Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout
Kooktijd 180 minuten
Gepubliceerd: 4 november 2022
Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.
Ingrediënten
4 plakken lamsschouder of lamsbout (150/200 gram)
3 eetlepels olijfolie
5 teentjes knoflook
2 sjalotjes
1 ui (grof gehakt)
1 wortel (grof gehakt)
1 selderijstengel (grof gehakt)
1 dessertlepelrozemarijn (fijngesneden)
2 takjesrozemarijn (garnering)
250 ml droge witte wijn
2-3 eetlepels bloem
naar smaak zout
naar smaak zwarte peper
Extra groenten
3 dl olie (neutraal)
1 courgette (grof gehakt)
1 aubergine (grof gehakt)
4 aardappels (in schil gekookt)
Yoghurt-muntsaus
250 gram yoghurt
snufje komijn
2-3 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
1 theelepel citroensap
1/2 teentje knoflook (geraspt)
8 muntblaadjes (fijngesneden)
peper & zout
kruidenzout
Kooktijd
180 minuten
Aantal personen
4 personen
Bereiding
Bestuif de plakken lamsbout met de bloem, zout en peper en bak deze goudbruin in een braadpan.
Bak de sjalotten en de knoflook glazig in het bakvet van het lam. Frituur de courgette en de aubergine tot ze een goudbruine kleur hebben en laat ze uitlekken of afkoelen in ijswater en bewaar de olie voor de aardappelen.
Vul de braadslede met alle groenten, het lam, de wijn en de rozemarijn en zout en peper, plaats in de oven circa 2,5 uur op 175 graden.
Meng alle ingrediënten voor de yoghurtsaus en bewaar in de koeling.
Meng alle ingrediënten voor kruidenzout.
Zodra het lamsvlees gaar is, snijd dan de aardappelen in delen van gewenste grootte en frituur ze goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met kruidenzout.
Bron: https://foodtube.nl
Klik op de foto voor een uitvergroting.