regelgeving alsook de richtlijnen, de verordeningen en te volgen procedures. Zij zullen er dus wel voor waken om hun creativiteit, zo zij die mochten bezitten, de vrije loop te laten, laat staan besluiten te nemen.
Het resultaat daarvan wordt nu na een jaar pijnlijk zichtbaar. Er gebeurt in onze gemeente helemaal niets. Los van het voltooien van enkele lopende projecten is het lamlendig stil in onze dorpen. Het college van externe bestuurders wacht rustig af totdat de raad in gezamenlijkheid een plan heeft bedacht. Pas als dat klaar is, komt zij in actie. Maar er ligt een raadsbreed akkoord om vooral te werken aan de bestuurscultuur en bedenk daarbij dat de raad primair een controlerende taak heeft. Aan plannen maken komt men helemaal niet toe, laat staan aan de uitvoering. Het duale stelsel, waarbij de wethouder los functioneert van zijn politieke achterban is al geen succes gebleken, maar met het raadsbreed akkoord en een aantal technocraten van buiten in het college, is het laatste beetje democratie uit de Bergense politiek wel verdampt.

Dan hebben we het nog niet over de ergste hindermacht gehad, namelijk de volstrekt overbodige provincie. Daar wordt het programma waarop bestuurders zijn gekozen nagenoeg genegeerd. Neem nu Cees Loggen, die daar al vijftien jaar rondloopt en onze gedeputeerde is voor Wonen en nog een paar andere dingen. Een begripvol bestuurder met een luisterend oor, die elk initiatief glansrijk van tafel lult. Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Dus wie en wat krijgt straks een rood bolletje bij zijn naam? Geen idee!

Ruim zestig jaar hebben we kunnen genieten van de wederopbouwarchitectuur van Jaap Bakema. Eindelijk mogen we er afscheid van nemen. Wat zullen we dit gedrocht gaan missen. Van de ontstane leegte wil men een horecaplein maken in plaats van als de wiedeweerga de realisatie van de nieuwbouw van het gehele Plein van Dreef tot Breelaan ter hand te nemen. En zo kun je nog wel een aantal mooie projecten noemen die maar blijven hangen in de zo bewierookte nieuwe bestuurscultuur.
Wellicht verkwikkend als raad en college een verlaten klooster in een eenzame landstreek gaan opzoeken om de stilte die zij zo behagen te cultiveren. Mediteren op een zelf gepunnikt kleedje, honingzoete geurkaars aan, kikkererwten en rode bietjes met zilvervliesrijst in een houten kommetje. Elkaar daarbij intens en gewetensvol in de ogen kijken om tenslotte de vraag te beantwoorden: waartoe zijn wij op aarde en wat is de zin van dit leven? En dan tot de slotsom komen dat de ultieme leegte al dicht tegen de verlichting aanzit.

De leegte op het Plein zul je bedoelen….

JoMo

advertentie

Meer 'Politiek':

Dialoogtafel over Bergens duingebied: is er een zaadje geplant?

31 maart 2023

De dialoogtafel die werd opgezet op initiatief van de raad van Bergen mag best een succes worden genoemd

Niet dat iedereen het aan het eind van de avond met elkaar eens was, maar de aanwezigen hadden tenminste wel - ongestoord - hun verhaal kunnen vertellen en kunnen aanhoren wat 'die anderen' eigenlijk precies vonden en waarom.

Nieuwe regels geheimhouding per 1 april van kracht

31 maart 2023

Mogelijkheid tot optreden tegen schenden geheimhoudingsplicht...

In de Gemeentewet staan de regels over besloten raadsvergaderingen en het opleggen van geheimhouding. Per 1 april zijn nieuwe bepalingen voor geheimhouding van kracht, deze volgen uit de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur.

CDA tegen slechts twee in plaats van acht woningen!

31 maart 2023

Gemiste kans...

De raad van de gemeente Bergen was gisteren bijeen om een besluit te nemen over een nieuw bestemmingsplan voor de locatie Duinweg 21 te Schoorl. Daarmee is het mogelijk om op de locatie twee woningen te realiseren in de rijksmonumentale bollenschuur in combinatie met een nieuwe vrijstaande woning aan de zuidzijde van het perceel. Het oude bestemmingsplan staat acht woningen in de schuur toe.

Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen

31 maart 2023

Wie kan het aanvragen...

Mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen nu terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit landelijke noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds Energie is er om te voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen.

Gemeentediensten gesloten

31 maart 2023

Op tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag

Op 10 april (tweede paasdag), 27 april (Koningsdag), 18 mei (Hemelvaartsdag) en 29 mei (tweede pinksterdag) zijn het gemeentehuis (inclusief balies en receptie) en onze milieustraten gesloten. Ook de milieustraten in de buurgemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn die dag dicht. Wij zijn op die dagen alleen telefonisch bereikbaar.

Klanten van Zaffier met bijstandsuitkering krijgen voortaan de individuele inkomenstoeslag automatisch

24 maart 2023

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor inwoners die al minstens drie jaar van een minimuminkomen leven

Wetten en regels kunnen ingewikkeld zijn. Dat geldt ook voor veel inwoners in een financieel kwetsbare situatie. Hierdoor maken zij niet altijd gebruik van inkomensvoorzieningen waar ze wel recht op hebben.

Start werkzaamheden vernieuwing Paddenpad in Bergen

24 maart 2023

Tijdens het inloopspreekuur zijn de projectleider en aannemer aanwezig om u meer te vertellen over de planning...

Op dinsdag 11 april starten de werkzaamheden voor de vernieuwing van het Paddenpad (het fietspad tussen de Meerweg en de Sluislaan) in Bergen. Deze werkzaamheden duren naar verwachting (afhankelijk van het weer) drie weken. Het Paddenpad moet vernieuwd worden omdat het niet meer veilig en van slechte kwaliteit is.

Tegemoetkoming energiekosten MKB en verenigingen in de gemeente Bergen

24 maart 2023

De TEK is open van 21 maart tot en met 2 oktober 2023

Gaat minimaal zeven procent van de omzet naar energiekosten, dan komen bedrijven en wellicht verenigingen en stichtingen in aanmerking voor de landelijke Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Via deze regeling wordt een deel van het bedrag dat meer wordt betaald voor energie teruggestort.

Pop-up galerie Klein Zwitserland moet mogelijk plaatsmaken voor Oekraïense vluchtelingen

22 maart 2023

De gemeente is hierover in gesprek met de eigenaar van het pand...

Er is volgens burgemeester Lars Voskuil meer capaciteit nodig om Oekraïners in de gemeente onderdak te bieden. Op dit moment zitten er zo'n 350 vluchtelingen in hotels, pensions en bij mensen thuis in tuinhuizen en vakantiewoningen.

Bergen in de media: hoteliers blijken zonder medeweten van gemeenten te worden benaderd voor asielopvang

23 maart 2023

Burgemeester Lars Voskuil: "wanneer gemeenten en inwoners ’voor het blok worden gezet’ zal dit eerder leiden tot weerstand dan draagvlak"

Hoteleigenaren in Noord-Holland Noord worden geregeld benaderd door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) om vluchtelingen onderdak te bieden.

Leden BBC stemmen unaniem tegen tekenen ‘VVGB’ Dorpsplein Bergen

17 maart 2023

Op korte termijn alle partijen bijeen brengen om zo spoedig mogelijk te komen tot een eerste aanzet voor een totaalplan voor Bergen Centrum

De algemene ledenvergadering van de Bewonersverenging Bergen Centrum heeft met een motie de gemeenteraad van Bergen opgeroepen om géén zogenaamde ‘Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) af te geven voor de bouwplannen voor Dorpsplein Bergen.

