Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (6)
Strandpaviljoen Zuid: Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc
Gepubliceerd: 6 mei 2022
Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.
Veel kookplezier.
Strandpaviljoen Zuid
Linzencurry met kabeljauw en beurre blanc
4 personen
Ingrediënten
720 gram kabeljauw
150 gram rode linzen
300 gram aardappelblokjes
1 ui
1 blik gepelde tomaten van 400 gram
9 gram rode currypasta
200 ml sterke kippenbouillon
200 ml kokosmelk
olijfolie
peper
zeezout
Beurre Blanc
100 ml droge witte wijn
1 sjalotje
100 ml kookroom
125 gram roomboter
koude boter
citroensap
Bereidingswijze
Linzencurry
Kook de aardappelblokjes beetgaar en laat afkoelen.
Snij de ui in blokjes, fruit aan in een beetje olie en voeg de currypasta toe. Voeg vervolgens de linzen, de bouillon, de kokosmelk en de gepelde tomaten toe. Breng dit aan de kook en laat het geheel zacht pruttelen tot de linzen net niet gaar zijn. Voeg nu de aardappelblokjes toe en warm deze even mee.
Serveer direct als de linzen gaar zijn.
Beurre blanc
Snijd het sjalotje in kleine blokjes, fruit in de pan en blus af met de witte wijn. Laat dit even inkoken tot de helft van de wijn is verdampt. Na het inkoken voeg je de kookroom toe, eventueel een snufje zout en vervolgens laat je het geheel weer inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Als laatste voeg je de koude boter en wat citroensap naar smaak toe. Zorg ervoor dat de beurre blanc niet meer kookt.
Kabeljauw
Terwijl je bezig bent met de linzencurry kun je alvast de kabeljauw in vier gelijke stukken snijden en bestrooien met een klein beetje peper en zeezout. Bak de vis in boter of olie aan beide zijden gaar.
Schep de linzencurry op een bord, leg de kabeljauw erop en maak het af met de beurre blanc.
Bergens Kookboek is nog steeds te koop bij de volgende verkooppunten:
Boekhandel Thomas
Organic Bergen
BonBonBike
Strandpaviljoen Noord
Bergerac
Bergen Binnen
Stadspaviljoen Noord
De Eerste Bergensche Boekhandel
Én natuurlijk online: https://bergenskookboek.nl/product/bergens-kookboek/