Deel

advertentie

Extreme hitte lastig voor de Zuid-Europese wijnbouw

In Noord-Europa, met name Duitsland, België en Nederland ervaren wijnbouwers zowel positieve als uitdagende effecten als gevolg van klimaatverandering

Al meer dan een week teistert een extreme hittegolf het zuiden van Europa. Temperaturen in het zuiden van onder andere Spanje en Italië kunnen oplopen tot boven de 45 graden. Die hitte, samen met de droogte, doen de druiven geen goed.
Wijnboeren in Spanje bijvoorbeeld, bewaren de sherry in koele bodega’s. Het wordt steeds lastiger om die koel te houden, omdat de gemiddelde temperatuur steeds verder oploopt.

Het klimaat in Zuid-Europa, met landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje, staat bekend om zijn gunstige omstandigheden voor de wijnbouw. Echter, de toenemende klimaatverandering, met name de laatste jaren, heeft de wijnbouw in deze regio’s sterk beïnvloed en zal dit in de toekomst blijven doen. Tegelijkertijd hebben de opwarming van de aarde en veranderende weerspatronen een onverwachte verschuiving in de wijnbouw in Noord-Europa teweeggebracht.
En ja, er wordt ook wijn gemaakt in Nederland! In de afgelopen decennia is de Nederlandse wijnbouw sterk gegroeid en zijn er steeds meer Nederlandse wijngaarden te vinden.

EFFECTEN VAN KLIMAATVERANDERING IN ZUID-EUROPA
Hittegolven en droogte versnellen de rijping van druiven en beïnvloeden de oogst.
De zuidelijke regio’s van Italië en Spanje ondervinden negatieve gevolgen van hitte en droogte in de cruciale oogstmaanden.

Wijnbouw verplaatst zich langzaam naar het noorden
In Zuid-Europa worden wijnbouwers geconfronteerd met de toenemende impact van klimaatverandering. Hittegolven en droogte hebben een aanzienlijke invloed op de wijnbouw in landen zoals Italië en Spanje. Deze extreme weersomstandigheden versnellen de rijping van druiven, wat wijnproducenten dwingt om hun oogsttijden te vervroegen om het optimale evenwicht tussen suikers en zuren te behouden.
Met name in de cruciale oogstmaanden, augustus en september, lijden de zuidelijke regio’s van Italië en Spanje onder de negatieve gevolgen van aanhoudende hitte en droogte. Dit resulteert in lagere opbrengsten en mogelijk een verlies van kwaliteit voor hun wijnen.

Een ander probleem dat wijnproducenten in Zuid-Europa ervaren, is de moeilijkheid om dranken zoals sherry koel te houden in bodega’s vanwege de stijgende gemiddelde temperaturen. Sommige regio’s worden zelfs geconfronteerd met verwoestijning, waardoor de wijnbouw in die gebieden bemoeilijkt wordt.

Vanwege deze uitdagingen zien we een langzame verplaatsing van de wijnbouw naar het noorden, waar de omstandigheden gunstiger zijn geworden door de veranderende klimaatomstandigheden. Het is duidelijk dat klimaatverandering een cruciale rol speelt in het vormgeven van de toekomst van de wijnbouw in Zuid-Europa.

EFFECTEN VAN KLIMAATVERANDERING IN NOORD-EUROPA
Noord-Europa profiteert van een langer groeiseizoen en betere rijping van druiven, maar onvoorspelbare weersomstandigheden en droogte blijven een uitdaging.
Wijnbouwers in Noord-Europa experimenteren met nieuwe druivensoorten die beter passen bij het veranderende klimaat.

In Noord-Europa, met name Duitsland, België, Nederland en Zuid-Engeland, ervaren wijnbouwers zowel positieve als uitdagende effecten als gevolg van klimaatverandering. Enerzijds profiteren ze van een langer groeiseizoen en een betere rijping van druiven, dankzij de toename van het aantal zonuren.
Het aantal zonuren is een cruciale factor in de wijngaard omdat het direct van invloed is op het rijpingsproces van de druiven en daarmee op de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Zonlicht is essentieel voor snellere groei.
Hoewel wijnranken uit zaden kunnen groeien, worden ze meestal vermeerderd door stekken. In de eerste jaren na het planten richten wijnstokken hun energie voornamelijk op de ontwikkeling van het wortelstelsel. Deze gunstige omstandigheden hebben de kwaliteit van wijnen verbeterd en hebben wijnbouw in deze regio’s mogelijk gemaakt.

Echter, onvoorspelbare weersomstandigheden en droogte blijven een uitdaging voor wijnbouwers in Noord-Europa. Het veranderende klimaat kan leiden tot onverwachte weersfluctuaties, waardoor het kweken en oogsten van druiven complexer wordt. Daarnaast zorgt droogte voor verminderde waterbeschikbaarheid voor de wijnstokken, waardoor ze onder stress komen te staan en minder goede druiven kunnen produceren.
Om zich aan te passen aan het veranderende klimaat, experimenteren wijnbouwers in Noord-Europa met nieuwe druivensoorten. Ze zijn op zoek naar variëteiten die beter passen bij de veranderende omstandigheden en beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Deze aanpassingen zijn essentieel om de wijnbouw veerkrachtiger te maken en de kwaliteit van de wijnen te waarborgen in een wereld waarin het klimaat voortdurend evolueert.

KLIMAATBESTENDIGE WIJNDRUIVEN
In Zuid-Europa staan wijnboeren voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Als reactie hierop hebben ze oude, klimaatbestendige druivensoorten herontdekt en geherïntroduceerd. Deze druivensoorten hebben het voordeel dat ze beter bestand zijn tegen de toenemende hitte en droogte, waardoor ze een sprankje hoop bieden voor de sector.
Het herontdekken van deze klimaatbestendige druiven is echter geen gemakkelijke taak. Veel traditionele druivensoorten hebben een diepgewortelde historische en culturele waarde voor de wijnbouw in Zuid-Europa. Het vervangen van deze druiven kan daarom een uitdaging zijn, omdat wijnboeren de unieke eigenschappen en smaken van deze druiven willen behouden.
Door te experimenteren met klimaatbestendige druivensoorten hopen ze een duurzame toekomst voor de wijnbouw te waarborgen, terwijl ze tegelijkertijd de rijke tradities en erfgoed van de wijnproductie in stand houden.

DUURZAME INNOVATIE
Naast het aanpassen van teelttechnieken, is duurzaam waterbeheer van cruciaal belang om watervoorraden te behouden en niet verspillend te zijn. Wijnbouwers moeten water efficiënt gebruiken en technologische innovaties zoals precisielandbouw, drones en sensoren inzetten om de groei van druiven nauwkeurig te monitoren en de irrigatie precies af te stemmen op de behoeften van de planten.
Een andere belangrijke stap naar duurzame innovatie is het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, om de ecologische voetafdruk te verminderen. Door deze bronnen te benutten, kunnen wijnmakerijen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan een schonere omgeving.
Bovendien draagt het bevorderen van biodiversiteit in en rondom de wijngaarden bij aan veerkrachtige ecosystemen die beter bestand zijn tegen veranderingen in het klimaat. Het stimuleren van een diversiteit aan planten en dieren creëert een natuurlijk evenwicht dat de wijnbouw kan beschermen tegen mogelijke verstoringen door klimaatverandering.

Bron: https://www.domeinbergen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse truffel risotto

14 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano.

Welke wijn bij risotto al tartufo?

14 juni 2024

Een zuivere rode wijn met aardse smaken, donker en stijlvol...

Als de aarde wat natter is, gaan we op zoek naar de meest dure en gewilde vruchten van de natuur: truffels. Deze zwammen groeien onder de grond en zijn zeldzaam en kostbaar.

Bergense brouwer STOKED! en Brouwerij Egmond creëren samen een ‘collabs’ bier

14 juni 2024

Het bier is vanaf zaterdag 15 juni volop in de regio beschikbaar...

Brouwerij STOKED! uit Bergen en brouwerij Egmond hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bier te brouwen.

De belangrijkste maand voor de nog jonge wijngaard

7 juni 2024

Door: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid op achterstand gezet, de bodem is warm en vochtig… we zijn er helemaal klaar voor.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een klassieke Wiener schnitzel

7 juni 2024

De schnitzel is beetje ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje...

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht, maar niet gemakkelijk om perfect te krijgen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

31 mei 2024

Makkelijk te maken én super smaakvol...

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan gnocchi zowel bakken als koken. Deze pasta doet het eigenlijk goed bij alle soorten sauzen.

Wijn voorproeven in een restaurant: hoe moet dat eigenlijk?

31 mei 2024

Voortaan weet je precies wat je te doen staat...

Je bestelt een fles wijn in een goed restaurant, vervolgens komt de sommelier naar je toe zodat je de wijn kunt voorproeven. Wellicht ben je niet de grootste wijnkenner ooit en raak je (van binnen) lichtelijk van je apropos. Uiteraard nergens voor nodig.

Wat drink je het beste bij een Japanse ramen…

24 mei 2024

Deze fles wijn trek ik open bij zo’n dampende kom comfort

Het verschilt een beetje wat voor bouillon je eet natuurlijk. Zo zijn de zoutere bouillons als shoyu, shio en miso lekker met een frisse witte wijn zoals een riesling. Lees hier ons recept voor eenvoudige echte Japanse misosoep met ramen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Ramen, Japanse noedelsoep (foto’s)

24 mei 2024

Van oorsprong is het gerecht Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden....

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair. En... geloof mij, het is een delicatesse mits goed bereid.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Terug