Filmpje van de week: De Slag bij Bergen. De Vergeten Oorlog 1799

Inmiddels rond deze tijd van het jaar alweer twee jaar geleden

Filmpje van de week: De Slag bij Bergen. De Vergeten Oorlog 1799

In een periode van nog geen drie maanden tijd heeft een van de meest bloedige veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsgevonden met meer dan 20.000 gesneuvelden.

Klik hier voor het filmpje

Uit het verslag van twee jaar geleden:
Veel inwoners van Bergen en natuurlijk de bezoekers aan de provincie Noord-Holland hebben er nog nooit van gehoord. Maar weinig mensen zijn zich bewust dat in de hele provincie meerdere gemeenten te maken hebben gehad met deze korte, maar hevige oorlog. Tijdens De Slag bij Bergen in het weekend van 23 en 24 september komt De Vergeten Oorlog uit 1799 tot leven. In alle respect gaan we deze vergeten oorlog, dit belangrijk stuk erfgoed onder de aandacht van de jeugd en inwoners brengen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Wij zijn blij met een groot ‘leger’ aan vrijwilligers die het project mede vorm geven.

Soldatenbivak
Op vrijdag 22 september zetten Engelsen, Russen, Fransen en Bataven (Nederlanders) hun bivak op aan de Voert 15, net buiten Bergen*. De soldaten, allemaal re-enactors, hebben daar gedurende de voorbereiding van de De Slag bij Bergen hun onderkomen. Zij keren tweehonderd jaar terug in de tijd.
Zaterdag 23 september is er een geweldig evenement aan De Voert 15. Bezoekers zullen verbaasd zijn. Ze treffen niet alleen de soldaten aan, maar ook zo’n honderd gekostumeerde leden van de Historische Vereniging Bergen. Er wordt zelfs een historisch festivalhart ingericht. Het wordt één groot openluchtmuseum. De geur van hooi en de voorbereidingen voor het soldatenmenu zijn te ruiken. Oude ambachten herleven. Maar bovendien vertellen de soldaten van de Engels-Russische invasie hun verhaal. Bezoekers ervaren hoe zij zich voorbereiden op de nabootsing van De Slag bij Bergen.

Terug in de tijd
Waar het accent zaterdag op de locatie aan De Voert ligt, is zondag 24 september het centrum van Bergen aan de beurt. Bergen gaat terug in de tijd. In de vroege ochtend zorgen de kleurrijk geüniformeerde soldaten voor de opbouw rond de Ruïnekerk. Zij marcheren door het centrum van Bergen. In de middag wordt De Slag bij Bergen nagespeeld. Iedereen doet mee. Het internationale gezelschap re-enactors, maar ook de leden van de Historische Vereniging.

Om 14.30 uur stijgt de spanning. Er is tromgeroffel. De eerste schoten klinken. Kruitdampen trekken op en de soldaten trekken voorbij. De Slag bij Bergen is begonnen. De soldaten maken zich op voor de gevangenneming van de Russische generaal Hermann op het terrein van de Ruïnekerk. Bijzonder wordt de integratie van muziek vanuit de kerk bij dit evenement. Met 250 soldaten en 100 figuranten beleeft u dit stuk vergeten erfgoed.