Filmpje van de week: Een Russisch soldatengraf in Bergen

Plaatsnamen in Bergen als de Russenweg, het Slagduin en boerderij De Franschman herinneren nog aan de bloedige veldslag

Filmpje van de week: Een Russisch soldatengraf in Bergen

De Slag bij Bergen op 19 september 1799, was een Frans-Bataafse overwinning tegen de Britten en Russen, die enkele weken daarvoor in Noord-Holland waren geland om de voor de patriotten gevluchte Oranje-stadhouder Willem V in zijn macht te herstellen. Plaatsnamen in Bergen als de Russenweg, het Slagduin en boerderij De Franschman herinneren nog aan de veldslag. Ook de vele kogelgaten en inslagen in de Ruïnekerk van Bergen zijn nog een overblijfsel van de slag.

Ter herdenking aan de veldslag werd in 1901 het Russisch Monument in het centrum van Bergen geplaatst. Het monument, op de hoek van de Russenweg en de Notweg, heeft de vorm van een Russisch kruis. In vergulde letters staat hierop te lezen: “Ter eeuwige gedachtenis aan de Russische krijgers gevallen bij Bergen op de 8e en 21e september van het jaar 1799”. Volgens de Oranje-geschiedenisopvatting ging het immers niet om een invasie van buitenlandse legers, maar om een bevrijdingsoorlog.

Klik hier voor het filmpje. (3.38 min.)

Aan beide kanten waren de verliezen zwaar:

  • Brits: 6 officieren, 2 sergeanten en 109 soldaten dood; 43 officieren, 20 sergeanten, 2 drummers en 345 soldaten gewond; 22 sergeanten, 5 drummers en 463 soldaten vermist.
  • Russisch: 1741 soldaten en lage officieren en 44 hogere officieren dood of gevangengenomen; 1225 gewond, waaronder 49 officieren.
  • Frans en Bataafs: 3000 krijgsgevangenen, waaronder 60 officieren; 16 kanonnen buitgemaakt.

Bron: Studio John Meijer FILMS

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Filmpje van de week: Een Russisch soldatengraf in Bergen Filmpje van de week: Een Russisch soldatengraf in Bergen