Filmpje van de week: de oorlog is nooit weg…

De Bergense Cor en Hennie Sijpheer namen deel aan het verzet tijdens de bezetting

Filmpje van de week: de oorlog is nooit weg…

De vijf jaar durende bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog liet ook in Bergen haar sporen en littekens, verhalen en herinneringen na. KunstNetTV sprak met de drieënnegentigjarige Hanny van Amerongen en met Gerrit Sijpheer, zoon van de verzetstrijders Cor en Hennie Sijpheer.

Klik hier voor het indrukwekkende filmpje.

Foto: Duitse soldaten marcheren via de Bergerweg naar het centrum van Bergen.

Cor en Hennie Sijpheer namen deel aan het verzet tijdens de bezetting van 1940 tot 1945, samen met andere moedige Bergenaren. Op het helpen van Joodse onderduikers stonden zware straffen, maar ondanks dat gevaar nam de familie Sijpheer meerdere onderduikers in huis.
Cor Sijpheer schreef in de jaren zeventig zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op en op basis van onder andere deze herinneringen schreef auteur Chris Houtman het scenario en gelijknamige boek Oorlog aan Zee.

De Joodse onderduikster Hanny van Amerongen en Gerrit Sijpheer blikken terug op die spannende tijd. Wat herinnert Gerrit Sijpheer zich nog over de onderduikers aan de Notweg? Beiden waren nog jong tijdens de bezetting: Gerrit werd in 1942 geboren en Hanny was toen jaar toen in 1940 de oorlog uitbrak. Welke invloed had deze periode op kinderen die toen opgroeiden?

In de korte documentaire ‘De oorlog is nooit weg’ worden de interviews afgewisseld met historische beelden van Bergen tijdens de bezetting door de Duitsers en fragmenten uit de locatievoorstelling Oorlog aan Zee.