Ex-topambtenaar Erik van H. voor de rechter

OM eist 240 uur taakstraf en een geldboete van € 86.000,-

Ex-ambtenaar Eric van H. (54) moest eerder deze week voor de rechter verschijnen. Van H. zou in 2006 zijn omgekocht met het afsluiten van een gunstige hypotheek bij een projectontwikkelaar, die hij kende vanuit zijn functie.

Een ordinaire zakkenvuller is hij niet, maar de Bergense ex-ambtenaar Eric van H. heeft zich volgens de Officier van Justitie (OvJ) wel degelijk schuldig gemaakt aan corruptie. Tegen hem is vandaag in de Alkmaarse rechtbank een werkstraf van 240 uur geëist, met daarbovenop een geldboete van 86.000 euro.
Meer dan 60.000 euro voordeel heeft oud-ambtenaar Eric van H. gehad met een lening via een Alkmaars bouwbedrijf. Dat blijkt uit de zitting van vanmiddag. Van H. noemt de lening bij de projectontwikkelaar een privékwestie en van belangenverstrengeling zou geen sprake zijn.

Het Openbaar Ministerie oordeelt dat Eric van H. zich schuldig maakte aan ‘passieve ambtelijke omkoping’ door in 2006 een hypotheek af te sluiten bij een zakelijk contact. Een bouwbedrijf met een grote vinger in de pap bij projecten in regio Alkmaar.
Bij omkoping is er volgens het OM sprake van een voordeel via een gift, belofte of dienst. “Hypotheekverstrekking is een vorm van een dienst”, verklaart de OvJ. Die lening had Van H. volgens het OM nooit mogen aannemen. “U kon verwachten dat de projectontwikkelaar vroeg of laat iets van u terug zou kunnen verlangen als ambtenaar en projectleider ruimtelijke ordening.”

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de verstrekte hypotheek als een dienst en een gift, omdat de ambtenaar financieel voordeel heeft gehad van de lening, zoals een lage rente.
Wel wordt hij volledig vrijgesproken van het aannemen van steekpenningen en is uit het onderzoek geen bewijs gekomen dat andere projecten zijn “besmet”.

Van H. was als ambtenaar in Bergen verantwoordelijk voor grote, soms omstreden, projecten. Hij was onder meer betrokken bij de herinrichting van het centrum, de locatie van de fuserende voetbalclubs in Egmond en bij de ontwikkeling van een sporthal in Egmond aan Zee.
Volgens het OM heeft Van H. zich als ambtenaar tussen 2006 tot en 2018 laten omkopen door een projectontwikkelaar van een bouwbedrijf, waar de gemeente Bergen vaker mee samenwerkte. Van de projectontwikkelaar accepteerde Van H. een hypotheek met een gunstig lage rente, waarbij hij ook de mogelijkheid kreeg om aflossingen uit te stellen.

Vorig jaar april werd al duidelijk dat het OM de bewuste projectontwikkelaar (84), vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheid, niet zou vervolgen voor omkoping. Met hem werd een schikking getroffen van 30.000 euro.