Deel

Exclusief interview met vertrekkende fractievoorzitter van Gemeentebelangen, Annelies Annema

Door: Rob van de Pas

Exclusief interview met vertrekkende fractievoorzitter van Gemeentebelangen, Annelies Annema

Het is ‘the day after the night before’. Annelies Anema, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, heeft nog geen 18 uur geleden via een persbericht kenbaar gemaakt dat ze per direct stopt met het raadswerk in haar geliefde Bergen. We spreken af op het terras van Fabels. Gewoon transparant, openbaar en zonder restricties. Annelies wil haar verhaal exclusief en openhartig delen met het Flesje en daarmee ook haar kiezers en de inwoners van Bergen infomeren.

Annelies, je stopt vanwege jouw gezondheid met het raadswerk voor de Bergen? Dat klinkt heftig en past niet helemaal in het beeld wat jij uitstraalt? Stoer, recht door zee, betrokken, mij maak je niet gek?

Tja, dat begrijp ik wel en dat besluit is ook niet zomaar genomen. Het begon enkele weken geleden. Slecht slapen, liggen malen, hartbonzen en me gewoon niet lekker voelen. Uiteindelijk toch maar even langs de huisarts en die stelde een bloeddruk vast van 105 bij 200. Dat is geen lichte hypertensie, dat is een stevig signaal.
Het dwingende advies van de huisarts was klip en klaar: voorlopig even geen raadswerk, geen stress, meer bewegen, anders eten en drinken, beetje mediteren en voor relativeren. Even anders denken en het dus anders gaan doen. Alles zou dan wel weer goed komen…

Daarnaast vond mijn arts het wijs om op enige manier ook wat aan zelfreflectie te gaan doen. Ik heb mijzelf toen hardop de vragen gesteld: vind ik het raadswerk nog leuk, ben ik er überhaupt geschikt voor en als ik het nú niet zo leuk vind, ga ik het dan later wel weer leuk vinden?

Afgelopen dinsdag heb ik die knoop doorgehakt. Het was geen makkelijke beslissing, ik hou van het politieke speelveld, ik hou van deze mooie gemeente en ik ben graag tussen de inwoners. Maar ik voelde me al langere tijd niet gelukkig onder de gegeven werkomstandigheden. Uiteindelijk heeft mijn gezondheid de doorslag gegeven om hiermee te stoppen. En ja, ik vind politiek nog steeds ontzettend leuk en ja, ik wil ook gewoon betrokken blijven bij de dynamiek van het dorp. Nee, ik wil niet meer in de loopgraven staan van de Bergense politieke arena. Dat is op dit moment verschrikkelijk. De sfeer is kil, de vergadercultuur begint Oost-Europese vormen aan te nemen. Met name als het gaat over de 4 Grote Projecten (redactie: fietspad Eeuwigelaan, de 7 Dorpelingen in Centrum Bergen, voetbalfusie Egmond en de nieuwe sporthal in Egmond) zijn de onderlinge verhoudingen volledig verstard.

Dat is een helder verhaal, maar dit wist je al toen je aan deze klus begon en uiteindelijk de voormalige oppositiepartijen het college gingen vormen? De oude coalitie werd oppositie en je kreeg ook nog twee voormalige wethouders in de oppositiebankjes. Peter van Huissteden ging er in ieder geval niet vrolijker door kijken. Als je dan ook nog de eerder genoemde 4 Grote Projecten ‘on hold’ zet heb je de ingrediënten voor een explosief sfeertje qua slangenkuil ?

Die analyse klopt en daar knelt de schoen ook niet. Uiteraard was dat een lastige start, maar mijn frustratie ontstond volledig rond de geheimhouding van het Hoffmann-rapport. Daar hebben wij ons als fractievoorzitters laten gijzelen. Dat klinkt heftig, maar ik bedoel daarmee te zeggen dat je daar in eerste instantie mee kunt leven, als het maar niet te lang duurt. Inmiddels mag ik nog steeds niets, maar dan ook niets zeggen over dat rapport en alles wat er mee van doen heeft. Dat is voor mij onverteerbaar! Hoezo transparant bestuur? Wij, de 21 raadsleden van Bergen, hebben een controlerende rol en sturen binnen het duale stelsel het college en de ambtenaren aan. Het is absurd dat over deze gevoelige kwestie, die heel Bergen bezighoudt, niet tot nauwelijks gecommuniceerd wordt. Als bestuur moet je transparant kunnen uitleggen aan de buitenwereld welke stappen je gaat nemen, welk procedure je gaat inzetten, binnen welk tijdsbestek en wanneer je dit weer gaat terugkoppelen. Sinds maart is het dodelijk stil rond Hoffmann en de ex-topambtenaar. Ik respecteer iedereen z’n privacy, maar communiceer open en regelmatig met de Bergense samenleving, maar ook met de media. Het top-down besturen vanuit het gemeentehuis is zo verschrikkelijk achterhaald. Dit is het oude denken, wij weten wat goed voor u is. Ik vind het ook getuigen van minachting naar alle betrokkenen. Praat in godsnaam met de buitenwereld en stop met die achterkamertjespolitiek.

Jullie van Gemeentebelangen, Hans en jij, hebben die rol toch aardig ingevuld met de kritische kanttekeningen van Hans Haring en het door jou inwinnen van juridisch advies over de gevoerde procedures en geheimhouding bij diverse gremia (vergaderingen) en rapport Hoffmann, nota bene op ‘advies’ van Klaas Valkering (CDA), omtrent de toepasbaarheid van de gemeentewet, WvS, BUCH-regeltjes en de WOB? Dat was een dijk van een verhaal?

Ja, dat klopt helemaal …..! (er volgt een lange, bijna ongemakkelijke stilte). Ja Rob, en daarna brak de storm pas echt goed los. Iedereen viel over ons heen en was boos dat wij dit hadden gedaan en via de media hadden gecommuniceerd. Dit hadden we eerst met B&W moeten bespreken en het was volgens sommige raadsleden in strijd met de ‘ongeschreven regels’ binnen de Bergense politiek. Wij werden afgerekend op de vorm, het praten met de media, maar niet op de inhoud. Was de juridische onderbouwing van de gevoerde procedures wel onderbouwd? Ontzettend jammer! Het lijkt ook wel of praten met de media is ergs is, iets is wat niet hoort.

Wacht even, jullie geven invulling aan een taak waarvoor je als volksvertegenwoordiger bent ‘ingehuurd’ en enkele raadscollega’s vinden dat het Feodale Tijdperk 2.0 in Bergen een nieuwe kans verdient. Deze raad heeft toch Code Oranje en politieke transparantie omarmd?

Ja… (diepe zucht), dat is wel waar mijn hart ligt, waar het Gemeentebelangen-hart ligt. Mijn achilleshiel! Ik wil weten hoe de hazen lopen en hoe de zaken exact in elkaar zitten. Dat is mijn opdracht. Duidelijkheid, waardoor iedereen weet waar hij staat en wat de regels zijn die we met elkaar hebben afgesproken.

Op een of andere manier heb ik de stress van de afgelopen tijd op mijn lijf laten beklijven. Ik heb jaren in het bedrijfsleven gewerkt en diverse stevige functies ingevuld. Ook daar was het soms stressvol, maar nooit met een vervelende, ongemakkelijke onderstroom of met mensen die er een dubbele agenda op na hielden.
In de politiek wil ik vooruit. Vervelende zaken oplossen en met iedereen samenwerken om dit dorp nog mooier te maken. Maar dat gedoe, die politieke spelletjes spelen die je in zo’n talentenklasje leert, vliegen afvangen, zurige en verongelijkt in een raadsbankje hangen omdat je niet meer op het pluche zit. Mijn hemel Rob, (Annelies begint te lachen) soms denk ik wel eens, en dat bedoel ik niet vervelend, maar is Klaas Valkering misschien een neefje van jou? Jij was in de jaren 80 ook zo’n aanstormend en ongecontroleerd politiek talent?

Dank je Annelies. Inderdaad, dat zou zomaar kunnen. Ik herken wel wat in zijn manier van acteren. Niet handig en uiteindelijk werkt dat contraproductief. Hij mag mij altijd bellen. Maar graag even terug naar jouw afscheid. Opgelucht?

Jazeker en het heeft ook wel iets ambivalents. Je wil daadwerkelijk iets bereiken, veranderen en een commitment voor vier jaar met de kiezers én de inwoners van Bergen aangaan. Dat loopt helaas anders, die beslissing is inmiddels genomen, maar daarbij heb ik ook in mijn omgeving en tegen de vrienden in Gemeentebelangen gezegd dat ik mij voor de publieke zaak actief blijf inzetten. Zeker na al die hartverwarmende berichtjes, bloemen en kaarten die ik sinds woensdagnamiddag heb mogen ontvangen. Dat is werkelijk fantastisch. Dus schrijf maar gerust op: “Annelies is wel uit de gemeenteraad maar niet uit het hart van Bergen’.

Meer 'Politiek':

Lezers leveren suggesties aan: Stemmen mannen en vrouwen hetzelfde? Nee, de verschillen zijn groot

23 augustus 2019

Door: Hans Haring

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hun stem maakt een groot verschil, want vrouwen stemmen anders dan mannen...

Het giftige discussieklimaat maakt dat ik minder rouwig ben dat dit mijn laatste column is

23 augustus 2019

Volkskrant columnist: René Cuperus

Met het boerkaverbod en de zaak van de zoon van Femke Halsema hebben we net weer een paar naargeestige voorbeelden achter de rug van hoe de discussie in Nederland steeds giftiger...

Bergen in de media: Schneiders zet tanden in Bergen

16 augustus 2019

Eerste onderzoek bestuurscultuur was vernietigend

In een artikel afgelopen woensdag in het NHD waarin de mededeling staat dat Bernt Schneiders voor zijn onderzoek naar de...

Onderzoek naar top-ambtenaar E.v.H. duurt voort

16 augustus 2019

Mogelijk eind oktober duidelijkheid

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het onderzoek door de rijksrecherche naar de handel en wandel...

Reactie Gemeentebelangen op commotie rond wethouder Valkering

9 augustus 2019

Volgens de wethouder is er geen omgevingsvergunning nodig

Afgelopen maandag heeft wethouder Klaas Valkering (CDA) in het Noord-Hollands Dagblad een interview gegeven...

Bergen in de media: Wethouder Klaas Valkering noemt Fred Vos van ‘Samen Bergen Verzetten’ verwarde man

9 augustus 2019

Valkering is het modder gooien zat!

Aanleiding is het opzichtig stalken met verrekijkers van Vos en een aantal medestanders van zijn zuster die mantelzorger is voor haar schoonmoeder.

Wat is het beleid t.a.v. zorgmijders in de gemeente Bergen?

2 augustus 2019

Vrouw 71 jaar dood aangetroffen in woning aan de Van Blaaderenweg

Na een melding van vermoeden van overlijden van de vrouw in een woning aan de Van Blaaderenweg is in de nacht van zondag op maandag de politie ter plekke gekomen...

Bergen in de media: KHN... Particuliere verhuur maximaal 60 dagen in gemeente Bergen

2 augustus 2019

KHN is tevreden met de uitkomst van de lobby

Om de particuliere verhuur in de gemeente Bergen in goede banen te leiden, heeft KHN de afgelopen jaren gelobbyd voor duidelijke maatregelen.

Lezers met een mening: Wim van Lijnschoten

26 juli 2019

Er mag een verdieping worden gebouwd op de stolpboerderij?!

Met verbijstering las ik dat de Raad van State gaat beslissen of "er een verdieping mag worden gebouwd op de stolpboerderij aan de Karel de Grotelaan...

Raad Bergen: recreatief verhuur binnen venster van zestig dagen

26 juli 2019

Reguleren recreatieve verhuur woonhuizen voor behoud leefbaarheid

Om de leefbaarheid terug te brengen en de woningkrapte in de gemeente Bergen aan te pakken, stelt het college maatregelen voor...

Ook bij laadpalen geldt nu betaald parkeren

26 juli 2019

De borden waren nog niet aangepast

Wie de e-auto bij een oplaadpaal parkeert, moet sinds juni ook parkeergeld betalen, net zoals dat geldt op andere parkeerplekken.

Lezers met een mening: Ruud Jongedijk

26 juli 2019

Streng handhaven van burgers in plaats van reguleren

De reactie van Jantina Bruin in Flessenpost heeft mij over de streep getrokken: ik ga reageren op het aanstaande beleid m.b.t. het verhuren van woningen in de recreatieve sector.

Bij de buren... gemeente investeert 4 miljoen in Egmonds Slotkwartier

19 juli 2019

Nieuw plan is overlast vrij en biedt ruimte voor alle huidige gebruikers

Na maanden van overleg tussen de gemeente en de gebruikers van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef ligt er een nieuw ontwikkelplan.

De burger is heilig verklaard, vindt deze oud-burgemeester Bernt Schneiders in een interview in de Volkskrant

19 juli 2019

Sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps-, bezwaar- en WOB-procedures tegen de overheid

De goeden niet te na gesproken, maar sommige burgers maken het wel heel erg bont met hun jarenlange beroeps...

Voetbal bij de buren...

19 juli 2019

Stand van zaken Project Voetbalfusie Egmond

De drie voetbalverenigingen van Egmond willen fuseren. Door samen te gaan, ontstaat één sterke, aantrekkelijke en toekomstbestendige Egmondse voetbalclub.

Staatsbosbeheer trekt vergunning boskap in

19 juli 2019

Er wordt gewerkt aan een compromis waarbij zoveel mogelijk bomen behouden blijven

Na overleg tussen de provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Bergen, trekt Staatsbosbeheer de vergunningaanvraag voor het omvormen van 20 hectare dennenbos tot duingrasland

Bernt Schneiders doet onderzoek naar bestuurscultuur gemeente Bergen

19 juli 2019

Schneiders was o.a. burgemeester van Haarlem en jarenlang voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters

De Bergense coalitiepartijen hebben Bernt Schneiders opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur in de gemeente Bergen.

Wethouder Jan Houtenbos werpt het eerste plastic in de nieuwe container

15 juli 2019

Duurzame perscontainer op het Binnenhof in Bergen en op de Paardenmarkt in Schoorl

Met de nieuwe perscontainer zal het niet vaak meer gebeuren dat hij vol is. Vandaag heeft wethouder Jan Houtenbos een perscontainer...

Breaking... Behoorlijk Bestuur Bergen stapt uit coalitie

12 juli 2019

Koos Bruin: "er is geen echte voortgang gemaakt door de coalitie/College ter uitwerking van het Formatieakkoord"

Behoorlijk Bestuur Bergen heeft per heden besloten niet meer als ondersteunende partij van de coalitie (Kies Lokaal, D66, PvdA , CDA, GroenLinks en VVD) deel uit te maken.

Aanbesteding herbouw “De Beeck” Bergen in rook opgegaan?

12 juli 2019

Wethouder Jan Houtenbos: "We halen zeker de deadline in oktober volgend jaar"

De aanbesteding betrof een nieuw kwalitatief hoogwaardig en duurzaam multifunctioneel sportcomplex...

Reactie van burgemeester Hafkamp op 'manifest Nieuw Vertrouwen'

12 juli 2019

Wij nodigen u van harte uit om met ons in gesprek te gaan...

U heeft in uw brief van 14 juni 2019 het college verzocht om u te informeren over het beoogde proces...

Bergen in de media: Uitbreidingsplan hotel Karel de Grote op tafel bij Raad van State

12 juli 2019

Gemeente geeft uitleg over verkoop gemeentelijk vastgoed

Na jarenlang juridisch gesteggel over de bouw van een extra verdieping op hotel Karel de Grote in Bergen gaat de Raad van State waarschijnlijk...

Geen vergunning voor supermarkt Lidl in voormalig ABN-Amro gebouw

12 juli 2019

Aanvraag voldoet niet aan de parkeernorm

De gemeente Bergen heeft de aanvraag van de Lidl voor het vestigen van een supermarkt in het centrum van Bergen geweigerd.

Heeft u 'Prangende vragen aan het college?'

12 juli 2019

Interviewer Ruud Bredewold stelt vragen aan de nieuwe KiesLokaal wethouder Erik Bekkering

Na het zomerreces volgt er weer een aflevering van 'Prangende vragen' aan het college op FlessenpostTV. U kunt iedere vraag stellen...

De Europese Commissie stopt onderzoek De 7 Dorpelingen

12 juli 2019

Initiatiefgroep Mooier Bergen: "Dat de Europese Commissie de procedure nu on-hold zet, vinden we begrijpelijk

De Europese Commissie heeft het onderzoek naar vermeende staatssteun van de gemeente Bergen aan projectontwikkelaar Lex Schrama stopgezet.

De planschadezaken van ex-wethouder Frans Zomers en Fred Vos

12 juli 2019

Honoreert de Raad al die claims dan is de gemeente 20 miljoen armer

Afgelopen maandag was voorlopig de laatste zittingsdag. De Raad van State mag de komende maanden de knoop gaan doorhakken in de gecompliceerde megakwestie...

Lezers met een mening: Jantina Bruin

12 juli 2019

Bergen terug naar de vorige eeuw?

Rond 1860 hadden mijn overgrootouders een uitspanning, Vrouwtje van Duin, waar aan de passanten thee werd geschonken.

Open brief aan de Leden van de Raad, Gemeente Bergen

3 juli 2019

Op 4 juli a.s. gaat u een besluit nemen over de beperking van recreatieve verhuur

Het voorstel om de recreatieve verhuur voor de incidentele verhuurder (dat is dus de verhuurder...

College Bergen wil snelheid in nieuw bouwplan Parkhotel

28 juni 2019

“We korten de procedure met tot wel 2 jaar in”, aldus wethouder Klaas Valkering

Al geruime tijd wordt in de gemeente Bergen gesproken over een nieuw plan voor het Parkhotel in het centrum.

Bergenaren met een mening: Vincent Dekker

21 juni 2019

Sophie Hilbrand glijdt met ‘Opstandelingen’ wel erg graag uit over elke bananenschil

‘Opstandelingen’, een nieuwe tv-serie over boze burgers die door gemeentebesturen met totaal onbegrip zouden worden behandeld...

Gemeentebelangen doet een oproep voor een diepgaand extern onderzoek

21 juni 2019

Bijna twee miljoen euro gemeenschapsgeld blijkt niet ten goede te zijn gekomen aan de inwoners

Met stijgende verbazing heeft Gemeentebelangen kennis genomen van de rapportages van NH Nieuws over een vijftiental bijzondere vastgoed transacties in de gemeente Bergen.

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college...

21 juni 2019

Ruud Bredewold interviewt burgemeester Hetty Hafkamp en wethouder Klaas Valkering

De doelstelling: de redactie van de Flessenpost beoogt met het programma ‘Prangende vragen aan het college’ helderheid te verkrijgen voor de inwoners...

Mogelijk acht nieuwe woningen

21 juni 2019

Woningbouw op plek voormalige Petrusschool in Groet

Binnenkort start de gemeente met de voorbereidingen van de sloop van de voormalige Petrusschool aan de Korhoenderweg 2 in Groet.

Op bloemensafari in eigen dorp

21 juni 2019

Ontdekken hoe tuinen en plantsoenen klimaatproof kunnen worden kan op zaterdag 6 juli

Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien.

Terug