Frans georiënteerd maar toch anders…
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 6 januari 2023
Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken!
Ik vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!
Bij het voorgerecht dronken wij een witte wijn uit de Bourgogne, een van mijn lievelingsgebieden. In de Bourgogne mogen alleen de witte druiven chardonnay en aligoté aangeplant worden en de rode pinot noir en gamay druiven. De rode wijnen zijn vaak fruitige wijnen met veel aroma. De witte wijnen zijn volle en vaak houtgelagerde wijnen, met uitzondering van het gebied Chablis. Dit gebied ligt ten noorden en los van de rest van de Bourgogne. In Chablis is één appellatie waar sauvignon blanc aangeplant mag worden: Saint-Bris. Uit de Saint-Bris komen frisse wijnen met wat exotische aroma’s.
Het gerecht waar ik deze wijn bij geschonken heb, was een trio van garnalen, die bestond uit een garnalencocktail, kroketje en garnalen piri piri. Een uitdaging qua wijn-spijs combinatie. Vooral de garnalen piri piri maakten het lastig om hier een mooie wijn bij te vinden, door de knoflook. De saint-bris was een erg mooie combi omdat de wijn fris, vol en exotisch is. Het zou kunnen dat jullie mij met een doosje onder mijn arm door Amsterdam hebben zien fietsen, ik heb deze wijn bij mijn vriendinnetje Saja gekocht, die werkt bij de wijnwinkel Bâtard (voorheen wijnhandel Koninginneweg). Een aanrader om eens binnen te stappen. Doe je de groetjes?
We vervolgden ons menu, na een tussenstop van pastinaakcrème zonder wijn, naar ossenhaas met rode wijnsaus of pepersaus met krieltjes en groente uit de oven. Vooral de sauzen zorgden hier voor de uitdaging. Hierbij dronken wij een wijn uit het gebied de Jura. Een rode wijn gemaakt van de trousseau druif. Trousseau geeft lichtrode wijnen met een fruitig aroma. Je zou ‘m kunnen verwarren met pinot noir, maar trousseau is veel krachtiger, mede te danken aan het hogere tanninegehalte. De Jura streek telt zeven gecontroleerde herkomstbenamingen. De oudste, en waarschijnlijk wel bekend voor jullie, is de AOC Arbois.
De Jura is ook een interessant gebied voor witte wijnen. De witte wijnen worden gemaakt van chardonnay en savagnin druiven en daar worden twee soorten wijn van gemaakt. De bloemige variant, die wordt gemaakt door een bijvultechniek om te vermijden dat de wijn in contact komt met zuurstof. En de traditionele variant waar het juist de bedoeling is dat de wijn in contact komt met zuurstof waardoor een laagje gist ontstaat op het oppervlak. Komt dat bekend voor? Dat kan! Bij sherry wordt deze techniek ook toegepast. Het gistlaagje noemen we flor.
Eindelijk zijn we aangekomen bij het dessert: kaas. Smullen!
In ons wijnkastje vonden wij nog wat flesjes van de edele druif gewurztraminer uit de Elzas. Afgelopen zomer hebben wij deze wijnen meegenomen vanuit Frankrijk. Een aromatische wijn met aroma’s van lychee en mango. Aromatische wijnen zijn ook perfect te combineren met gerechten uit de Aziatische keuken. De wijn is droog, maar door de rijke aroma’s zou je de wijn als zoet kunnen ervaren. Deze frisse, aromatische wijn met een volle body en een lange afdronk was een heerlijke afsluiting van een ontzettend geslaagde avond!
Ik hoop dat jullie ook genoten hebben van de kerstdagen en de daarbij behorende diners, borrels en gezelligheid.
Succes met dry january, ik sla ‘m nog effe over.
Proost!
Renée