Deel

advertentie

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.
Veel kookplezier.

De Lamoraal: Meatloaf
+- 8 personen

Ingrediënten:
1 kilo half om half gehakt
½ witbrood
2 witte uien
2 tenen knoflook
1 eetlepel tijmblaadjes
2 eetlepels peterselie
3 eetlepels melk
1,5 theelepel fijne mosterd
1 eetlepel worcestershire saus
peper en zout naar smaak
100 ml witte wijn

Ingrediënten saus:
100 gram chilisaus
50 gram tomatenketchup
25 gram fijne mosterd
10 gram worcestershire saus
honing naar smaak

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij het witbrood in grove blokjes zonder korst, doe in een mengkom, voeg melk toe en laat even wellen.
Hak de knoflook, ui en de peterselie fijn.
Doe de rest van de ingrediënten inclusief het brood, de knoflook, ui en peterselie bij het gehakt in de kom en kneed dit goed door elkaar.

Bekleed een cakevorm met bakpapier.
(tip: spoel de vorm even om met water, dan plakt het bakpapier beter en ligt het goed in de vorm).
Doe het mengsel in de cakevorm, druk stevig aan zodat er geen lucht tussen zit en zorg dat de bovenkant zo recht mogelijk is.
Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de meatloaf 30 minuten.

Maak intussen de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom en mix dit tot een gladde saus. Roer de saus nogmaals door voordat u deze over de meatloaf smeert.
Haal de vorm uit de oven en giet het overtollige vocht eruit.
Smeer de bovenkant van de meatloaf in met de saus (hou van de saus een beetje over voor de garnering) en bak het in 30 minuten af in de oven. Let op: als de saus begint te karameliseren zet de oven dan op 100 graden.

Haal de meatloaf uit de oven. Snij de meatloaf in plakken van circa 2 cm en garneer met de overige saus.

Tip van de chef: lekker met groenten en aardappeltjes.

Bergens Kookboek is nog steeds te koop bij de volgende verkooppunten:
Boekhandel Thomas
Organic Bergen
BonBonBike
Strandpaviljoen Noord
Bergerac
Bergen Binnen
Stadspaviljoen Noord
De Eerste Bergensche Boekhandel
Én natuurlijk online: https://bergenskookboek.nl/product/bergens-kookboek/

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

Hierdoor kwam de oogst uit op 9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Voor de liefhebbers: wijnfestivalagenda t/m de zomer van 2023

17 maart 2023

De beste wijnfestivals van Nederland, en op reisafstand van Nederland

Amsterdam Wine Festival. Wat kun je verwachten? Live bands en dj's, wijnspelen, workshops, wijnproeverijen en al je vragen stellen aan wijnboeren uit het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland worden in het zonnetje gezet. Waar?

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

Als het buiten fris is, ga dan eens lekker aan het winterbier!

3 maart 2023

Er is keus genoeg tegenwoordig...

Winterbier is een bovengistend bier met een sterk moutige smaak en de kleur kan sterk variëren van amber tot donker.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

Dit zijn de bijzondere foodtrends voor 2023

17 februari 2023

Zeewier, cannabis en mocktails (foto: Kelp)

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends. Wij zetten de populairste voorspellingen voor je op een rijtje.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Welke seizoensgroenten uit Nederland eet je in februari?

27 januari 2023

Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder...

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

13 januari 2023

Maar let op als je bier gaat meekoken...

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar

13 januari 2023

Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?

De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Dit jaar een keer zelf oliebollen bakken?

23 december 2022

Ook leuk om samen met de kids te doen in de kerstvakantie

Dit originele recept voor oliebollen gaat al heel wat generaties mee. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoudige bereidingswijze van dit recept.

Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve wijnwijzer

23 december 2022

Nooit meer een slechte wijn mee naar huis...

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit?

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Misschien wel het allerfijnste gerecht tijdens de kerstdagen…

9 december 2022

De klassieker... Beef Wellington!

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug