Film over het leven van de Bergense componist Simeon ten Holt in aantocht

Een crowdfunding actie is opgestart en u kunt uw steentje bijdragen...

Film over het leven van de Bergense componist Simeon ten Holt in aantocht

Met de documentaire De eeuw van Simeon ten Holt zou één van Nederlands bekendste componisten eindelijk een eigen documentaire krijgen. De Bergense filmmaker Paul Hegeman kreeg volledige medewerking van de weduwe van Simeon ten Holt bij de toegang tot zijn archief.

Hier kunt u een donatie doen.

In 2023 werden van Ten Holt, die dat jaar 100 zou zijn geworden, meerdere unieke uitvoeringen georganiseerd. Natuurlijk hoort zijn bekendste werk – de Canto Ostinato – daartoe, maar zeker niet als enige. Het hele leven van de Bergense componist komt voorbij. Op 24 januari 2023, zijn 100e geboortedag, kwamen de feestelijkheden op gang met de onthulling van een standbeeld van Jeroen Henneman, een biografie van Arie Vuijk en tal van concerten.
De drijvende kracht achter al die activiteiten is Colette Noël, de vrouw met wie Simeon in 1988 trouwde. Zij richtte in 2015 de Simeon ten Holt Foundation op en is tegelijk een gids door zijn leven en werk.

Bergen en de kunsten
Zo zien we het sprookjesachtige huisje in Bergen (NH) waarin de componist zijn belangrijkste composities heeft geschreven. Hetzelfde huisje dat nu atelier is voor artists in residence. Het bood al onderdak aan jonge, getalenteerde componisten als Sarah Neutkens, Camiel Jansen en Joris Feiertag.
Maar ook komt de innige band van Ten Holt aan bod met gerenommeerde kunstenaars, zoals de dichter Gerrit Kouwenaar en de beeldend kunstenaars Constant Nieuwenhuys (bekend als Constant) en David Kouwenaar. Zijn magnus opus wordt uitgevoerd in de Bergense Ruïnekerk en het jaar wordt afgesloten met een concert in de Grote Kerk van Alkmaar.

Waarom doen we dit?
De reden voor deze crowdfunding is dat al het materiaal voor de documentaire nog de financiering ontbeert voor de gewenste professionele nabewerking. Dat gaat om een professionele geluidsnabewerking, kleurcorrecties van het beeld en het maken van een zogeheten DCP (Digital Cinema Pakket) voor vertoning in de Nederlandse filmtheaters.

Planning project en première
De komende tijd gaat de montage plaatsvinden, min of meer parallel met deze crowdfunding. Daarna volgt de afwerking. De première en het feestje van de film is gepland in oktober 2024, tijdens de Kunst 10Daagse (18-10- 2024 t/m 27-10-2024) in Bergen aan Zee.

Simeon ten Holt in het kort
Simeon ten Holt werd op 24 januari 1923 geboren in Bergen (Noord-Holland) en overleed 25 november 2012 in Alkmaar. Hij was een zoon van de schilder Henri ten Holt en Catharina Maria Cox. Als componist studeerde hij bij de evenneens Bergense componist Jakob van Domselaer en in Parijs bij onder andere Arthur Honegger en Darius Milhaud.
Behalve voor piano componeerde hij ook kamermuziek en electronische muziek. Vanaf 1954 heeft hij zijn verdere leven in Bergen gewoond.

Meer over Simeon ten Holt