Gemeente Bergen ondertekent Woondeal 2.0 NH Noord voor meer én betaalbare woningen

17 maart 2023

In 2030 moeten er maar liefst 40.000 nieuwe woningen bijkomen...

Afgelopen woensdag zette wethouder Yvonne Roos-Bakker (Ruimtelijke Ordening en Wonen) namens gemeente Bergen haar handtekening onder de Woondeal 2.0 Noord-Holland Noord voor meer én betaalbare woningen.

Dialoogtafel over duingebied

17 maart 2023

Deze avond vindt plaats op 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de raadzaal in De Beeck

Ons mooie duingebied ligt vele inwoners en organisaties na aan het hart. Vanuit die gedachte organiseert de gemeenteraad op 28 maart een dialoogtafel. U kunt deze bijeenkomst live volgen via www.raadbergen-nh.nl.

Start renovatie Hoeve Overslot Egmond aan den Hoef

17 maart 2023

De renovatie duurt ongeveer een jaar...

De gemeente wil van het Slotkwartier een aantrekkelijk gebied maken, waar de belangrijke geschiedenis van deze locatie en de betekenis ervan tot leven wordt gebracht. Omdat Hoeve Overslot een Rijksmonument is, is er in de voorbereiding van de restauratie intensief contact geweest met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Verder is er afgestemd met de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit. In juni vorig jaar verstrekte de gemeente de omgevingsvergunning.

Vandaag 18 geworden… en meteen stemmen (filmpje)

15 maart 2023

Kobe van der Laarse werd opgehaald door burgemeester Lars Voskuil

Vandaag werd Kobe opgehaald door burgemeester Lars Voskuil vanuit Egmond aan Zee. Ze wilde graag in Bergen stemmen en wel in 't Oude Raedhuys.

Minister (woningbouw) Hugo de Jonge en CDA-statenlid Dennis Heijen bezochten Bergen (filmpje)

14 maart 2023

Krachtige oproep: provincie moet voet van het woningbouw rempedaal halen

Ondernemers en bewoners van de gemeente Bergen luidden de noodklok over het tekort aan woningen in hun dorpen. Dat deden ze in de Ruïnekerk tijdens een CDA-bijeenkomst waarbij Noord-Hollands statenlid Dennis Heijen en minister Hugo de Jonge het woord voerden en vragen beantwoordden.

VVD-coryfee Ed Nijpels bezoekt *restaurant Merlet in Schoorl

10 maart 2023

Door: Rob van de Pas

Soms heb je van die bijeenkomsten die als een prachtige puzzel naadloos in elkaar vallen. Afgelopen woensdag 8 maart was er zo een. In sterrenrestaurant Merlet in Schoorl was Martin van Bourgonje gastheer voor de lokale VVD.

Ineke Aronds, “We zijn opgetogen dat dit grootschalige plan, een conferentiehotel met appartementen, van de baan is”

10 maart 2023

De gemeente Bergen is hard afgestraft voor...

Advocatenkantoor vanEijck/Heslinga heeft aangegeven dat de gemeente Bergen nu aan zet is voor een betere regeling in plaats van grote/kleine plannen.

Energiecoaches van start

10 maart 2023

Vraag een gratis energiegesprek bij de gemeente aan

Woningeigenaren in Bergen kunnen vanaf nu een gratis energiegesprek aanvragen met een energiecoach. De vrijwillige energiecoaches van de Noord-Hollandse Energiecoöperatie hebben onlangs een opleiding gevolgd, en staan klaar om hun dorpsgenoten tips te geven over energiebesparing in woningen.

Reactie Bergens college op uitspraak Raad van State inzake Hotel Nassau

8 maart 2023

De Raad van State geeft aan dat de gemeente een procedurefout heeft gemaakt

Het college heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Raad van State inzake Hotel Nassau in Bergen aan Zee vanmorgen. Het plan voorziet in het vervangen van het huidige hotel door een nieuw hotel met 60 hotelkamers en 21 appartementen.

