Deel

advertentie

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

Met deze tips voel je je weer beter...

Even niet lekker in je vel zitten, het overkomt iedereen weleens. Toch is dit lastig…

Je wil het niet, maar bent vaak chagrijnig, schiet onnodig uit je slof en je voelt je moe en terneergeslagen. Je wilt graag weer opgewekt, positief en optimistisch zijn. Maar hoe doe je dit?
Zit jij wel erg vaak niet lekker in je vel, en wil je dit veranderen? Lees dan de tips in dit artikel door en verander de routine in je leven.  Ik heb hier ook een belangrijke bonus bij gedaan, namelijk tip 10: Eet jezelf weer lekker in je vel.

Er zijn een paar eenvoudige tips waardoor je weer lekker in je vel gaat zitten. Dan voel je je weer vrolijker. Je hoeft niet alle tips op te volgen. Sommige tips zijn niet voor jou, terwijl je jezelf misschien wel herkent in andere tips. Probeer het gewoon, en ga voor een verandering in je humeur.

Belangrijk: Het is cruciaal dat je iets verandert in je dagelijkse routine. Als je humeur verbetert en je vasthoudt aan een nieuwe routine, ga je je steeds beter voelen.

Tip 1: Breng meer tijd door met goede vrienden en familieleden
Waardoor voel je je zo terneergeslagen? Praat hierover met mensen die dichtbij je staan. Praten met andere personen over onze gevoelens helpt ons.

Tip 2: Neem niet te veel hooi op je vork
Stel realistische deadlines, en knip grote taken op in kleinere delen. Probeer eerst taken af te ronden voordat je aan nieuwe taken begint. En zeg ook ‘nee’ tegen dingen die te veel voor je zijn. Hierdoor krijg je meer controle over je dag, waardoor je minder stress ervaart.
Voel je niet schuldig als je even niets doet, of wat minder kunt doen. Je geeft jezelf namelijk even de ruimte om op adem te komen en uit te rusten. Je zet even een stapje terug, om daarna weer een grote stap vooruit te kunnen zetten. Dat heeft een mens soms nodig.

Tip 3: Doe dingen waarvan je geniet, ook als je ouder wordt
Waar kon je in het verleden zo ontzettend van genieten? Pak deze dingen weer op als je even niet lekker in je vel zit, want het zijn dingen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een boek lezen uit je jeugd, winkelen, films kijken, een hobby, koken of afspreken met een goede vriend(in).
Hierdoor zet je je gedachten even op iets anders, iets positiefs. Je voelt je daarna weer een stuk beter.

Tip 4: Ga naar buiten en beweeg
Ga even naar buiten, adem de frisse buitenlucht in en geniet van het zonnetje. Al is het maar voor even. Dan kom je tot rust en het tovert misschien een glimlach op je gezicht. Loop bijvoorbeeld even een rondje door het park, koop een pak melk of drink een kopje koffie bij het café in de buurt.
Werk je veel thuis? Spreek dan met jezelf af dat je elke dag tenminste één keer naar buiten gaat.
Werk je op kantoor? Ook daar kun je tijdens je pauze even naar buiten.
Mijn tip: doe elke dag zo’n 20 minuten lichte lichaamsbeweging in de buitenlucht om lekker in je vel te zitten. De buitenlucht is heel gezond en de zon heeft een positief effect op je humeur.
Onderzoek toont bovendien aan dat lichaamsbeweging en aerobics een positief effect hebben op je dagelijkse humeur. Lichaamsbeweging is dus beter dan bijvoorbeeld antidepressiva.
Even een frisse neus halen dus!

Tip 5: Vecht tegen negatieve gedachten
Negatieve gedachten kunnen onze positiviteit overstemmen en dan zit je niet lekker in je vel.
Maak een lijst van alle positieve dingen aan jezelf en je huidige situatie. Vraag eventueel hulp aan mensen die dichtbij je staan. Zet de lijst in je telefoon, zodat je die altijd bij de hand hebt. Lees het lijstje meerdere keren per dag. Als je je dan op een bepaald moment even slecht voelt, lees je het lijstje door. Realiseer je dan dat je je niet altijd zo voelt en ook niet altijd zo hoeft te voelen.

