Deel

advertentie

Extreme hitte lastig voor de Zuid-Europese wijnbouw

In Noord-Europa, met name Duitsland, België en Nederland ervaren wijnbouwers zowel positieve als uitdagende effecten als gevolg van klimaatverandering

Extreme hitte lastig voor de Zuid-Europese wijnbouw

Al meer dan een week teistert een extreme hittegolf het zuiden van Europa. Temperaturen in het zuiden van onder andere Spanje en Italië kunnen oplopen tot boven de 45 graden. Die hitte, samen met de droogte, doen de druiven geen goed.
Wijnboeren in Spanje bijvoorbeeld, bewaren de sherry in koele bodega’s. Het wordt steeds lastiger om die koel te houden, omdat de gemiddelde temperatuur steeds verder oploopt.

Het klimaat in Zuid-Europa, met landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje, staat bekend om zijn gunstige omstandigheden voor de wijnbouw. Echter, de toenemende klimaatverandering, met name de laatste jaren, heeft de wijnbouw in deze regio’s sterk beïnvloed en zal dit in de toekomst blijven doen. Tegelijkertijd hebben de opwarming van de aarde en veranderende weerspatronen een onverwachte verschuiving in de wijnbouw in Noord-Europa teweeggebracht.
En ja, er wordt ook wijn gemaakt in Nederland! In de afgelopen decennia is de Nederlandse wijnbouw sterk gegroeid en zijn er steeds meer Nederlandse wijngaarden te vinden.

EFFECTEN VAN KLIMAATVERANDERING IN ZUID-EUROPA
Hittegolven en droogte versnellen de rijping van druiven en beïnvloeden de oogst.
De zuidelijke regio’s van Italië en Spanje ondervinden negatieve gevolgen van hitte en droogte in de cruciale oogstmaanden.

Wijnbouw verplaatst zich langzaam naar het noorden
In Zuid-Europa worden wijnbouwers geconfronteerd met de toenemende impact van klimaatverandering. Hittegolven en droogte hebben een aanzienlijke invloed op de wijnbouw in landen zoals Italië en Spanje. Deze extreme weersomstandigheden versnellen de rijping van druiven, wat wijnproducenten dwingt om hun oogsttijden te vervroegen om het optimale evenwicht tussen suikers en zuren te behouden.
Met name in de cruciale oogstmaanden, augustus en september, lijden de zuidelijke regio’s van Italië en Spanje onder de negatieve gevolgen van aanhoudende hitte en droogte. Dit resulteert in lagere opbrengsten en mogelijk een verlies van kwaliteit voor hun wijnen.

Een ander probleem dat wijnproducenten in Zuid-Europa ervaren, is de moeilijkheid om dranken zoals sherry koel te houden in bodega’s vanwege de stijgende gemiddelde temperaturen. Sommige regio’s worden zelfs geconfronteerd met verwoestijning, waardoor de wijnbouw in die gebieden bemoeilijkt wordt.

Vanwege deze uitdagingen zien we een langzame verplaatsing van de wijnbouw naar het noorden, waar de omstandigheden gunstiger zijn geworden door de veranderende klimaatomstandigheden. Het is duidelijk dat klimaatverandering een cruciale rol speelt in het vormgeven van de toekomst van de wijnbouw in Zuid-Europa.

EFFECTEN VAN KLIMAATVERANDERING IN NOORD-EUROPA
Noord-Europa profiteert van een langer groeiseizoen en betere rijping van druiven, maar onvoorspelbare weersomstandigheden en droogte blijven een uitdaging.
Wijnbouwers in Noord-Europa experimenteren met nieuwe druivensoorten die beter passen bij het veranderende klimaat.

In Noord-Europa, met name Duitsland, België, Nederland en Zuid-Engeland, ervaren wijnbouwers zowel positieve als uitdagende effecten als gevolg van klimaatverandering. Enerzijds profiteren ze van een langer groeiseizoen en een betere rijping van druiven, dankzij de toename van het aantal zonuren.
Het aantal zonuren is een cruciale factor in de wijngaard omdat het direct van invloed is op het rijpingsproces van de druiven en daarmee op de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Zonlicht is essentieel voor snellere groei.
Hoewel wijnranken uit zaden kunnen groeien, worden ze meestal vermeerderd door stekken. In de eerste jaren na het planten richten wijnstokken hun energie voornamelijk op de ontwikkeling van het wortelstelsel. Deze gunstige omstandigheden hebben de kwaliteit van wijnen verbeterd en hebben wijnbouw in deze regio’s mogelijk gemaakt.

Echter, onvoorspelbare weersomstandigheden en droogte blijven een uitdaging voor wijnbouwers in Noord-Europa. Het veranderende klimaat kan leiden tot onverwachte weersfluctuaties, waardoor het kweken en oogsten van druiven complexer wordt. Daarnaast zorgt droogte voor verminderde waterbeschikbaarheid voor de wijnstokken, waardoor ze onder stress komen te staan en minder goede druiven kunnen produceren.
Om zich aan te passen aan het veranderende klimaat, experimenteren wijnbouwers in Noord-Europa met nieuwe druivensoorten. Ze zijn op zoek naar variëteiten die beter passen bij de veranderende omstandigheden en beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Deze aanpassingen zijn essentieel om de wijnbouw veerkrachtiger te maken en de kwaliteit van de wijnen te waarborgen in een wereld waarin het klimaat voortdurend evolueert.

KLIMAATBESTENDIGE WIJNDRUIVEN
In Zuid-Europa staan wijnboeren voor de uitdaging om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Als reactie hierop hebben ze oude, klimaatbestendige druivensoorten herontdekt en geherïntroduceerd. Deze druivensoorten hebben het voordeel dat ze beter bestand zijn tegen de toenemende hitte en droogte, waardoor ze een sprankje hoop bieden voor de sector.
Het herontdekken van deze klimaatbestendige druiven is echter geen gemakkelijke taak. Veel traditionele druivensoorten hebben een diepgewortelde historische en culturele waarde voor de wijnbouw in Zuid-Europa. Het vervangen van deze druiven kan daarom een uitdaging zijn, omdat wijnboeren de unieke eigenschappen en smaken van deze druiven willen behouden.
Door te experimenteren met klimaatbestendige druivensoorten hopen ze een duurzame toekomst voor de wijnbouw te waarborgen, terwijl ze tegelijkertijd de rijke tradities en erfgoed van de wijnproductie in stand houden.

DUURZAME INNOVATIE
Naast het aanpassen van teelttechnieken, is duurzaam waterbeheer van cruciaal belang om watervoorraden te behouden en niet verspillend te zijn. Wijnbouwers moeten water efficiënt gebruiken en technologische innovaties zoals precisielandbouw, drones en sensoren inzetten om de groei van druiven nauwkeurig te monitoren en de irrigatie precies af te stemmen op de behoeften van de planten.
Een andere belangrijke stap naar duurzame innovatie is het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, om de ecologische voetafdruk te verminderen. Door deze bronnen te benutten, kunnen wijnmakerijen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan een schonere omgeving.
Bovendien draagt het bevorderen van biodiversiteit in en rondom de wijngaarden bij aan veerkrachtige ecosystemen die beter bestand zijn tegen veranderingen in het klimaat. Het stimuleren van een diversiteit aan planten en dieren creëert een natuurlijk evenwicht dat de wijnbouw kan beschermen tegen mogelijke verstoringen door klimaatverandering.

Bron: https://www.domeinbergen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug