Gastgezinnen gezocht voor muzikale toptalenten die optreden op IHMS Summer Academy

Voor een, twee of drie weken...

Wie een kamer over heeft én graag een keer internationaal toptalent over de vloer zou krijgen, die kan zich aanmelden als gastgezin voor de IHMS Summer Academy. Tijdens dit zomerse festival voor klassieke muziek, met lessen, masterclasses en overal in de regio, ontvangt International Holland Music Sessions (IHMS) toptalent uit de hele wereld. En dat talent overnacht bij mensen thuis.

Violisten, cellisten, pianisten: deze gasten brengen muziek mee en wel letterlijk. Tijdens de IHMS Summer Academy volgen de muzikale talenten lessen in Bergen en geven ze concerten in onder meer Bergen, Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard maar bijvoorbeeld ook in Castricum, Enkhuizen, Den Hoorn op Texel, Schagen, Schermerhorn en Warmenhuizen.
Flessenpost sprak erover met de directeur van IHMS, Perry Reitsma. “We komen veel gastgezinnen tekort”, vertelt hij. Waar het in andere jaren goed lukte om voldoende gastgezinnen te vinden, is dat nu niet zo. “Vandaar de oproep.”

Gastgezinnen kunnen zich melden bij coördinator Etty Postma. Zij kan ook precies uitleggen wat gastgezinnen moeten verwachten. “De leeftijd van de studenten varieert van 16-28 jaar, een enkele keer is een deelnemer nog jonger”, laat Reitsma weten aan Flessenpost. Het zijn niet zomaar studenten, ze komen van topopleidingen van over de hele wereld.

“We verwachten van een gastgezin dat men gastvrijheid verleent in de vorm van Bed&Breakfast, dus logies en ontbijt”, legt Reitsma uit. “En bij aankomst op zondag diner bij het gastgezin. Lunch en diner worden door de week en op zaterdag door IHMS verzorgd.” Voor gastgezinnen betekent het dat ze best wat persoonlijk contact met de studenten zullen hebben. Uiteraard krijgen de gastgezinnen ook toegang tot de concerten, zodat wie een kamer beschikbaar stelt aan een muzikaal talent, dat talent ook echt kan horen spelen.

Het is handig als de gastgezinnen in de buurt van Bergen wonen, daar volgen de studenten hun lessen. “Het uitgangspunt is dat de studenten zelf de schoollocatie kunnen bereiken, met de fiets of lopend”, vermeldt Reitsma. “Als het gastgezin een fiets ter beschikking kan stellen, dan zou dat fantastisch zijn.” Gastgezinnen kunnen ook helpen door de studenten van en naar de concerten te rijden, maar IHMS heeft daarvoor ook eigen vervoer beschikbaar.

Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden bij Etty Postma, via [email protected] Dit mailadres kan ook worden gebruikt voor vragen over de precieze voorwaarden en afspraken (foto’s: IHMS).

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.