Tip 6: Wees realistisch over je vooruitgang
Weer lekker in je vel zitten, is iets wat geleidelijk gaat. Misschien voel je je eerst zelfs minder goed, totdat de verbetering wordt ingezet. Wees realistisch: verwacht vooruitgang, niet perfectie!
Gewoonten hebben tijd nodig om zich te vormen en te veranderen. Te veel proberen kan frustrerend zijn en zal niet tot succes en meer geluk leiden. Doe het stap voor stap. Mijn advies is om 1-2 dingen te kiezen die je wil veranderen en je daar elke maand op te concentreren.
Ook als je op het positieve pad zit en geniet van de goede dagen, kun je nog steeds af en toe minder goede dagen hebben. Een slechte dag voelt dan veel erger dan drie goede dagen. Als je gefrustreerd raakt over je voortgang, schrijf dan 5-10 dingen op die goed gaan. Denk aan kleine successen die je hebt gehad of veranderingen die je hebt aangebracht in je leven.
Ga niet bij de pakken neer zitten. Wordt niet terneergeslagen, maar richt je op de positieve dagen die weer zullen komen.

Tip 7: Neem geen belangrijke beslissingen als je niet lekker in je vel zit
Niet lekker in je vel zitten, is even een emotioneel dipje hebben. Het is daarom een slecht moment voor weloverwogen beslissingen, vooral als het een belangrijke besluit betreft.
Voorkom dus het nemen van belangrijke beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan ontslag nemen, gaan scheiden of een grote uitgave doen. Je emotionele gesteldheid kan ervoor zorgen dat je een inschattingsfoutje maakt.
Wees eerlijk tegenover jezelf, erken dat je even niet lekker in je vel zit en stel deze beslissingen dus even uit.

Tip 8: Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust of een power nap kan een enorm verschil maken in je humeur.
Slaap beter en langer, pak de rust die je nodig hebt. Het betekent dat je circa acht uur per nacht moet slapen, en het liefst dat je een vaste slaaproutine volgt.
Goed slapen is ontzettend belangrijk. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een slaapstoornis, zoals slapeloosheid of obstructieve slaapapneu, ook een significant hogere kans hebben op depressies. Daarom voel je je echt veel beter na een week goed slapen.

Tip 9: Sta weer sterk in je schoenen
Gaat het leven niet zoals je graag wilt of had gehoopt? Voel je je hier onzeker over? Zorgt je lage zelfvertrouwen ervoor dat je al langere tijd niet lekker in je vel zit?
Jezelf vergelijken met andere mensen is het slechtste wat je kunt doen. Dit is een gevaarlijke valkuil. Je zal je hier ontzettend ongelukkig door voelen.
Hoe staat het met jouw zelfvertrouwen? Doe mijn zelfvertrouwen-test, en neem stappen om je weer lekker, zelfverzekerd, goed en opgewekt te voelen.

Tip 10: Eet je weer lekker in je vel
Veel mensen die niet lekker in hun vel zitten, eten veel ongezonde dingen om zich weer beter te voelen. Helaas heeft ongezond voedsel juist een tegenovergesteld effect. Dan voel je je dik, ongelukkig, ongezond en heb je een oncomfortabel opgezwollen gevoel in je maag. Je voelt je juist nog depressiever door junkfood.

Je voelt je slechter door het eten van onder andere: junkfood, verzadigde vetten, suikers, zwaar bewerkt voedsel, cafeïne, alcohol en harddrugs.
Vermijd deze dingen zoveel mogelijk als je niet lekker in je vel zit.

MAAR, als je juist bepaalde gezonde voedingsstoffen eet en ook voldoende beweegt, kun je depressieve en terneergeslagen gedachten omdraaien en je weer vrolijk en positief voelen.
Eet je dus weer lekker in je vel!
Eet voor een beter humeur en meer energie daarom meer goede koolhydraten. Deze zitten in: fruit, groenten, volkoren producten zoals volkorenbrood, volkoren pasta en bruine rijst, voedsel met Omega3 zoals vis en noten, groene bladgroenten en vooral spinazie en boerenkool, koolzaad(olie), lijnzaad(olie).
Vitamine D krijg je normaal van de zon, maar tijdens de winter kun je je dieet aanvullen met: vis, tofu, melk.
Selenium is een antioxidant en zit onder andere in: noten, volkoren granen, bonen, vis en zeedieren, mager vlees.
Een gebalanceerd dieet is het belangrijkste uitgangspunt.

Zit je vaak niet lekker in je vel? Het kan zijn dat je dieet niet helemaal in balans is. Dan voel je je terneergeslagen en depressief door hetgeen je eet.
Vul je dieet aan met bovenstaande producten en merk het verschil door een beter humeur en een betere gezondheid.

Tip 11: Maak een afspraak met een psycholoog
Niet lekker in je vel zitten, kan worden veroorzaakt doordat je iets dwars zit.
Als je al langere tijd niet lekker in je vel zit, is het aan te raden om er eens over te praten met een psycholoog.
Door een gesprek met een professional kan er een last van je schouders vallen. Dat voelt enorm verlichtend. Als je een milde tot matige depressie hebt, is praattherapie misschien alles wat je nodig hebt om je beter te voelen.
Wil je in gesprek met een psycholoog, dan moet je een doorverwijzing vragen via de huisarts.

Bron: https://vitaalgezond.com

advertentie

Meer 'Lifestyle':

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Zomertijd. Waarom de klok verzetten?

27 maart 2020

De zomertijd doet meer met jou dan je denkt

Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen.

Arts Hilde De Smet, “Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken”

27 maart 2020

Indien u de informatie nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen

Om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact?

Coronavirus/Covid-19 – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?

20 maart 2020

Wat kun je nu het beste doen als preventie en eventueel als therapie tegen een dergelijk virus?

Hier volgen algemene richtlijnen.

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

20 maart 2020

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond eetpatroon...

Tips en adviezen om het coronavirus te voorkomen

13 maart 2020

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Hoe voorkom ik dat ik het nieuwe coronavirus krijg? In het kort...

Meer Nederlanders drinken hooguit een glas alcohol per dag

13 maart 2020

Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag

Steeds meer Nederlanders drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Loop, loop, loop… totdat je er net niet bij neervalt

6 maart 2020

Het herstelt de hersenen, bestrijdt zorgen en geneest stress

De onderzoekers voerden een experiment uit op cavia’s om te doorgronden of bewegen van positieve invloed is op het zenuwstelsel.

Werk juist nu aan je weerstand en immuunsysteem

28 februari 2020

Voorkomen... is beter dan genezen

Eet déze 22 ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort.

En als het coronavirus de Heerlijkheid bereikt…

28 februari 2020

Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen...

Voorjaarstrends 2020

21 februari 2020

Dít ga je komende lente zien!

Voorjaarstrends? Ja het voorjaar staat alweer voor de deur! Oké, misschien is 'voorjaar' nog iets te optimistisch. Maar, voor de fashionwereld gelden gelukkig andere regels!

Maak je lichaam stressbestendig met deze 10 tips

1 mei 2020

Pas op voor een burn-out

Meditatie schakelt de fight-or-flight reactie uit en het parasympatische zenuwstelsel in.

Waarom je juist nu chocolade moet eten!

14 februari 2020

Goed nieuws. Chocolade is hét middel om van een verkoudheid af te komen

Professor Alyn Morice houdt zich al jaren bezig met medische kwesties rondom verkoudheid.

Valentijnsdag… wat liefde met je doet

14 februari 2020

De eerste maanden van verliefdheid zie je alles wat minder scherp

Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Journal of Comparative Neurology.

We zouden veel, veel… meer moeten wandelen

7 februari 2020

Wandelen als medicijn

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur zweten in de sportschool

7 februari 2020

Hoe dat kan? Franska zocht het uit...

Je kunt natuurlijk sporten als je fit wilt worden, maar je kunt ook gewoon een fles rode wijn opentrekken.

Belangrijke gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember

31 januari 2020

Verse gemberplakjes in een kopje kokend water zijn o.a. weldadig voor het darmstelsel

De pittige geur en smaak van gember komt van zijn natuurlijke oliën – waarvan de belangrijkste gingerol is...

Terug