College verleent omgevingsvergunningen Eyssenstein en Hotel Prins Maurits Bergen aan Zee

8 maart 2023

Bouw bijna zeventig recreatieappartementen Bergen aan Zee is stap dichterbij

Tot en met 12 oktober 2022 lagen de ontwerpbesluiten voor de vergunningen voor Hotel Prins Maurits en voor Eyssenstein Appartementen ter inzage. Hierop zijn vijf zienswijzen ontvangen. Deze zienswijzen zijn beantwoord in een Nota van Zienswijzen. Met het vaststellen van de Nota van Zienswijzen door het college zijn de vergunningen nu verleend. Het gaat om de omgevingsvergunningen om af te wijken van het bestemmingsplan en het aanleggen van een uitrit.

Centrum van duindorp Schoorl wordt vernieuwd

3 maart 2023

Uitvoering van de plannen zal naar verwachting vanaf 2024 plaatsvinden

Het centrum van het Noord-Hollandse dorp Schoorl staat aan de vooravond van een grootschalige vernieuwing. Er komen 150 nieuwe woningen, het aantal vierkante meters aan winkelruimte wordt teruggeschroefd.

Landelijke Opschoondag op 18 maart

3 maart 2023

Opschoonpakket krijgt u van de gemeente

De gemeente Bergen ondersteunt ook dit jaar weer van harte de Landelijke Opschoondag op zaterdag 18 maart.

Schoorl krijgt er zestien huurwoningen bij

3 maart 2023

Op het terrein van de voormalige Oosterkimschool aan de Bovenweg

Er komen zestien woningen bij in Schoorl. Kennemer Wonen laat twee blokken van acht huurhuizen bouwen op de plek van de voormalige Oosterkimschool aan de Bovenweg.

15 maart verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap

3 maart 2023

Verkiezingen: wat, wie en hoe?

Op wie kan ik stemmen?

Grensaanpassingen van het natuurnetwerk in Noord-Holland ter inzage

24 februari 2023

De grensaanpassingen liggen van 1 maart tot en met 11 april 2023 ter inzage

Om te komen tot een aaneengesloten natuurnetwerk heeft Noord-Holland een concept-besluit genomen over 61 verzoeken om de grenzen aan te passen.

Beter omgaan met mislukkingen in gemeenten…

24 februari 2023

Waarom mislukken projecten?

De faalpatronen van eerdere mislukkingen vormen een bron van kennis voor controllers en risicomanagers.

Bergense ondernemers… komt u ook mee discussiëren op 13 maart?

24 februari 2023

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in de Ruïnekerk

Maandagavond 13 maart komt Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, naar Bergen om in een speciale bijeenkomst in gesprek te gaan over woningbouw. Immers dorpen verschralen, voorzieningen vallen weg en een toekomst voor de jeugd is er nauwelijks.

Jeugdlintje aanvragen kan tot 1 maart a.s.

17 februari 2023

Helden tussen de 6 en 18 jaar die een bijzondere prestatie hebben geleverd, kunnen een jeugdlintje krijgen

Dit moet aangevraagd worden voor 1 maart 2023. Het lintje wordt dan met de lintjesregen rond Koningsdag uitgereikt. 

Update: herinrichting Schoorl-Centrum

17 februari 2023

We verplaatsen de informatieavond, die eerst dit voorjaar gepland stond, naar het najaar

Het centrum van Schoorl wordt opnieuw ingericht en vriendelijker en gezelliger gemaakt. We geven je graag een update over de laatste stand van zaken en nieuwe planning.

Wethouder Ernest Briët over het belang van inwonersparticipatie

17 februari 2023

“We moeten continu blijven zoeken naar mogelijkheden om inwoners te betrekken”

Wie op zoek gaat naar wat participatie precies betekent, komt uit bij termen als ‘het meedoen aan de samenleving’ of ‘alle vormen van beleid waar één of meer burgers bij betrokken zijn’.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug