Deel

advertentie

‘Géén ‘racistische’ kroepoek van de Lidl in Bergen’

Column: Rob van de Pas

‘Géén ‘racistische’ kroepoek van de Lidl in Bergen’

We hebben wéér een argument om geen Lidl in ons dorp te willen. En al helemaal geen Lidl op de plek waar vroeger de ABN AMRO stond, want die bank heeft een koloniaal slavenverleden en moet eerst maar eens ruimhartig met geld over de brug komen. Waarom geen Lidl in ons dorp?! De Lidl heeft namelijk een ‘racistische’ kroepoekverpakking in de schappen liggen.

Ik hoor u al denken: ‘Heeft Robbie de Wappie afgelopen week een behoorlijke klap van een linksdraaiende woke-molen gekregen en zit hij volledig klem in zijn prefrontale cortex?’

Karl Marxisten
Nee hoor, dit kroepoek-bericht kreeg vorige week bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 een bovengemiddelde hoeveelheid aandacht zodanig dat ik het graag met jullie deel en vanaf deze plek eens flink de kachel ga aanmaken met dat woke-geneuzel van de Karl Marxisten 2.0 en de oprukkende en ziekmakende cancelcultuur.

De Lidl verkoopt dus ‘racistische’ kroepoek! Althans, dat beweert de Rotterdamse Wesly Ye. Onze Aziatische Wes is van de Asian Raisins. Dit collectief bestaat uit voornamelijk Nederlandse Aziaten en streeft naar een inclusief Nederland vrij van racisme, xenofobie of racistische stereotypen. Zo staat het in ieder geval op hun website. Prima, ik vind het allemaal goed! In het verleden hebben de Asian Raisins  met succes geklaagd over andere producten. Trots wordt er bijvoorbeeld op de site gemeld dat de Action haar ‘Filipino-koekjes‘ een andere naam heeft gegeven.

Bamboehoedje
Er is dus bij  de ‘Aziatische Rozijntjes’ ophef ontstaan over de verpakking waarin kroepoek wordt aangeboden in de supermarkten van de Lidl. Op de zak is een stukje kroepoek te zien, afgebeeld met een oosters bamboehoedje (Nón lá) en een zwart hangsnorretje. Volgens het collectief is deze presentatie van Lidl ‘onvergeeflijk en bovendien een pijnlijke vorm van stereotypering’. Wesly is niet blij met de kroepoekverpakking. “Beeldvorming kan uitgroeien tot stereotype en uiteindelijk tot racisme”, kwezelt hij op NPO Radio 1.

Hoppa, daar gaan we weer! De woke wappies en kruisridders van de cancelcultuur bepalen voor u en voor mij wat wél en vooral wat níet mag worden gezegd of geschreven.

‘Nigga kisses’
Het begon al met de ‘negerzoenen en de jodenkoeken’. Het woord ‘neger’ is blijkbaar een black privilege?!  Als ik een gekleurde Flessenpost-columnist was geweest had ik zonder probleem ‘nigga kisses’ mogen schrijven. Maar ja, ik ben nu eenmaal een blanke Hollandse man en dan zit je al snel in het zuiltje  van ‘white privilege’. Dan moet ik vanuit mijn historisch bepaalde maatschappelijke voorsprong een  behoorlijke pas op de plaats maken en vooral politiek correct en heel nederig zijn.

Odekoeken
De jodenkoeken vinden hun historie in een recept van een joodse Amsterdamse bakker. Niet meer en niet minder. Om gezeik van de woke wappies te voorkomen, heeft fabrikant Davelaar de naam maar veranderd in ‘Odekoeken’. Het staat er niet maar het klinkt bijna het zelfde.

Witte chocolade, blanke vla, bruin brood, zwarte olijven? Ik durf ze bijna niet meer in mijn boodschappenwagentje te leggen. Voor je het weet, staat er zo’n politiekcorrecte pluis in je oren te schreeuwen als hij ziet wat je allemaal bij de kassa afrekent.

Opzouten dus!
Wokke Groente & Fruit in Bergen loopt inmiddels ook een groot risico dat de Lesbisch Veganistisch Praatgroep Aagtdorp een koopstaking zal uitroepen omdat de vleeskleurige winterpenen van onze groentemán niet als vleesvervanger mogen worden aangeduid.

Ik ga mijn boodschappen maar online bestellen en ná zonsondergang bij de buren laten bezorgen. O ja, het is niet helemaal duidelijk of Lidl inmiddels diep door het stof is gegaan vanwege deze ver-schrik-ke-lijke misstanden en de kroepoekverpakkingen gaat aanpassen.

Als dat gaat gebeuren, hebben ze ook nog eens slappe knieën en zoeken ze maar lekker een plekje buiten de grenzen van ons dappere en standvastige dorpje aan zee.
OPZOUTEN DUS!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug