Facebook is een gevaar voor de samenleving

Ex-topman roept op te stoppen

Facebook bedreigt het functioneren van de maatschappij en doet er alles aan om gebruikers verslaafd te maken. Dat heeft ex-topman van Facebook Chamath Palihapitiya gezegd.

Tegenover studenten van de Stanford Graduate School of Business zei hij zich enorm schuldig te voelen over de bijdrage die hij heeft geleverd aan de groei van Facebook. Zelf gebruikt Palihapitiya Facebook nauwelijks meer, zo verklaarde hij. En zijn kinderen ‘mogen die shit niet gebruiken’.

Verscheurt

Hij voegde toe dat Facebook de sociale cohesie in onze samenleving verscheurt. “De op korte termijn gestoelde, door dopamine gedreven hang naar feedback onder gebruikers vernietigt de werking van de samenleving,” aldus Palihapitiya. Op deze manier verkruimelt volgens hem de samenleving en is er te veel ruimte voor het verspreiden van onwaarheden.

Geprogrammeerd

“Jullie hebben het zelf niet door, maar jullie worden geprogrammeerd,” waarschuwde hij. “Jullie moeten een besluit nemen hoeveel je wilt opgeven, hoeveel je van je intellectuele onafhankelijkheid wilt inleveren.”

De voormalig Facebook-topman roept mensen op helemaal te stoppen met sociale media.

Hij is niet de enige ex-medewerker van Facebook die kritiek heeft geuit. Voormalig productmanager Antonio Garcia-Martinez zei dat de internetreus liegt over zijn mogelijkheden om personen te beïnvloeden op basis van over hen verzamelde gegevens.

Bron: ANP