Deel

advertentie

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming

Exclusief voor de Flessenpost: wekelijks een heerlijk recept uit Bergens Kookboek (3)

Bergens Kookboek veroverde afgelopen jaar de straten van Bergen & Bergen aan Zee. Het kookboek met recepten van restaurants uit de omgeving is een groot succes. Exclusief voor de Flessenpost vind je hier elke vrijdag een recept uit Bergens Kookboek.
Veel kookplezier.

Roel van Oostrum – executive-chef – blooming
Gemarineerde zeebaars met zeewier-Hollandaisesaus, zuurdesemcroutons en zilte takjes

Ingrediënten
240 gram zeebaarsfilet (vraag de visboer om de graten en het vel te verwijderen)
fijn zeezout
60 gram tijgermelk
4 theelepels kaffirolie
zuurdesemcroutons
zilte takjes (bijvoorbeeld zeekraal, zeebanaan, zoutmelde of schorrekruid)

Hollandaisesaus
400 ml neutrale olie
200 ml witte wijn
200 ml witte wijn azijn
4 eidooiers
zout
witte peper

Bereidingswijze
Zeebaars
Snijd de zeebaarsfilet in blokjes en breng de vis op smaak met het fijne zeezout, witte peper uit de molen en een scheutje vetzuur tijgermelk. Laat de vis hierin ongeveer 10 minuten marineren.

Hollandaisesaus
Zet een kleine pan water op en laat het water rond de 90 graden worden, dus net onder het kookpunt. Zet het vuur hierna laag.
Doe de witte wijn, witte wijnazijn, eidooiers en een snufje peper en zout in een passende kom op de pan die op het vuur staat.
Klop dit eerst met een garde een beetje luchtig zonder te verwarmen, en als het voller van volume wordt, plaats de kom dan op de pan en zorg ervoor dat de massa al kloppend gegaard en maximaal luchtig wordt.
Als de saus te snel gaart (in dat geval zul je zien dat de saus aan de zijkanten van de kom blijft hangen) haal je de kom er even af en klop je koud verder tot het gaar is, dit kun je zien doordat de saus dikker geworden is. (Let op: je mag geen stukjes ei in je gerecht zien). Voeg nu de olie druppelsgewijs aan de luchtige massa toe in een roerende beweging met de garde. Proef en voeg eventueel nog een beetje zout toe. Serveer de Hollandaisesaus gelijk na bereiding. Opnieuw opwarmen gaat helaas niet.

Verdeel de zeebaars in vier gelijke delen, plaats een uitsteekvorm in het midden van het bord en dresseer hierin de tartaar.
Spuit de Hollandaisesaus eroverheen en garneer met de croutons en zilte takjes.
Giet de vetzuur kaffirolie om het gerecht.

Bergens Kookboek is nog steeds te koop bij de volgende verkooppunten:
Boekhandel Thomas
Organic Bergen
BonBonBike
Strandpaviljoen Noord
Bergerac
Bergen Binnen
Stadspaviljoen Noord
De Eerste Bergensche Boekhandel

Én natuurlijk online: https://bergenskookboek.nl/product/bergens-kookboek/

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug