Foto van de week… ‘Meteorologische cocktail’ zorgde voor een roerig weekje

Onweer boven Bergen

Foto van de week… ‘Meteorologische cocktail’ zorgde voor een roerig weekje

De lucht was afgelopen week warm en vochtig, een voorwaarde voor onweersbuien. Klik hier voor een compilatie: onweer en noodweer in Noord-Holland.

Daarnaast stond op de grond een zuidoostenwind, terwijl op grotere hoogte een zuidwestenwind waaide. Door dit verschil in windrichting ontstonden wervelingen, waardoor de onweersbuien een extra impuls kregen.

Die draaiing van de lucht zat vooral in de onderste kilometers. Typerend voor dit weer waren de valwinden, met snelheden van tot honderd kilometer per uur, die plaatselijk voor grote schade zorgden. Uit allerlei delen van het land kwamen meldingen over omgewaaide bomen en losgeraakte dakpannen.

De onstabiele lucht leidde ook tot tienduizenden bliksemontladingen. Daarnaast zagen mensen allerlei kleuren in de lucht ontstaan tijdens de buien. Dat komt doordat de hoeveelheid water in een wolk ervoor zorgt hoe licht gebroken wordt. Als die hoeveelheden verschillen, ontstaan verschillende kleuren. Ook de zonsondergang had invloed op het lichtspel.

De laatste keer dat Nederland te maken had met zulk noodweer was volgens de meteoroloog op 23 juni 2016. Zware onweersbuien zorgden destijds voor wateroverlast en wind- en hagelschade in met name het westen en zuidoosten van het land.

Foto: Gerry Hurkmans.

www.gerryhurkmans.nl

Klik op de foto voor een uitvergroting.
Bron: www.weeronline.nl