Filmpje van de week… Bergen na de sluiting van de horeca

Een schrikbeeld voor horeca en terras liefhebbers

Filmpje van de week… Bergen na de sluiting van de horeca

En opeens was daar het bericht: alle horeca in Nederland moest afgelopen zondag om 18.00 zijn deuren sluiten. Voor een toeristisch dorp als Bergen met zijn vele cafés en eetgelegenheden komt de klap hard aan. Voor de ondernemers, maar ook voor de vele honderden medewerkers waarvoor de toekomst ongewis is.

Klik hier voor een korte impressie.

Bergense horeca wacht ‘hele, hele pittige tijden’ na verplichte sluiting door coronavirus.

Het waren ongekende taferelen in de horeca zondagmiddag. Om 17.30 uur zaten mensen nog lekker op het terras of liepen ze een restaurant binnen om een hapje te eten. Enkele minuten later hoorden ze dat hun horecagelegenheid binnen een half uur zou sluiten.

Hoe het verder moet weet een Bergense ondernemer nog even niet. “Ik heb drie koks in dienst, dus we moeten ons maar gaan richten op het bezorgen. Op zich kan dat wel, maar er is zoveel onduidelijk. Gaan mensen massaal bestellen of niet. Ik ga eerst maar de boekhouder bellen, want ik weet echt nog niet wat we nu moeten gaan doen.”

Volgens een lid van Koninklijke Horeca Nederland loopt de horeca door het besluit een enorme klap op. “Het is een toestand die verschrikkelijk is. De horeca is een van de grootste werkgevers van Bergen. Ik hoop echt dat er een oplossing komt en dat op 6 april de deuren weer open kunnen.”

Donderslag bij heldere hemel
Vooral van de snelheid waarmee het allemaal is gegaan, zijn de ondernemers geschrokken. Het komt niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel dat de maatregelen zijn doorgevoerd, Maar hoe snel het gaat, is wel bizar.