Gecremeerde kroket kebap
Column: Kraantje
Gepubliceerd: 10 februari 2023
‘De winter was van korte duur deze week. Maar toch moest ik weer ’s ochtends de ruiten krabben en op mijn thuiswerkdag een extra dikke trui en skisokken aantrekken wilde ik in mijn tandje lager verwarmde huiskamer het aangenaam hebben. Tegelijkertijd realiseerde ik mij dat ik slechts last had van een luxeprobleem. Ik hoefde niet midden in de nacht op stel en sprong mijn huis uit, slechts gekleed in een pyjama terwijl buiten winterse temperaturen aanhouden.
De berichten en beelden die we de afgelopen dagen uit Turkije en Syrië voorbij zagen komen, zijn bijna niet te bevatten. Een wrange uithaal van moeder natuur om te laten zien dat het niet de hogere machten maar de oerkrachten zijn die de dienst uitmaken. Moet je je voorstellen dat je al boft als je een dergelijke ramp overleeft, maar voor de rest je hele bestaan weg is gevaagd.
‘Je kan niet alleen de natuur de schuld geven, het aardbevingsgebied is al eeuwenlang bekend met dit fenomeen, in 526 wordt al melding gemaakt van een alles verwoestende aardbeving in Antiochië, de huidige hoofdstad van de Turkse provincie Hatay.
Veel erger is het feit dat er in 2012 een Rampenwet was aangenomen, in de Turkse volksmond bekend als de Aardbevingswet, een soort belastingmaatregel. Er mocht alleen nog maar aardbevingsbestendig worden gebouwd. De staat kreeg zelfs ruimere bevoegdheden om in te grijpen. Door deze ramp is duidelijk geworden dat de fondsen die deze maatregel hebben opgebracht, niet gebruikt zijn voor het beoogde doel: aardbevingsbestendig bouwen.
Nog triester is het lot van de getroffenen in Syrië, die bovenop de ellende van een twaalf jaar durende burgeroorlog nu ook nog deze natuurramp over zich heen krijgen. Het getroffen gebied is opgedeeld in drie gedeelten met drie verschillende besturen, die elkaar vijandig bejegenen. De aangeboden hulp mag alleen onder toeziend oog van de Syrische regering worden verstrekt. Het woord ramp is niet eens een fatsoenlijke beschrijving van de situatie daar.
En vergeet ook niet dat de autoriteiten daar op een geheel andere wijze dan bij ons met kritiek omgaan. Toen in Turkije de eerste aanmerkingen op de gebrekkige hulpverlening aan de getroffenen werden geopperd, waren niet al te lang daarna Twitter en TikTok twaalf uur lang uit de lucht.
‘En dan hoor je af en toe zeggen dat we hier in een dictatuur wonen, waar je de mond wordt gesnoerd. Terwijl dat tegelijkertijd via Twitter, Facebook en andere sociale media de wereld in wordt gegooid, zonder dat dit soort uitlatingen ernstige gevolgen hebben voor de melders.’
‘Behalve als je gecremeerde kroket zegt, zei jij laatst.’ ‘Dat schijnt nu ook weer te mogen, zelfs zonder enige financiële consequenties. Maar je moet kroketten niet te vaak eten, en komende maandag al helemaal niet. Die dag is de Turkse pizza aan te raden, in Alkmaar gaat het (onder scholieren) welbekende eethuis Bodrum speciaal open. Het personeel komt vrijwillig helpen en de hele opbrengst gaat naar projecten in de getroffen regio.’ ‘Dat smaakt vast een stuk beter dan een gecremeerde kroket, die laat alleen maar een vieze smaak achter.’