Foto van de week... De eerste sneeuwklokjes in en rond Bergen zijn alweer gespot

Eerste tekenen van het voorjaar steken de kop op

Foto van de week... De eerste sneeuwklokjes in en rond Bergen zijn alweer gespot

Januari en februari zijn de maanden van de sneeuwklokjes. Voor iedereen die uitkijkt naar het voorjaar geven ze alvast een sprankje lentebloei. Of dat ook betekent dat we nu geen winter meer krijgen, is natuurlijk zeer de vraag.

Hier vind je alle weetjes over dit eigenwijze bolgewasje.
De wetenschappelijke naam Galanthus nivalis is afgeleid van de Griekse woorden ‘gala’, dat melk betekent, en ‘anthos’, dat staat voor bloem; nivalis (Latijn) betekent sneeuw.

Er bestaan negentien soorten sneeuwklokjes en er zijn meer dan vijfhonderd cultivars bekend.

Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting.

Een van de vele volksnamen is ‘vroegopjes’.

Sneeuwklokjes zijn giftig, zowel blad, bloem als bol.

Naast het bolgewasje bestaat ook de sneeuwklokjesboom (Halesia carolina); deze bloeit echter pas vanaf half april met bloempjes die inderdaad op sneeuwklokjes lijken.

Als een sneeuwklokje zich op een plek goed voelt, wordt een bolletje al snel twee bolletjes en zo kan na verloop van tijd een mooi wit tapijt van tere bloemetjes ontstaan.

Een vrij onbekende manier om meer sneeuwklokjes op het erf te krijgen, is door zaaien.

Als de groene zaaddozen geel worden, iets opengaan en de steeltjes naar de grond buigen, wordt het tijd om te verzamelen. Zaai meteen en direct in de grond.

In de natuur helpen mieren een handje bij het verspreiden van sneeuwklokjes. Aan het zaad zit een ‘mierenbroodje’: een wit, zoet uitgroeisel dat mieren graag aan hun larven voeren.

Je kunt de pollen ook vermeerderen door ze te delen.

Geef sneeuwklokjes een plek waar ze in het voorjaar volop in de zon staan, maar de rest van het jaar in de schaduw. Een plek onder bomen of struikgewas is voor de bolletjes vaak ideaal.

Sneeuwklokjes maken maar kleine bolletjes, die snel uitdrogen. Plant daarom geen bollen in het najaar, maar koop dit bolgewasje ‘in het groen’. Bij voorkeur net na de bloei zet je de hele pol op de gewenste plek.

Sneeuwklokjes houden van een ‘rustige plek’. In de border zul je de grond regelmatig bewerken. Het sneeuwklokje staat liever op een plek waar je niet hoeft te graven of schoffelen.

Als je sneeuwklokjes in het gras wilt zetten, kies dan ook een plek met voorjaarszon en zomerschaduw, het liefst een plekje in een niet te dichte grasmat.

Laat het loof na de bloei staan tot het afsterft. Het gewasje haalt kracht uit het groen en zo heb je meer kans dat de bollen zich zullen handhaven en vermeerderen.