Agenda Cine Bergen t/m 19 januari

Final Portrait is een scherpzinnig en amusant portret van de beroemde Alberto Giacometti. In de fraaie documentaire De Rode Ziel van Jessica Gorter onderzoekt zij waarom veel Russen Stalin blijven verdedigen en anderen van hem kotsen. Daarnaast de speciale voorpremière van het krachtige Australische drama Sweet Country dat zich afspeelt begin van de vorige eeuw en de vraag opwerpt of gerechtigheid voor een Aboriginal anders is dan voor een blanke. En tenslotte nogmaals een weergaloze Juliette Binoche in Un Beau Soleil Intérieur, het op ware feiten gebaseerde Victoria and Abdul en de volledig geschilderde film Loving Vincent.

You Were Never Really Here (za 13 – 20:30 | di 16 – 20:00)
De fysiek indrukwekkende huurmoordenaar Joe krijgt de opdracht om de vermiste, minderjarige dochter van een bekend politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit de klauwen van een schimmig sekscircuit, raakt hij zelf echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak. You Were Never Really There is zeker een intense, heftige film, maar ook de poëzie en tederheid zijn alom aanwezig. De beklemmende sfeer wordt nog versterkt door een onheilspellende soundtrack van Jonny Greenwood en camerawerk dat Joe dicht op de huid zit. Die wordt fabelachtig sterk door Joaquin Phoenix vertolkt.

Final Portrait (vr 12 – 14:30 | ma 15 – 20:00)
Menig groot kunstenaar twijfelt aan zijn talent. Tevredenheid is altijd ver weg voor wie naar perfectie streeft. Dat is kort gezegd het centrale thema van Final Portrait van acteur-regisseur Stanley Tucci. Met een scherpzinnig en amusant portret van de beroemde Alberto Giacometti tot gevolg. Geoffrey Rush vertolkt de kunstenaar als een artistieke twijfelaar, ontrouwe echtgenoot en sarcast met droge humor.

Un Beau Soleil Intérieur (vr 12 – 20:00)
Juliette Binoche is weergaloos als de gescheiden moeder en Parijse kunstenares in haar obsessieve en romantische speurtocht naar de ware man.

Victoria and Abdul (zo 14 – 11:00)
Op ware feiten gebaseerde film over de vriendschap van koningin Victoria aan het einde van haar leven met een ‘gewone’ Indiër. Regisseur Stephen Frears laat Judi Dench als Victoria excelleren.

De Rode Ziel (zo 14 – 15:30)
Eind jaren ’80 vond slechts 8 procent van de Russische bevolking dat Stalin een groot man was. Volgens recente enquêtes is dat aantal nu gegroeid tot liefst 52 procent. De man die nota bene een schrikbewind voerde en miljoenen doden op zijn geweten heeft, wordt vereerd omdat hij de nazi’s heeft verslagen en van de Sovjet-Unie een wereldmacht heeft gemaakt. In haar documentaire laat Jessica Gorter beide partijen aan het woord: de voor- en tegenstanders. Met De Rode Ziel is zij erin geslaagd om een fascinerend journalistiek beeld te schetsen van het complexe land dat Rusland is.

Loving Vincent (zo 14 – 20:00)
De eerste volledig geschilderde film ooit brengt het werk van de geniale schilder tot leven in een verkenning van diens gecompliceerde bestaan en controversiële dood. Geniale film, als de schilder!

Sweet Country (wo 17 – 20:00)
Sweet Country is een weergaloos meesterwerk van Australisch’ trots, regisseur, scriptschrijver en cameraman Warwick Thornton. Het ijzersterke acteerwerk in de adembenemende setting van het Australische landschap en de relevantie van het gegeven maken deze film tot een pareltje. Op de filmfestivals van zowel Venetië als Toronto viel Sweet Country dan ook terecht in de prijzen. Het verhaal speelt zich af rond 1920 in de outback (binnenland) van Australië en werpt de vraag op of gerechtigheid voor een Aboriginal anders is dan voor een blanke. Gaat ‘m zien, de film gaat pas in mei in officiële première.

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl.