Extreme vorst in Bergense duinpan

Op een hoogte van 10 centimeter was een locatie tussen Bergen en Bergen aan Zee het koudst: het vroor er 18,8 graden

In twee duinpannen in langs de kust, waar de temperatuur op anderhalve meter hoogte en op 10 centimeter hoogte wordt gemeten, is gisterochtend zeer strenge vorst gemeten. Op een hoogte van 10 centimeter was een locatie tussen Bergen en Bergen aan Zee het koudst: het vroor er 18,8 graden. In de duinpan bij Castricum aan Zee, waar het op anderhalve meter hoogte -17,1 graden werd, was dat zelfs voor de tweede opeenvolgende keer. Daar vroor het ook gistermorgen al zeer streng, melden vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet.
In Egmond vroor het bij Wimmenum -16,1 graden. In de duinpan bij Santpoort daalde het kwik tot -15,23 graden en in de duinpan Camperduin koelde het af tot -14,71 graden.

Op een hoogte van 10 centimeter was de locatie Bol-2 (in het Bergense Bos, tussen Bergen en Bergen aan Zee) de koudste, met een minimumtemperatuur van -18,8 graden.  Het gebeurt wel vaker in heel koude nachten dat het in de duinpan op anderhalve meter ietsjes kouder wordt dan op klomphoogte. Mogelijk door de zanderige grond die de hele nacht zijn warmte blijft uitstralen. Zand geleidt namelijk goed de warmte die overdag wordt opgeslagen. Dat is een mogelijke verklaring.

Binnenkort is ook bekend hoe koud het er op een hoogte van anderhalve meter is. Pieter Bliek was vanochtend in de weer met het plaatsen van het station. Vrieskoujagers Bliek en Holvoet hebben een eigen netwerk van meetstations in duinpannen. Door hun bijzondere vorm, en omdat ze uit zand bestaan, herbergen duinpannen bijzondere microklimaatjes. Het kan er zeer warm, maar ook bijzonder koud worden. We hebben in Nederland geen officiële meetstations in duinpannen. Daarom hebben Bliek en Holvoet zelf meetstations geplaatst.

Foto: Pieter Bliek

Bron: www.weer.nl