Deel

advertentie

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (8)

De Molenschuur: Zeebaars met coquilles, gerookte paling-beurre blanc, romanesco en knolselderijcrème

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (8)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.
Veel kookplezier.

De Molenschuur

Zeebaars met coquilles, gerookte paling-beurre blanc, romanesco en knolselderijcrème
4 personen

Ingrediënten
Zeebaars
4 zeebaarsfilets met huid
8 coquilles
12 roosjes romanesco
zout
peper

Gerookte paling-beurre blanc
80 gram roomboter
50 gram gerookte palingfilet
200 ml groentebouillon
100 ml kookroom
10 gram maizena

Knolselderijcrème
400 gram knolselderij (in blokjes van 1 bij 1 cm)
500 ml water
½ ui
1 teentje knoflook
40 gram witte chocolade (in stukjes gebroken)
35 gram roomboter

Bereidingswijze

Gerookte paling-beurre blanc
Doe de boter en de paling in een steelpan. Laat dit op laag vuur 15 minuten trekken zonder dat de boter bruin wordt.
Kook de groentebouillon samen met de room. Voeg, als dit kookt, de maizena toe en laat dit 5 minuten koken. Voeg de boter en de paling aan het mengsel toe en mix dit met de staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Knolselderijcrème
Breng het water met de ui, knoflook en zout aan de kook. Voeg de knolselderij toe en laat dit ongeveer 8 minuten koken. Giet af en vang het vocht op. Pureer de knolselderij met de chocolade en roomboter en voeg een scheutje kookvocht toe. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Zeebaars, coquilles en romanesco
Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook voor de romanesco. Snijd de zeebaars in 2 gelijke stukken en verhit een koekenpan met olie. Bestrooi de coquilles en zeebaars met zout en peper. Leg de zeebaars op de huid in de pan en druk deze een klein beetje aan. Leg vervolgens de coquilles erbij en bak deze 4 minuten op de huidkant en 2 minuten op de andere kant. Kook de romanesco ongeveer 5 minuten.

Optioneel
Gepofte cherrytomaat: 20 minuten in aluminiumfolie met een klein beetje roomboter, zout en peper op 180 graden in de oven.
Pastinaakchips: schil de pastinaak en gebruik een dunschiller om plakjes mee te maken. Zet een koekenpan op met een klein laagje olie. Verhit dit goed en bak hierin de pastinaakplakjes tot ze goudbruin zijn.

Tip van de chef: lekker met groenten en aardappeltjes.

Bergens Kookboek is nog steeds te koop bij de volgende verkooppunten:
Boekhandel Thomas
Organic Bergen
BonBonBike
Strandpaviljoen Noord
Bergerac
Bergen Binnen
Stadspaviljoen Noord
De Eerste Bergensche Boekhandel

Én natuurlijk online: https://bergenskookboek.nl/product/bergens-kookboek/

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

Hierdoor kwam de oogst uit op 9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug