Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (7)
De Lamoraal Meatloaf +- 8 personen
Gepubliceerd: 13 mei 2022
Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.
Veel kookplezier.
De Lamoraal: Meatloaf
+- 8 personen
Ingrediënten:
1 kilo half om half gehakt
½ witbrood
2 witte uien
2 tenen knoflook
1 eetlepel tijmblaadjes
2 eetlepels peterselie
3 eetlepels melk
1,5 theelepel fijne mosterd
1 eetlepel worcestershire saus
peper en zout naar smaak
100 ml witte wijn
Ingrediënten saus:
100 gram chilisaus
50 gram tomatenketchup
25 gram fijne mosterd
10 gram worcestershire saus
honing naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij het witbrood in grove blokjes zonder korst, doe in een mengkom, voeg melk toe en laat even wellen.
Hak de knoflook, ui en de peterselie fijn.
Doe de rest van de ingrediënten inclusief het brood, de knoflook, ui en peterselie bij het gehakt in de kom en kneed dit goed door elkaar.
Bekleed een cakevorm met bakpapier.
(tip: spoel de vorm even om met water, dan plakt het bakpapier beter en ligt het goed in de vorm).
Doe het mengsel in de cakevorm, druk stevig aan zodat er geen lucht tussen zit en zorg dat de bovenkant zo recht mogelijk is.
Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de meatloaf 30 minuten.
Maak intussen de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom en mix dit tot een gladde saus. Roer de saus nogmaals door voordat u deze over de meatloaf smeert.
Haal de vorm uit de oven en giet het overtollige vocht eruit.
Smeer de bovenkant van de meatloaf in met de saus (hou van de saus een beetje over voor de garnering) en bak het in 30 minuten af in de oven. Let op: als de saus begint te karameliseren zet de oven dan op 100 graden.
Haal de meatloaf uit de oven. Snij de meatloaf in plakken van circa 2 cm en garneer met de overige saus.
Tip van de chef: lekker met groenten en aardappeltjes.
Bergens Kookboek is nog steeds te koop bij de volgende verkooppunten:
Boekhandel Thomas
Organic Bergen
BonBonBike
Strandpaviljoen Noord
Bergerac
Bergen Binnen
Stadspaviljoen Noord
De Eerste Bergensche Boekhandel
Én natuurlijk online: https://bergenskookboek.nl/product/bergens-kookboek/