Deel

advertentie

Ga je dit jaar op vakantie naar Spanje?

Dit zijn de regels van fooi geven...

Ga je dit jaar op vakantie naar Spanje?

Als je op vakantie gaat naar Spanje of zelfs als je daar woont, kan het geven van fooi een verwarrend onderwerp zijn. De gewoonten en regels voor het geven van fooi in Spanje verschillen namelijk van die in andere landen. Hieronder vind je een overzicht van wat over het algemeen de regels zijn, wat je wel en niet moet doen en over wat de recent populaire ‘Amerikaanse’ manier van fooi vragen is in Spanje.

De laatste weken wordt er veel gediscussieerd over het geven van fooi in de Spaanse horeca. Deze is tot stand gekomen nadat er een nieuwe trend is ontstaan waarbij de fooibedragen al op zijn Amerikaans op de rekening worden vermeld. De rekeningen tonen het totale bedrag zonder fooi, het bedrag met het gesuggereerde percentage (5, 8 of 10 procent) en zelfs de mogelijkheid om een ‘vrije fooi’ te geven. Sommige rekeningen vermelden ook nadrukkelijk dat al het geld bedoeld is voor het personeel, inclusief obers en koks. Op sommige rekeningen worden zelfs ‘emoji’-gezichten gebruikt die worden geassocieerd met de achtergelaten fooi, waarbij geen fooi geven wordt geassocieerd met een verdrietig gezicht, 5% met een lachend gezicht en 10% met een zeer blij gezicht.

Er zijn zoals altijd voor-, maar ook tegenstanders van deze manier van fooi vragen en geven. Veel klanten denken dat de fooi daarmee een vervanging wordt van het slechte salaris van de horecawerknemers. Anderen vinden het ongepast om bijna verplicht een fooi te vragen omdat de situatie in Spanje heel anders is dan in de Verenigde Staten.

Wat is normaal in Spanje?
Over het algemeen is het in Spanje niet gebruikelijk om grote bedragen aan fooi te geven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar een fooi van 15-20% van het totale bedrag verwacht wordt, ligt het percentage in Spanje veel lager. In restaurants is een fooi van 5-10% van het totale bedrag gebruikelijk als de service goed is. Dit is echter geen verplichting en het is volledig aan jou of je fooi wilt geven of niet. Het is belangrijk om te weten dat in Spanje de servicekosten meestal al inbegrepen zijn in de rekening. Dit staat dan vaak vermeld als ‘servicio’ of ‘pan y cubiertos’. Het is dus niet nodig om extra te betalen voor deze service.

Als je een drankje bestelt aan de bar, is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden als fooi. Dus als een drankje 3,60 euro kost, kun je het afronden naar 4 euro. Dit wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.
Het is ook belangrijk om te weten dat in Spanje het geven van fooi aan taxichauffeurs niet gebruikelijk is. Als je echter wilt afronden naar het dichtstbijzijnde hele bedrag, zal dit zeker gewaardeerd worden. Als je bijvoorbeeld 9,70 euro betaalt voor een taxirit, kun je dat afronden naar 10 euro.

Wat je niet moet doen, is het geven van te veel fooi. Hoewel het misschien goedbedoeld is, kan dat als onbeleefd worden beschouwd en kan het de persoon die de service verleent in verlegenheid brengen. Daarom is het altijd belangrijk om je te houden aan de gebruikelijke percentages.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat fooi geven in Spanje altijd een persoonlijke keuze is. Als je tevreden bent over de service, is een fooi geven een mooie manier om dit te laten blijken. Maar het is geen verplichting en het is belangrijk om je daar prettig bij te voelen. En dat geldt ook als je bij het betalen in Spanje geconfronteerd wordt met de rekening op zijn Amerikaans, dus met de bedragen met en zonder fooi.

Bron: www.spanjevandaag.com

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 35: geen zomerterras meer op het Ruïneveld, dan maar een winterterras…

15 september 2023

Wat elders kan, kan in Bergen ook?

Voor velen in ons dorp was de teleurstelling groot toen er dit jaar geen zomerterras op het Ruïneveld kwam.

Kom dit weekend fijn bij Het Hof dineren!

15 september 2023

Met de mooie weersvoorspellingen kun je ook lekker buiten zitten... culinair & cultuur

Ontdek vrijdag de schoonheid van Het Hof en proef de Hoftuin tijdens het kunstdiner. Een unieke dinerervaring, omringd door kunst & geschiedenis en begeleid door Tillie van der Poel.

Rondje horeca 34: Indische Foodfestival Pasar Kecil

8 september 2023

Ik ben een groot liefhebber van Aziatisch voedsel

Normaal gesproken schrijf ik alleen over culinaire onderwerpen en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen van Bergen. Maar tsja... dit keer toch even over onze directe buren in Alkmaar, want wij hebben nu eenmaal helaas nog geen Indisch Foodfestival.

Bergense horeca in de media: Soul Beach en Prince George genomineerd

8 september 2023

Soul Beach is in Bergen aan Zee het meest zuidelijk gevestigd en Prince George zit rechts op het strand in Camperduin

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

Rondje horeca 33: de tapjes kunnen weer open

1 september 2023

Bergen Live & Jazz&Sail van start

Vanavond start het fameuze muziek- én drinkfeestje in Bergen weer. Vorig jaar was het alleen op de vrijdag, maar dat waren nog de naweeën van corona.

Merlet Latin Night, Salsa & Zuid-Amerikaanse barbecue

1 september 2023

Dit jaar viert de sous-chef van Grand Café Bourgogne Nico Blanco zijn 5-jarig jubileum bij Merlet

Geniet van een avond met Spaanse tapas, Argentijnse klassiekers en gerechten van de barbecue. Latin Moves zal heerlijke salsamuziek verzorgen.

Rondje horeca 32: impressie van het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi (filmpje)

25 augustus 2023

Niet aan te slepen...

Afgelopen woensdag brachten we op een zonovergoten dag een bezoek aan het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi. Tout Bergen was aanwezig.

Rondje horeca 31: waarom ik Taverne Open Air zo’n fijn festival vind

18 augustus 2023

Zaterdag 26 augustus is het weer zo ver...

Eigenlijk ben ik dus helemaal geen festivalganger. Nooit geweest ook, want ben nu eenmaal niet zo'n muziekmens. En hoewel de line-up ook dit jaar weer geweldig is, kom ik voornamelijk voor de mensen, de gezelligheid én het lekkere eten.

Horeca in de media: vijf jaar geleden verkocht hij zijn chocoladebedrijf Dobla voor 150 miljoen euro en ging hij verder als investeerder

18 augustus 2023

Arthur Dontje en Herman Verhagen openen luxe beachclub Prince George in Schoorl

In april opende Arthur Dontje met zakenpartner en beste vriend Herman Verhagen een nieuw strandpaviljoen in Schoorl...

Rondje horeca 30: zomers weer in aantocht, dus hoogste tijd…

11 augustus 2023

...om bij een fijn strandpaviljoen in Bergen aan Zee neer te strijken

Wat dacht je van een bezoekje aan het nieuwe Soul Beach in het meest zuidelijke puntje van het strand in Bergen aan Zee? Je bereikt het of over het grote duin of via de hoofdafgang. Dat laatste is tien minuten wandelen langs de vloedlijn.

Jouw evenement bij Het Hof organiseren?

11 augustus 2023

Een 40-jarig huwelijk, verjaardagsfeest, high-tea, familiedag, babyshower, borrel of diner... de opties zijn eindeloos

Het Hof in Bergen betekent een en al heerlijckheid met het oog op cultuur, natuur, kunst en gastronomie. Een hoffelijke belevingsplek die voorziet in gastronomische hoogstandjes. Besloten privébijeenkomsten spreken hier tot de verbeelding in het prachtige monument.

Strandpaviljoens hebben het moeilijk deze zomer

4 augustus 2023

Maar... gelukkig komen Duitsers nog

De regenachtige weken in juli zorgen voor lege terrassen bij strandtenten. Maar weer of geen weer, de Duitse toerist blijft een trouwe klant.

Rondje horeca 29: ik heb hier zin in…

4 augustus 2023

Eten en drinken op de mooiste locatie die Bergen te bieden heeft

De Hoftuin (bij het oude Hof) bevindt zich op een idyllische plek, in een prachtige bosrijke omgeving en omhuld door beukenhagen. Het is een oase van rust en een betoverende plek om te zijn.

’Restaurant Loetje verslaat Van der Valk en McDonald’s met gemiddelde jaaromzet’

4 augustus 2023

Ook Loetje Bergen doet het goed...

Het nog immer vooral biefstuk serverende restaurant Loetje prijkt bovenaan de lijst van restaurantketens met de hoogste gemiddelde omzet per vestiging in ons land. Op de tweede plaats staat het Van der Valk restaurant en als derde eindigt het restaurant van Ikea, waar nog altijd Zweedse gehaktballetjes populair zijn.

Rondje horeca 28: nieuwe tearoom in Bergen (filmpje)

28 juli 2023

Bergen is weer een nieuw horecabedrijf rijker...

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij Elco van Banketbakkerij Roos. Daar waar eerder op de hoek Dorpsstraat-Ruïnelaan slagerij Patric Le Grand gevestigd was, is vanaf aanstaande maandag Tearoom Roos gevestigd.

Liefhebbers van Fruit de Mer… Opgelet!

28 juli 2023

Waar en wanneer: Beach Restaurant Prince George op woensdag 2 augustus a.s. 14:00-20:00

Een exclusief arrangement: rijkgevulde tafel met Fruit de Mer, brood met boter van De Boterfabriek en heerlijk luxe dessert.

Het herstel binnen de horeca komt voornamelijk door zelfstandigen…

21 juli 2023

Opgaande lijn na coronatijdperk

In 2020 daalde deze nog met 40 procent door de coronacrisis. In 2021 groeide de horeca licht. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Rekeningen.

Rondje horeca 27: New coffeeshop in town… (filmpje)

21 juli 2023

LOTZ koffiecorner op het Plein

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij de charmante Charlotte. Ze heeft afgelopen woensdag haar gezellige en sfeervolle coffeeshop op het Plein geopend.

Kom deze zomer naar Het Hof voor culturele events met diner

21 juli 2023

Met o.a. elke donderdag: het Filmdiner met Cinebergen

De aankomende zomerweken organiseert blooming diverse culturele events bij Het Hof.

Interview met Nico over zijn achtergrond en vijf jaar Merlet

14 juli 2023

Waarom u de Latin Night op 3 september zeker niet mag missen!

Waar liggen jouw roots?

Bergense horeca in de media: Garnalencocktail en gefrituurde brie: bij het Huis met de Pilaren in Bergen is al decennia niets veranderd

14 juli 2023

Ad Besseling werkt al 54 jaren in het Huis met de Pilaren dat nu zijn eigendom is

Nostalgie is ook niet meer wat het is geweest. Maar bij het Huis met de Pilaren in Bergen, waar de kelner-eigenaar al 54 jaar crépes en fruit flambeert en Boeuf stroganoff aan tafel bereidt, blijft altijd alles het zelfde.

Maak het jezelf makkelijk. Bestel een picknickmand bij Zilt in Bergen aan Zee

7 juli 2023

Het is dé tijd van het jaar om gezellig met het gezin of met de vriendengroep te gaan picknicken...

Hoe gemakkelijk is het dan om de rijk gevulde picknickmand slechts alleen te hoeven ophalen in plaats van alles zelf te regelen?! Daarnaast zit Zilt direct bij de strandafgang om daar eventueel de heerlijke picknick te laten plaatsvinden. 

Schoorl is een nieuwe horecazaak rijker, ‘WideWood’

30 juni 2023

Bij Widewood draait het om lekker én gezond eten...

Afgelopen donderdag 29 juni was het zover. De deuren van Widewood Schoorl konden eindelijk open. Welkom bij Widewood, een prachtige nieuwe zaak voor ontbijt, lunch en borrel in het hart van Schoorl.

Terugblik op een geweldig weekend met Heerlijk Bergen (filmpje en foto’s)

30 juni 2023

Een zonovergoten en druk bezocht culinair evenement

Na drie jaar (corona) kon dan eindelijk weer het Bergense culinaire feestje van start gaan.

Rondje horeca 23: Soul Beach, the place to be in Bergen aan Zee

9 juni 2023

Op de braai liggen onder andere een Butcher’s Steak en een sappige côte de boeuf langzaam te garen...

Een gezellige groep strandliefhebbers geniet aan een bourgondisch gedekte tafel vol mezzes uit het Midden-Oosten van een goed glas wijn. De haard brandt en er wordt gelachen en gekletst terwijl het avondzonnetje vrolijk naar binnen schijnt door de raampartijen rondom.

Whiskyproeverij in Schoorl in De Blinkerd

9 juni 2023

Wanneer: 24 juni a.s.

Menno`s Borrelhuis presenteert Whisky in het theater! Met de brand ambassador van Nederland, Tony van Rooijen, beleef je een virtuele rondreis naar Glenfiddich, waarbij je meer komt te weten over de historie en smaak van de desbetreffende brand.

Caféhouders geloven in toekomst bruine kroeg: ‘Bieden nog steeds huiskamer’

9 juni 2023

De toekomst van de bruine kroeg...

Liefst 575 cafés sloten er vorig jaar in Nederland, zo blijkt uit recent onderzoek van BoldData. Het bedrijf dook in de gegevens van de Kamer van Koophandel en signaleerde dat het aantal sluitingen weer wat hoger lag dan de jaren daarvoor.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug